6 borászati kifejezés, amit nem árt ismerni

Borítókép: 6 borászati kifejezés, amit nem árt ismerni Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok
Legszívesebben szótárt nyitnál egy-két fura borászatban használt szó hallatán? Nyugi, most beavatunk néhány szakkifejezésbe, hogy jobban képben legyél!

Rögtön jobban fogod érezni magad és több mindent fogsz majd érteni is egy boros társaságban zajló beszélgetésből e borászati kifejezések elolvasása és alaposabb megismerése után. Jöjjön most néhány olyan szakkifejezés, amit nem árt mindenkinek ismernie – és persze tudni a jelentésüket is.

Dekantálás: Amikor egy étteremben azt hallod, hogy a felszolgáló dekantálni fogja a borodat, kissé megijedsz, hogy vajon mi is fog történni a várva várt italoddal? Nos, akkor megnyugtatunk, mert aggodalomra egyáltalán nincs semmi ok. Ez ugyanis csupán azt jelenti, hogy a bort az üvegből egy másik edénybe töltik át. A speciális üvegekben nagyobb mennyiségben kap oxigént a bor, így megtisztul a lerakódott üledéktől, és a levegőztetés miatt finomabbá, zamatosabbá is válik az ital.

Forrás: Dubicz Borászat és Szőlőbirtok

Törköly: Ezt biztosan te is nagyon sokat hallod, de valójában nem tudod, hogy mit is jelent? Mi most eláruljuk! A szőlőtörköly nem más, mint a szőlő kipréselése után visszamaradt szár, héj és mag. Amikor a vizes törkölyt lepárolják, törkölypárlat keletkezik, ilyen például a grappa vagy a törkölypálinka.

Még több nagyon fontos kifejezésért kattints IDE!