6 hónapja nem iszom tejet, ez a tapasztalatom

Borítókép: 6 hónapja nem iszom tejet, ez a tapasztalatom Forrás: Getty Images
Sosem gondoltam, hogy valaha is kibírom tej nélkül.

Egy háziorvosnál tett látogatásom alkalmával beszélgettünk kicsit arról, hogy mit tartalmaz az étrendem. Szerettem volna egy diétát tartani és ezzel kapcsolatban kértem ki a véleményét. A hosszútávú életmódváltásom tekintetében abban maradtunk, hogy jó lenne napi 5-6 alkalommal kisebb adagokat ennem, jó sok zöldséggel és gyümölccsel, hogy a vitaminokat minél kevesebb táplálékkiegészítő fogyasztásával vigyem be a szervezetembe. Egy dolog azonban nagyon megütötte a fülemet, méghozzá az orvosom tejről alkotott véleménye.

A tejet az emberi szervezet nem képes megemészteni
ejtette el egy félmondatban.

Kicsit kikérdeztem erről, és az volt a konklúzió, hogy kizárólag az erjesztett tejtermékeket vagyunk képesek feldolgozni, így inkább a kefir vagy joghurt fogyasztását javasolja. Őszintén szólva cseppet sem volt tudatos attól fogva, hogy nem ittam tejet és azt sem állíthatom, hogy nem volt mindig otthon legalább egy dobozzal, a férjem ugyanis minden reggel azt önt a müzlijéhez.

Forrás: getty
Úgy tűnik azonban, hogy a gondolat a fejembe férkőzött és egyszer csak elhittem, hogy nem is kívánom én annyira a tejet. Most jöttem csak rá, hogy ennek már 6 hónapja, és az égvilágon semmiben nem szenvedtem hiányt az elhagyása által.

Mivel nagyon szeretem a tejes turmixokat, így a tej helyettesítésére növényi változatokat használtam, főként rizs-, zab- vagy mandulatejet. Közelében sem vagyok a vega vagy a vegán életmódnak és nem is tervezek váltani, mégis azt kell mondjam, hogy sokkal jobban esik ma már egy ilyen módon készített gyümölcsös frissítő.

Nekem ugyan nincs semmilyen ételallergiám vagy intoleranciám, a családomban bőven akadnak, akik ilyesmivel küzdenek, és van köztük laktózérzékeny is.

Eddig nem értettem, hogy a fenében lehet kibírni, hogy ne tegyek tejet a kávémba vagy ne igyak meg egy nagy bögrével a reggeli kalácsom mellé. Pedig simán ki lehet, főleg így, hogy számos helyettesítő terméket lehet már kapni. A mai napon – tekintve, hogy hirtelen belém hasított a dátum –, úgy gondoltam, tesztelem magam és ennyi kihagyás után iszom egy pohárkával a reggelim mellé. Talán nem meglepő, hogy a szervezetem ki is dobta a mostanában "idegen anyagnak" számító folyadékot, ezért úgy gondoltam, jobb volt ez tej nélkül.

Forrás: getty
Nem tisztem, hogy bárkit is lebeszéljek a tej fogyasztásáról, azonban valamit megfigyeltem magamon: amíg naponta ittam tejet, mintha jóval inkább fel lett volna puffadva a hasam.

Így most csak annyi ígértet tettem magamnak, hogy kizárólag akkor fogok tejet inni, ha egy étel mellé túlontúl is dukálna, illetve továbbra is teszek belőle a süteményekbe, ha egy recept úgy kívánja. (Bár csak így zárójelben, ott is pótolhatnám azt növényi verziókkal.)