Dolgozz és töltődj fel közben: így éld át a flow-élményt a munkában

Borítókép: Dolgozz és töltődj fel közben: így éld át a flow-élményt a munkában Forrás: Getty Images
Néhány trükkös csellel megvalósíthatod a flow-élményt a munkában.

Amióta Csíkszentmihályi Mihály megalkotta a flow kifejezést, végre nevén tudjuk nevezni azt a felemelő, már-már a meditációhoz hasonló lelkiállapotot, amit akkor tapasztalunk, amikor úgy igazán el tudunk mélyülni abban, amit csinálunk – amikor maximálisan és élvezettel átadjuk magunkat a feladatunknak, és hosszú időn át semmi nem zökkent ki belőle. A flow nélkülözhetetlen érzés a mindennapjainkban – miért ne élhetnénk hát át a munkahelyünkön, munka közben is?

És mielőtt azt mondanád, hogy a te munkád annyira unalmas, hogy kizárt dolog, hogy azáltal te bármiféle flowba kerülhetnél, olvass tovább, derítsd ki, nem tudnál-e mégis "csalni" valamennyit – csak annyit, aminek hatására mégiscsak elérheted a flow-élményt a munkában. A flow titka, hogy a feladat nehézségi fokozata pont a frusztráló és az unalmas között helyezkedjen el. Ne legyen automatikus, de ne legyen túlságosan megterhelő, nehéz sem. Ha különösen monoton munkát végzel, csalj egy kicsit a flow-élmény elérése érdekében!

Flow-élmény a munkában – trükkök:

1. Emeld a tétet!
Még a legunalmasabb feladatot is fel lehet turbózni, ha beleviszel szükségtelennek tűnő, de a flow-élmény szempontjából nélkülözhetetlen kihívásokat. Például állíts fel magadnak egy időkorlátot. Ne izgulj, ez nem fog a minőség rovására menni, sőt!

2. Törd meg a rutint!
Csináld kicsit másképp, mint ahogyan szoktad. Például rajzolj mintát a padlóra a felmosóval takarítás közben. Ha szöveget kell írnod, csempéssz bele rejtett rímeket. A lényeg, hogy másképpen csináld, mint ahogyan szoktad. Ettől nem leszel kevésbé hatékony, hiszen extra energiát kapsz a változtatástól és a flow-élménytől a munkádban.

3. Találd meg a megfelelő időpontot!
Mindenki más napszakban és más körülmények között tud igazán hatékonyan dolgozni. Nekem például korán reggel megy legpörgősebben a munka, ezért jóval a kollégák előtt bent vagyok már a szerkesztőségben. A nehezebb, nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat erre időzítem: nem zavar még senki, nincs nyüzsi, és a legenergikusabb, a legpengébb is ilyenkor vagyok. Flow-élmény a munkában? Igen, nekem reggel 8 és 10 között pipa. Az a jó, ha a megfelelő munkakörülmények és a te legjobban teljesítő "csúcsidőd" egy időpontra esnek.

4. Tüntesd el a zavaró dolgokat!
Ahhoz, hogy megvalósítsd a flow-élményt a munkában, ki kell iktatnod a zavaró tényezőket. Kapcsold ki a telefonod hangértesítéseit, tedd félre a telefont, pakolj el az asztalodról. Fontos, hogy lehetőleg semmi ne vonja el a figyelmedet a feladattól és ne zökkentsen ki belőle. Mert ha a flow-élmény megszakad, nehéz újra visszahozni.

5. Gyakorolj önuralmat!
Ez talán a legnehezebb: a lehető leghosszabb ideig ugyanarra a feladatra fókuszálni. Ellenállni a Facebook vonzalmának, ellenállni a vágynak, hogy rápillants az e-mailjeidre, hogy gyorsan letudj közben egy másik, könnyebb és gyorsabb feladatot stb. Ehhez nagy önuralom és gyakorlás is kell. Eleinte kész szenvedés lesz, de idővel belejössz. És értékelni fogod a flow élményét, ami a jutalmad lesz a kitartásodért.

6. Élvezd!
Nem, de komolyan! Add át magad teljesen a flow-élménynek a munkában is! Ismerd be, hogy ez most jó érzés és légy érte hálás. Örülj a munkád eredményének, értékeld a hasznosan eltöltött időd, éld meg az élményt a maga teljességében. Ha tudatosítod magadban, hogy nem kizárólag a végeredmény számít, s nemcsak az az értékes, hanem az idő is, amit a munka elvégzésével töltöttél, és az út ugyanolyan fontos, mint a cél, motiválni fog abban, hogy a jövőben is keresd a flow-élményt a munkában!

7. Lélegezz!
Munka közben figyeld a légzésed ütemét. Ha úgy érzed, elkalandozol vagy ha úrrá lesz rajtad a nyüzsi, térj vissza a légzésedhez és csak arra figyelj. Hagyd, hogy az egyenletes, mély légzés megnyugtasson, visszahozzon a jelenbe, a pillanatba, majd térj vissza gyorsan a feladatodhoz.

A flow-élmény a mindennapok monoton hajtásában is megvalósítható! Az alábbikaban adunk néhány tippet, hogyan keresheted és találhatod meg a flow-élményt némi tudatos odafigyeléssel, tudatos jelenléttel!