8 ok, amiért érdemes olvasónaplót vezetned

8 ok, amiért érdemes olvasónaplót vezetned
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha szereted a könyveket, tedd még teljesebbé az élményt olvasónapló vezetésével!

Egyszer olvastam valahol, hogy egy nagy gondolkodó szerint minden ember képes (lenne) nagyjából 200 könyvet elolvasni évente. Sajnos, nem emlékszem, kitől származott ez a megállapítás, és arra sem, hol olvastam, de a szám mélyen belevésődött az emlékezetembe. Nem csoda, mivel folyton azon aggódom, hogy sosem lesz elég időm elolvasni azt a rengeteg könyvet, ami a képzeletbeli olvasólistámon szerepel. Ami gyorsabban bővül, mint ahogyan lehúzhatnék róla címeket.

Ugyanakkor annak is megpróbáltam utánaszámolni – sikertelenül –, hogy vajon én hány könyvet is olvasok el egy év alatt? Rájöttem, hogy kábé 6-7 címig tudok pontosan visszaemlékezni az olasmányaimra, aztán a sorrend már a homályba vész. Szeretem azzal áltatni magam, hogy gyorsan olvasok, de azért vannak könyvek, amelyek kifognak rajtam, hónapokig húzom-nyúzom őket (legutóbb Henry Jamestől A galamb szárnyai volt ilyen), ráadásul sose olvasok több könyvet párhuzamosan, így aztán tényleg nehéz megállapítanom, mennyi könyv is jut egy évre.

Legfőképp ezért kezdtem el ez év januárjában olvasónaplót vezetni. Ma pedig már azon bosszankodom, miért nem vágtam bele sokkal hamarabb! Ez a napló lett a szívem csücske, annyi boldog pillanatot szerzett nekem január óta – nehéz összeírni, mennyi előnye van, azt sem tudom, hol kezdjem, de azért megpróbálom. Biztosan ki fogok felejteni egyet s mást, de akkor majd megírom később egy folytatását ennek a cikknek!

Szóval íme a random listám arról, miért jó olvasónaplót vezetni:

1. A legkézenfekvőbb: hogy könnyen vissza tudd keresni, mi az, amit már olvastál

Még a legragyogóbb elmékkel is előfordul olykor, hogy nem emlékeznek rá, vajon olvastak-e egy könyvet vagy sem. Például ha láttad a belőle készült filmet, ismered a sztorit, de nem tudod eldönteni, a könyvből vagy a filmből emlékszel-e rá. Én például Raymond Chandler Marlowe-sorozatából nem tudom soha, melyik az, amit még nem olvastam el.

2. Irigylésre méltó idézetgyűjteményre tehetsz szert

Régi szokásom, hogy olvasás közben betűröm a könyvek lapjait azokon az oldalakon, ahol megragadó mondatokat, örökérvényű igazságokat vagy egyszerűen csak valami igazán szépet találok. Csak aztán később sosem jut eszembe, hol, melyik könyvben is keressem ezeket az emlékeim ködéből felderengő mondatfoszlányokat. Az olvasónaplómnak szerves részét képezik az idézetek – kivéve, ha e-könyv formájában olvasok valamit, mivel a Kindle van olyan segítőkész, hogy egybegyűjti neked az olvasmányaidban kijelölt részeket.

3. Sokkal jobban megmaradnak benned az olvasottak

Azt vettem észre, hogy sokkal alaposabban emlékszem azokra a művekre, amelyekről írtam a naplómban: feljegyeztem nagyvonalakban a cselekményt illetve írtam kicsit a szereplőkről és a benyomásaimról. Jobban rögzült minden, ez kétségtelen.

4. Maradandóbbá teheted az élményt

Minden egyes könyv érzéseket, gondolatokat, vágyakat, vagy frusztrációt ébreszt bennünk. Ugye te is tapasztaltad, hogy egy regény elolvasása után ott marad veled egy érzés, kellemes vagy kellemetlen de garantáltan valami új, valami, amit korábban még nem tapasztaltál? Körülleng még egy ideig, aztán elillan. Ha olvasónaplót vezetsz, a fő feladatod, hogy ezt az érzést rögzítsd valahogyan, szavakba öntsd, hogy később is vissza tudd majd idézni. Nem könnyű, de próbálkozz, megéri!

5. Segít, hogy jobban megértsd az olvasottakat

Járt már olyan könyv a kezedben, amit nem tudtál letenni, ám a végén ott maradt a kérdés, hogy "na, most akkor miről is volt itt szó, kérem szépen?" És bizony neki kellett állni összegezni, agyaltál rajta utána még napokig... (Nekem Paul Auster könyvei egytől-egyik ilyenek, szeretek sokáig rágódni rajtuk, miután végeztem velük.) Ha mindezt le is írod, könnyebb dolgod lesz a megfejtés összegzésében. Már az is hatalmas segítség, ha azzal kezded, hogy felsorolod az olvasás közben felmerült kérdéseidet.

6. Segít nyomon követni a változásokat az olvasási szokásaidban és az ízlésedben

Sajnos én még nem vezetem elég régen a naplómat ahhoz, hogy ilyen típusú következtetéseket tudjak levonni, de nagyon is el tudom képzelni, hogy hosszabb távon érdekes fordulatok fognak majd kirajzolódni.

Olvasd el ezt is!

7. Az írás pihentet és remek stresszoldó hatása van

Ezt nem (csak) én mondom, hanem a tudomány is: a naplóírás már-már meditatív tevékenység, egészen biztos, hogy flow-ba kerülsz tőle. Sok-sok fárasztó és kellemetlen nap után segített rajtam már ez az olvasónapló – családom legnagyobb örömére és megkönnyebbülésére.

8. Segít abban, hogy jobban megismerd magad

Ha most visszaolvasom a januári jegyzeteimet, kristálytisztán látom és érzem újra akkori érzelmi világomat és azt is, mennyit és milyen irányban változtam azóta. Hiszem, hogy tudatosan vagy tudattalanul, de mindig azt a könyvet emeljük le a polcról, ami a leginkább rezonál az épp aktuális lelkiállapotunkra, s amitől valamiféle magyarázatot, megváltást várunk. Ha visszaolvasod a naplódat vagy írsz bele, saját magadhoz is egyre közelebb kerülhetsz.

Érdekel, melyek voltak az Éva szerkesztőinek sorsfordító olvasmányai?

Nézd végig a galériánkat!

Nézd meg a galériánkat> 11 kép
11 könyv, ami megváltoztatta az életünket
Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft