8 ok, amiért érdemes olvasónaplót vezetned

8 ok, amiért érdemes olvasónaplót vezetned
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha szereted a könyveket, tedd még teljesebbé az élményt olvasónapló vezetésével!

Egyszer olvastam valahol, hogy egy nagy gondolkodó szerint minden ember képes (lenne) nagyjából 200 könyvet elolvasni évente. Sajnos, nem emlékszem, kitől származott ez a megállapítás, és arra sem, hol olvastam, de a szám mélyen belevésődött az emlékezetembe. Nem csoda, mivel folyton azon aggódom, hogy sosem lesz elég időm elolvasni azt a rengeteg könyvet, ami a képzeletbeli olvasólistámon szerepel. Ami gyorsabban bővül, mint ahogyan lehúzhatnék róla címeket.

Ugyanakkor annak is megpróbáltam utánaszámolni – sikertelenül –, hogy vajon én hány könyvet is olvasok el egy év alatt? Rájöttem, hogy kábé 6-7 címig tudok pontosan visszaemlékezni az olasmányaimra, aztán a sorrend már a homályba vész. Szeretem azzal áltatni magam, hogy gyorsan olvasok, de azért vannak könyvek, amelyek kifognak rajtam, hónapokig húzom-nyúzom őket (legutóbb Henry Jamestől A galamb szárnyai volt ilyen), ráadásul sose olvasok több könyvet párhuzamosan, így aztán tényleg nehéz megállapítanom, mennyi könyv is jut egy évre.

Legfőképp ezért kezdtem el ez év januárjában olvasónaplót vezetni. Ma pedig már azon bosszankodom, miért nem vágtam bele sokkal hamarabb! Ez a napló lett a szívem csücske, annyi boldog pillanatot szerzett nekem január óta – nehéz összeírni, mennyi előnye van, azt sem tudom, hol kezdjem, de azért megpróbálom. Biztosan ki fogok felejteni egyet s mást, de akkor majd megírom később egy folytatását ennek a cikknek!

Szóval íme a random listám arról, miért jó olvasónaplót vezetni:

1. A legkézenfekvőbb: hogy könnyen vissza tudd keresni, mi az, amit már olvastál

Még a legragyogóbb elmékkel is előfordul olykor, hogy nem emlékeznek rá, vajon olvastak-e egy könyvet vagy sem. Például ha láttad a belőle készült filmet, ismered a sztorit, de nem tudod eldönteni, a könyvből vagy a filmből emlékszel-e rá. Én például Raymond Chandler Marlowe-sorozatából nem tudom soha, melyik az, amit még nem olvastam el.

2. Irigylésre méltó idézetgyűjteményre tehetsz szert

Régi szokásom, hogy olvasás közben betűröm a könyvek lapjait azokon az oldalakon, ahol megragadó mondatokat, örökérvényű igazságokat vagy egyszerűen csak valami igazán szépet találok. Csak aztán később sosem jut eszembe, hol, melyik könyvben is keressem ezeket az emlékeim ködéből felderengő mondatfoszlányokat. Az olvasónaplómnak szerves részét képezik az idézetek – kivéve, ha e-könyv formájában olvasok valamit, mivel a Kindle van olyan segítőkész, hogy egybegyűjti neked az olvasmányaidban kijelölt részeket.

3. Sokkal jobban megmaradnak benned az olvasottak

Azt vettem észre, hogy sokkal alaposabban emlékszem azokra a művekre, amelyekről írtam a naplómban: feljegyeztem nagyvonalakban a cselekményt illetve írtam kicsit a szereplőkről és a benyomásaimról. Jobban rögzült minden, ez kétségtelen.

4. Maradandóbbá teheted az élményt

Minden egyes könyv érzéseket, gondolatokat, vágyakat, vagy frusztrációt ébreszt bennünk. Ugye te is tapasztaltad, hogy egy regény elolvasása után ott marad veled egy érzés, kellemes vagy kellemetlen de garantáltan valami új, valami, amit korábban még nem tapasztaltál? Körülleng még egy ideig, aztán elillan. Ha olvasónaplót vezetsz, a fő feladatod, hogy ezt az érzést rögzítsd valahogyan, szavakba öntsd, hogy később is vissza tudd majd idézni. Nem könnyű, de próbálkozz, megéri!

