5 szülői hazugság, amit észre sem veszel, pedig gyakran elkövetsz

Borítókép: 5 szülői hazugság, amit észre sem veszel, pedig gyakran elkövetsz Forrás: gettyimages
Nyugi, (majdnem) mindenkivel megesik!

Bizony, szülőként is gyakran hazudunk, még ha nem is szándékosan tesszük azt. Nem mondom, hogy minden nap, de azért igen gyakran ki tud csúszni a szánkon egy-egy rosszul időzített vagy éppen kegyes hazugság. Talán a gyerekünk nem lát még át a szitán, hiszen mi magunk is csak akkor ébredtünk rá ezekre, amikor már nagyobbacskák lettünk. Mindenesetre jó lenne, ha egyre inkább felhagynánk a füllentéssel, mert biztosan kell legyen igaz válasz egy-egy kérdésre, s megfelelő reakció egy helyzetre.

Lássuk csak, melyek ezek az apró, ám mindennapos kis hazugságok, amelyeket észrevétlenül mondunk a gyerekeinknek. Nyugi, nem csak te, mi is!

1> Sosem hagynám, hogy bármi bajod essen

Na igen. Ez annyiban igaz, hogy tényleg nem is hagyom, egészen addig a pontig, amíg van ráhatásom bizonyos dolgokra. De azt nem garantálhatom a gyerekemnek, hogy mindig minden másodpercben a sarkában leszek, csak azért, hogy megóvjam minden őt érő rossz dologtól, nehézségtől. És talán nincs is erre szükség, ha életrevaló, egészséges, önmagát ellátni képes felnőttet akarunk nevelni. Sajnos néha azt is meg kell tanulnia a gyereknek, hogy nem csak jó van a világon.

2> Ígérem, nem fog fájni!

Ó, hányszor, de hányszor hallottuk ezt a saját szüleinktől egy orvosi vizsgálat előtt. Hiába mondták azt is, hogy a szuri olyan lesz majd, mint egy szúnyogcsípés, sokadszorra már nem vettük be, igaz? Lehet, hogy ez nem épp a legjobb módszer a gyerek megnyugtatására?

Forrás: getty

3> Te vagy a legügyesebb/legszebb/leglegleg...

Mindegy is, hogy mi. Hangsúlyozom, szerintem is eszméletlenül fontos, hogy erősítsük a gyerekünk önbizalmát, önbecsülését azzal, hogy gyakran dicsérjük meg ezért vagy amazért. De ebben sem szabadna túlzásokba esni, mert a gyerek könnyen elbízhatja magát (ami azért még nem olyan nagy tragédia), ráadásul – már bocsánat a kifejezésért –, de pofára is eshet, amikor rájön, hogy ez nem egészen úgy van, ahogyan anyu vagy apu mondta neki.

Forrás: getty

4> Pár perc és ott vagyok

Az én szüleim is mondtak ilyesmit, amikor hosszú éveken át vidéken dolgoztak, és én egyedül voltam a kistestvéremmel. Nem, nekem nem volt rossz, azonban annyiban igen, hogy a kisebbet folyton meg kellet nyugtatnom, miért nincs itt anya és apa tényleg 20 percen belül. Azt hiszem, ez nem tett jót a gyerek időérzékének, és nem mellesleg még túlontúl aggódós is lett nagykorára.

5> Jó, akkor itt hagytalak!

Ez a beijesztés stratégiája, ami sajnos még vissza is üthet. A gyerekünkben ezzel fölöslegesen keltünk félelmet, s ha még ennek tetejébe nem is vagyunk következetesek egy ilyen mondat után (például nem megyünk ki a bejárati ajtón, s várunk odakint csendben), akkor totálisan hitelét veszti a szemében az egész kis műsor. Akkor meg minek ez a hajcihő, nem igaz? Inkább próbáljuk meg valami mással rábírni a kölyköt, hogy jöjjön velünk!

De hogy ne tűnjünk ennyire komolynak, íme néhány vicces kis hazugság, amivel a szülők a gyerkőcüket etették: