Dolgozz és töltődj fel közben: így éld át a flow-élményt a munkában

Dolgozz és töltődj fel közben: így éld át a flow-élményt a munkában
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néhány trükkös csellel megvalósíthatod a flow-élményt a munkában.

Amióta Csíkszentmihályi Mihály megalkotta a flow kifejezést, végre nevén tudjuk nevezni azt a felemelő, már-már a meditációhoz hasonló lelkiállapotot, amit akkor tapasztalunk, amikor úgy igazán el tudunk mélyülni abban, amit csinálunk – amikor maximálisan és élvezettel átadjuk magunkat a feladatunknak, és hosszú időn át semmi nem zökkent ki belőle. A flow nélkülözhetetlen érzés a mindennapjainkban – miért ne élhetnénk hát át a munkahelyünkön, munka közben is?

És mielőtt azt mondanád, hogy a te munkád annyira unalmas, hogy kizárt dolog, hogy azáltal te bármiféle flowba kerülhetnél, olvass tovább, derítsd ki, nem tudnál-e mégis "csalni" valamennyit – csak annyit, aminek hatására mégiscsak elérheted a flow-élményt a munkában. A flow titka, hogy a feladat nehézségi fokozata pont a frusztráló és az unalmas között helyezkedjen el. Ne legyen automatikus, de ne legyen túlságosan megterhelő, nehéz sem. Ha különösen monoton munkát végzel, csalj egy kicsit a flow-élmény elérése érdekében!

Flow-élmény a munkában – trükkök:

1. Emeld a tétet!
Még a legunalmasabb feladatot is fel lehet turbózni, ha beleviszel szükségtelennek tűnő, de a flow-élmény szempontjából nélkülözhetetlen kihívásokat. Például állíts fel magadnak egy időkorlátot. Ne izgulj, ez nem fog a minőség rovására menni, sőt!

2. Törd meg a rutint!
Csináld kicsit másképp, mint ahogyan szoktad. Például rajzolj mintát a padlóra a felmosóval takarítás közben. Ha szöveget kell írnod, csempéssz bele rejtett rímeket. A lényeg, hogy másképpen csináld, mint ahogyan szoktad. Ettől nem leszel kevésbé hatékony, hiszen extra energiát kapsz a változtatástól és a flow-élménytől a munkádban.

3. Találd meg a megfelelő időpontot!
Mindenki más napszakban és más körülmények között tud igazán hatékonyan dolgozni. Nekem például korán reggel megy legpörgősebben a munka, ezért jóval a kollégák előtt bent vagyok már a szerkesztőségben. A nehezebb, nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat erre időzítem: nem zavar még senki, nincs nyüzsi, és a legenergikusabb, a legpengébb is ilyenkor vagyok. Flow-élmény a munkában? Igen, nekem reggel 8 és 10 között pipa. Az a jó, ha a megfelelő munkakörülmények és a te legjobban teljesítő "csúcsidőd" egy időpontra esnek.

4. Tüntesd el a zavaró dolgokat!
Ahhoz, hogy megvalósítsd a flow-élményt a munkában, ki kell iktatnod a zavaró tényezőket. Kapcsold ki a telefonod hangértesítéseit, tedd félre a telefont, pakolj el az asztalodról. Fontos, hogy lehetőleg semmi ne vonja el a figyelmedet a feladattól és ne zökkentsen ki belőle. Mert ha a flow-élmény megszakad, nehéz újra visszahozni.

5. Gyakorolj önuralmat!
Ez talán a legnehezebb: a lehető leghosszabb ideig ugyanarra a feladatra fókuszálni. Ellenállni a Facebook vonzalmának, ellenállni a vágynak, hogy rápillants az e-mailjeidre, hogy gyorsan letudj közben egy másik, könnyebb és gyorsabb feladatot stb. Ehhez nagy önuralom és gyakorlás is kell. Eleinte kész szenvedés lesz, de idővel belejössz. És értékelni fogod a flow élményét, ami a jutalmad lesz a kitartásodért.

6. Élvezd!
Nem, de komolyan! Add át magad teljesen a flow-élménynek a munkában is! Ismerd be, hogy ez most jó érzés és légy érte hálás. Örülj a munkád eredményének, értékeld a hasznosan eltöltött időd, éld meg az élményt a maga teljességében. Ha tudatosítod magadban, hogy nem kizárólag a végeredmény számít, s nemcsak az az értékes, hanem az idő is, amit a munka elvégzésével töltöttél, és az út ugyanolyan fontos, mint a cél, motiválni fog abban, hogy a jövőben is keresd a flow-élményt a munkában!

7. Lélegezz!
Munka közben figyeld a légzésed ütemét. Ha úgy érzed, elkalandozol vagy ha úrrá lesz rajtad a nyüzsi, térj vissza a légzésedhez és csak arra figyelj. Hagyd, hogy az egyenletes, mély légzés megnyugtasson, visszahozzon a jelenbe, a pillanatba, majd térj vissza gyorsan a feladatodhoz.

A flow-élmény a mindennapok monoton hajtásában is megvalósítható! Az alábbikaban adunk néhány tippet, hogyan keresheted és találhatod meg a flow-élményt némi tudatos odafigyeléssel, tudatos jelenléttel!

Nézd meg a galériánkat> 9 kép
Tanuld a boldogságot, keresd a flow élményt! 13 tipp
Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Enni vagy főzni? Hűteni vagy nem hűteni? 7 tévhit a konyhából, amit valószínűleg te is rosszul tudsz

Mindenkinek megvannak a maga hétköznapi rutinjai, és praktikái a konyhában, amit vagy maga alakított ki az évek során, vagy hallott valakitől, vagy automatikusan ugyanúgy végzi el ezeket a feladatokat, mint szülei vagy nagyszülei. Néha azért nem árt elfogadni néhány jó tanácsot pár hozzáértőtől, még akkor sem, ha vakon megbízol a szüleidben. Következzenek most azok a tévhitek, amiket a legtöbben rosszul tudnak és csinálnak!

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft