Az elrendezett házasságról készített társasjátékot egy pakisztáni nő

Borítókép: Az elrendezett házasságról készített társasjátékot egy pakisztáni nő Forrás: mashable.com
A társasjátéktól azt várja, hogy ez segítség lesz a téma társadalmi kommunikációját illetően.

Nashra Balagamwala csak 18 éves volt, mikor először szembesült az elrendezett házasság fogalmával. 5 évvel később, miután elköltözött au USA-ba és dizájnerkarrierbe kezdett, előállt valamivel, ami egykor neki is segített kiszállni egy megrendezett házasságból: tervezett egy társasjátékot.

Arrenged! – azaz elrendezett a neve annak a játéknak, amely 3 nő sorsát követi nyomon, célja pedig nem más, mint kitérni az úgynevezett kerítő útjából.

Balagamwalának, aki korábban a játékóriás Hasbrónál dolgozott, onnan jött a játékhoz az ötlete, hogy listát írt azokról a tevékenységekről, amelyeket akkor csinált, amikor ki kellett kerülnie egy elrendezett házasságot. Például hamis eljegyzési gyűrűket hordott, esetleg nyilvános helyen férfibarátokkal mutatkozott, amit pedig nem illett volna. Többek között ezek az élményei is bekerültek a társasba valamilyen formában.

Az olyan „akciókártyák”, mint például a „Karriert szeretnél? Lépj előre 4-et!” segítenek megszökni a kerítő elől, azonban Nashra szerint egyúttal párbeszédre is invitálják a játékosokat a témáról.

Forrás: mashable.com
A játék elején bárki azt gondolhatja, hogy ez csak móka és szórakozás, közben döbben majd rá, hogy mondanivalója is van, méghozzá olyan, amiről muszáj beszélgetni
mondja a játék kitalálója.

Majd hozzáteszi, hogy rendkívül sok jó visszajelzés érkezett már hozzá a játékkal kapcsolatban: „számtalan pakisztáni és indiai barátnőm van, aki nem győz hálálkodni, hogy megszólaltam a témában”. Természetesen, ahogyan az várható is volt, a játék fogadtatása bizonyos körökben éppen hogy igen negatívnak bizonyult.

Sok kritikát és bírálatot is kapok a játék miatt: a pakisztániak egy része szerint szégyent hozok vele a társadalmukra
mondja Nashra.
Forrás: mashable.com

A 24 éves nő 5 évvel ezelőtt költözött az Egyesült Államokba, hogy karriert építhessen és hogy megtalálja azt a férfit, akit ő szeretne magának.

Tisztában vagyok vele, hogy ez a játék nem fogja megváltani a világot, abban viszont nagyon is bízom, hogy segíti majd az emberek közti kommunikációt, hogy közösen találjunk megoldást egy problémára.

Nashra abban reménykedik, ezzel is ösztönözhet más nőket arra, hogy a kezükbe vegyék az életüket és maguk döntsenek olyan dologokról, mint az iskola, a karrier vagy a házasság.