5. Segít, hogy jobban megértsd az olvasottakat

Járt már olyan könyv a kezedben, amit nem tudtál letenni, ám a végén ott maradt a kérdés, hogy "na, most akkor miről is volt itt szó, kérem szépen?" És bizony neki kellett állni összegezni, agyaltál rajta utána még napokig... (Nekem Paul Auster könyvei egytől-egyik ilyenek, szeretek sokáig rágódni rajtuk, miután végeztem velük.) Ha mindezt le is írod, könnyebb dolgod lesz a megfejtés összegzésében. Már az is hatalmas segítség, ha azzal kezded, hogy felsorolod az olvasás közben felmerült kérdéseidet.

6. Segít nyomon követni a változásokat az olvasási szokásaidban és az ízlésedben

Sajnos én még nem vezetem elég régen a naplómat ahhoz, hogy ilyen típusú következtetéseket tudjak levonni, de nagyon is el tudom képzelni, hogy hosszabb távon érdekes fordulatok fognak majd kirajzolódni.

Olvasd el ezt is!

7. Az írás pihentet és remek stresszoldó hatása van

Ezt nem (csak) én mondom, hanem a tudomány is: a naplóírás már-már meditatív tevékenység, egészen biztos, hogy flow-ba kerülsz tőle. Sok-sok fárasztó és kellemetlen nap után segített rajtam már ez az olvasónapló – családom legnagyobb örömére és megkönnyebbülésére.

8. Segít abban, hogy jobban megismerd magad

Ha most visszaolvasom a januári jegyzeteimet, kristálytisztán látom és érzem újra akkori érzelmi világomat és azt is, mennyit és milyen irányban változtam azóta. Hiszem, hogy tudatosan vagy tudattalanul, de mindig azt a könyvet emeljük le a polcról, ami a leginkább rezonál az épp aktuális lelkiállapotunkra, s amitől valamiféle magyarázatot, megváltást várunk. Ha visszaolvasod a naplódat vagy írsz bele, saját magadhoz is egyre közelebb kerülhetsz.

Érdekel, melyek voltak az Éva szerkesztőinek sorsfordító olvasmányai?

Nézd végig a galériánkat!

Nézd meg a galériánkat> 11 kép
11 könyv, ami megváltoztatta az életünket
Napi horoszkóp augusztus 18.: a Bikák fontos döntés előtt állnak, az Oroszlánok bonyolult ügyet oldanak meg

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A legötletesebb DIY suliscuccok iskolakezdésre, ha spórolnál egy keveset

Az iskolakezdés nem csak a szülőket és a gyerekeket, de a pénztárcát is igencsak leterheli. Ha idén ősszel spórolnál valamennyit miközben tök jól szórakozol a gyerkőcökkel, van néhány remek tippünk!

Magyar lelet A Világ Múmiái kiállítás legérdekesebb szenzációja

Tudtad, hogy ennek az utazó kiállításnak az egyik legérdekesebb szekciója a természetes módon mumifikálódott váci múmiából áll?

A legkedvesebb filmjeink, amikben felcsendülnek Aretha Franklin ikonikus dalai

Aretha Franklinre, a soul királynőjére emlékezünk most, a számunkra legkedvesebb dalaival és a legkedvesebb filmjeinkkel, amelyben felcsendültek.

Te hány hét, hónap vagy év alatt jutsz el a szakításig?

Ha a szerelem helyébe egymás rombolása lép, csak idő kérdése a szakítás – vélnénk. De a „se vele, se nélküle” állapotban éveken át, sőt, akár örökre megragadhat egy kapcsolat.

Idén nem csak mi, a mozgássérültek is szuper helyről nézhetik a budapesti tűzijátékot!

Nem tudod, hogy idén honnan érdemes nézned a tűzijátékot és hogy milyen járművel tudod majd megközelíteni a helyszínt? Akkor segítünk! Abban az esetben pedig, ha van mozgássérült ismerősöd, továbbítsd neki is cikkünket, tudniillik idén végre rájuk is gondoltak!

Napi horoszkóp augusztus 17.: a Szüzek teljesen új dologban próbálhatják ki magukat, a Skorpiók lenyűgözhetik a környezetüket

A hét utolsó munkanapján is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Meghalt Aretha Franklin

A világ egyik legkülönlegesebb hangú énekesnője, Aretha Franklin hosszú betegség után 76 évesen elhunyt.

Hány éves kortól "ér" otthon hagyni a gyereked? 3 anyukát kérdeztünk

Egy hazai kutatás* szerint a magyar szülők többsége 10-13 évesen hagyná otthon először felügyelet nélkül gyermekét, szabadidős programra pedig csak 14 éves kor felett engednék el őket egyedül. Jól hangzik, csak épp a magyar szülők többsége dolgozik.

Cukkinit a zöldborsófőzelékbe?! De még mennyire!

Így lesz természetesebb módon szénhidrátszegényebb és még finomabb zöldborsófőzeléked.

Te vagy a legjobb barátod? Akkor ne mondd magadra, hogy „jaj, de hülye vagyok"

Iskolás srácok ballagnak az utcán. – Akkora egy barom vagyok! – mondja a középső, egy szimpatikusan torzonborz kölyök. Nagyot csap a kezében cipelt hátizsákra. – Tudtam a megoldást, mégis elszúrtam a dogát! – Ekkora idiótát még nem látott a világ – vicsorogja, és dühös futással köszönés nélkül maga mögött hagyja a többieket.

A dinnyemag az új chia: finom, egészséges és még fogyaszt is!

Kétféle ember létezik: az egyik, aki megeszi a dinnyemagot, a másik, aki vagy versenyt csinál a köpködésükből vagy kifejezetten a mag nélküli példányokat keresik. De azzal valószínűleg egyikük sincs tisztában, hogy a dinnyemag fogyasztása mennyire egészséges!

Így nevelem a három fiamat arra, hogy egyenlőnek tekintsék magukat a nőkkel

Én csak elmondtam egy sztorit a gyerekemről a szerkesztőségben, erre most írhatok arról, hogyan neveljünk fiúkat úgy, hogy természetes legyen számukra a nemek egyenlősége.

Napi horoszkóp augusztus 15.: az Ikrek nagyon közel vannak a céljukhoz, a Szüzek pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét üzentek!

Keleti cukkini-uborka saláta

5 perc alatt összedobható isteni saláta cukkini (és uborka) függőknek.

Életem könyvei: Fekete Ernő

Színész. A Budapesti Katona József Színház tagja. Jászai Mari-díjas és érdemes művész, többször elnyerte a Színikritikusok Díját.

Gyümölcspizza és társai: meglepően finom gyümölccsel megbolondított ételek

Én személy szerint sajnos nem igazán vagyok oda a gyümölcsökért. Oké, ez így nem teljesen igaz, hiszen finomnak találom őket, de valahogy mégsem jut eszembe soha megenni egy almát, barackot vagy akár egy szelet dinnyét, csak ha kényszerítenek rá vagy ha belecsempészem őket valamilyen ételbe.

5 tökéletes ajándékötlet borimádó barátaidnak

Időről-időre aktualitást nyer, hogy borimádó barátainkat egy-egy egészen különleges, témába vágó aprósággal lepjük meg. Ugyanakkor ne lepődjünk meg azon, ha keresgélés közben mi magunk is elcsábulunk egy-egy csábos boros kiegészítő láttán. Íme, 5 tökéletes kiegészítő, mellyel bármikor örömet szerezhetünk borrajongó barátainknak (vagy akár saját magunknak).

DIY öntözőrendszer nyaralásra, otthon hagyott növényeidnek

Leruccánnál az augusztus 20-i hosszú hétvégén a Balatonra vagy hosszabb külföldi nyaralást tervezel? Mielőtt nekiindulsz nem árt készítened egy tervet, hogy mi lesz addig a növényeiddel, amíg te távol vagy. Most adunk néhány tippet az öntözésükre!

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem