Bebizonyították: a szabadidő boldogabbá tesz, mint a tárgyak

Borítókép: Bebizonyították: a szabadidő boldogabbá tesz, mint a tárgyak
Egy friss kutatás kimutatta, hogy aki pénzt tud költeni arra, hogy időt szabadítson fel, az boldogabb lesz, mint aki ugyanazt a pénzt tárgyakra fordítja.

Egy kísérlet során a résztvevők boldogabbnak mondták magukat, ha 40 amerikai dollárt (10 ezer forintot) költöttek azért, hogy időt takarítsanak meg – például fizettek valakinek, hogy végezze el helyettük a házimunkát –, mint akkor, ha ugyanezt az összeget tárgyi javakra költötték.

A pszichológusok szerint az időhiány csökkenti az emberek komfortérzetét és szorongáshoz, álmatlansághoz vezet. Ennek ellenére még a vagyonosabbak is vonakodnak attól, hogy fizessenek valakinek, aki elvégzi helyettük a nemszeretem munkákat.

Mindez a kanadai University of British Columbia pszichológiai intézetének kutatássorozata keretében derült ki.

A fejlett országokban, Németországtól az Egyesült Államokig, az emberek „időéhségről” számolnak be, s a túlterheltség stresszeli őket. A fenti kutatást az Egyesült Államokban, Kanadában, Dániában és Hollandiában végezték el több mint 6 ezer felnőtt körében; köztük 800 milliomos is volt. A megkérdezettek kevesebb mint egyharmada költött arra, hogy időt vásároljon magának. Aki mégis megtette, nagyobb elégedettségről számolt be, mint a többiek.

A kutatás részét képezte egy kéthetes kísérlet is, amelyben 60 felnőtt vett részt a kanadai Vancouverben. Az első hétvégén megkérték őket, hogy költsenek 30 dollárt bármire, amivel időt takaríthatnak meg. Volt, aki ebédet rendelt magának ahelyett, hogy főzött volna, mások gyerekeknek fizettek, hogy intézzenek el helyettük dolgokat, esetleg takarítót vettek fel. A második hétvégén arra kérték őket, hogy a fenti összeget anyagi javakra költsék, például borra, ruhákra vagy könyvekre.

A kutatás, amelyet egy tudományos folyóiratban közöltek, kimutatta, hogy az időspórolás boldogabbá tesz, mint amikor az ember tárgyakra költ.

Gondolják végig: van valami, amit utálnak csinálni, amitől borzadnak, és amit elvégeztethetnének valaki mással is? Ha igen, akkor az ideális anyagi befektetés lenne
kommentálja a kutatás eredményeit dr. Elizabeth Dunn, a kanadai egyetem professzora.

A pszichológusok szerint ez az eredmény elgondolkodtathatja azokat, akik kötelességüknek érzik, hogy amikor hazaérnek a munkából, belekezdjenek egy „második műszakba” (a háztartási munkák elvégzésébe).

Egy korábbi tanulmány azt bizonyította, hogy aki az időt részesíti előnyben a pénzzel szemben, az jó eséllyel boldogabb lesz, mint aki a fordítottját teszi.

Kedvet kaptál hozzá, hogy elkezdj a jelenben élni? Galériánkban néhány slow living tipp: