Dolgozz és töltődj fel közben: így éld át a flow-élményt a munkában

Dolgozz és töltődj fel közben: így éld át a flow-élményt a munkában
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Néhány trükkös csellel megvalósíthatod a flow-élményt a munkában.

Amióta Csíkszentmihályi Mihály megalkotta a flow kifejezést, végre nevén tudjuk nevezni azt a felemelő, már-már a meditációhoz hasonló lelkiállapotot, amit akkor tapasztalunk, amikor úgy igazán el tudunk mélyülni abban, amit csinálunk – amikor maximálisan és élvezettel átadjuk magunkat a feladatunknak, és hosszú időn át semmi nem zökkent ki belőle. A flow nélkülözhetetlen érzés a mindennapjainkban – miért ne élhetnénk hát át a munkahelyünkön, munka közben is?

És mielőtt azt mondanád, hogy a te munkád annyira unalmas, hogy kizárt dolog, hogy azáltal te bármiféle flowba kerülhetnél, olvass tovább, derítsd ki, nem tudnál-e mégis "csalni" valamennyit – csak annyit, aminek hatására mégiscsak elérheted a flow-élményt a munkában. A flow titka, hogy a feladat nehézségi fokozata pont a frusztráló és az unalmas között helyezkedjen el. Ne legyen automatikus, de ne legyen túlságosan megterhelő, nehéz sem. Ha különösen monoton munkát végzel, csalj egy kicsit a flow-élmény elérése érdekében!

Flow-élmény a munkában – trükkök:

1. Emeld a tétet!
Még a legunalmasabb feladatot is fel lehet turbózni, ha beleviszel szükségtelennek tűnő, de a flow-élmény szempontjából nélkülözhetetlen kihívásokat. Például állíts fel magadnak egy időkorlátot. Ne izgulj, ez nem fog a minőség rovására menni, sőt!

2. Törd meg a rutint!
Csináld kicsit másképp, mint ahogyan szoktad. Például rajzolj mintát a padlóra a felmosóval takarítás közben. Ha szöveget kell írnod, csempéssz bele rejtett rímeket. A lényeg, hogy másképpen csináld, mint ahogyan szoktad. Ettől nem leszel kevésbé hatékony, hiszen extra energiát kapsz a változtatástól és a flow-élménytől a munkádban.

3. Találd meg a megfelelő időpontot!
Mindenki más napszakban és más körülmények között tud igazán hatékonyan dolgozni. Nekem például korán reggel megy legpörgősebben a munka, ezért jóval a kollégák előtt bent vagyok már a szerkesztőségben. A nehezebb, nagyobb koncentrációt igénylő feladatokat erre időzítem: nem zavar még senki, nincs nyüzsi, és a legenergikusabb, a legpengébb is ilyenkor vagyok. Flow-élmény a munkában? Igen, nekem reggel 8 és 10 között pipa. Az a jó, ha a megfelelő munkakörülmények és a te legjobban teljesítő "csúcsidőd" egy időpontra esnek.

4. Tüntesd el a zavaró dolgokat!
Ahhoz, hogy megvalósítsd a flow-élményt a munkában, ki kell iktatnod a zavaró tényezőket. Kapcsold ki a telefonod hangértesítéseit, tedd félre a telefont, pakolj el az asztalodról. Fontos, hogy lehetőleg semmi ne vonja el a figyelmedet a feladattól és ne zökkentsen ki belőle. Mert ha a flow-élmény megszakad, nehéz újra visszahozni.

5. Gyakorolj önuralmat!
Ez talán a legnehezebb: a lehető leghosszabb ideig ugyanarra a feladatra fókuszálni. Ellenállni a Facebook vonzalmának, ellenállni a vágynak, hogy rápillants az e-mailjeidre, hogy gyorsan letudj közben egy másik, könnyebb és gyorsabb feladatot stb. Ehhez nagy önuralom és gyakorlás is kell. Eleinte kész szenvedés lesz, de idővel belejössz. És értékelni fogod a flow élményét, ami a jutalmad lesz a kitartásodért.

6. Élvezd!
Nem, de komolyan! Add át magad teljesen a flow-élménynek a munkában is! Ismerd be, hogy ez most jó érzés és légy érte hálás. Örülj a munkád eredményének, értékeld a hasznosan eltöltött időd, éld meg az élményt a maga teljességében. Ha tudatosítod magadban, hogy nem kizárólag a végeredmény számít, s nemcsak az az értékes, hanem az idő is, amit a munka elvégzésével töltöttél, és az út ugyanolyan fontos, mint a cél, motiválni fog abban, hogy a jövőben is keresd a flow-élményt a munkában!

7. Lélegezz!
Munka közben figyeld a légzésed ütemét. Ha úgy érzed, elkalandozol vagy ha úrrá lesz rajtad a nyüzsi, térj vissza a légzésedhez és csak arra figyelj. Hagyd, hogy az egyenletes, mély légzés megnyugtasson, visszahozzon a jelenbe, a pillanatba, majd térj vissza gyorsan a feladatodhoz.

A flow-élmény a mindennapok monoton hajtásában is megvalósítható! Az alábbikaban adunk néhány tippet, hogyan keresheted és találhatod meg a flow-élményt némi tudatos odafigyeléssel, tudatos jelenléttel!

Nézd meg a galériánkat> 9 kép
Tanuld a boldogságot, keresd a flow élményt! 13 tipp
10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

5 tuti tipp, amivel akár órákra is lefoglalhatod a gyereket

Ezeket szerencsére benn is lehet játszani és csak fél szemmel kell rájuk nézned közben.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 film, amit meg kell nézned szakítás után

Néha épp egy filmre van szükségünk ahhoz, hogy kicsit megkönnyebbüljön a lelkünk ilyenkor!

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft