Életem könyvei: Tenki Réka

Életem könyvei: Tenki Réka

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Hiszek azokban a nőkben, akik mernek nemet mondani, mernek felállni és megkeresni a boldogságukat, noha senki sem fog melléjük állni. Hiszem, hogy küzdenünk kell a saját boldogságunkért.”

Kondor Vilmos: Budapest Noir
A szerző álnéven ír, senki sem tudja, hogy néz ki, mi a neve valójában. Mióta leforgattuk a Budapest Noir filmet, reménykedem, hogy a bemutatón megjelenik és elárulja, mi ihlette történeteit. A könyv hatására érdekelni kezdett az idő, amelyben játszódik. Szerettem volna még többet megtudni 1936-ról.
Kondor úgy ír, hogy minden megjelent előttem. A filmes képvilág, amivel láttat, elrepít abba a korba, amikor még volt macskakő, lovas kocsik, cégérek. Azok közé az emberek közé, akik még nem sejtették, milyen nehéz idők következnek.
Elkezdtem szeretni Budapestet. Jó érzés magyarnak lenni, mindegy, hogy
a háború előszelében vagyunk. Ajánlom a Bűnös Budapest ciklust azoknak, akik szeretnek férfias férfiakról és nőies nőkről izgalmas krimit olvasni. Olvasva tudnak majd mozizni.

Theodor Fontane: Effi Briest
Az Anna Karenina vagy a Bovaryné mellett egy újabb női sors, amely a kor és
a társadalmi elvárások fogságában elesett. Mindhárom történet magával ragad. Mégis Effi Briest áll hozzám a legközelebb, bár szívesen eljátszanám a másik két nőalakot is.
Effi sorsát 12 éves korától haláláig követjük. Remények, álmok, rangok, melyek velünk vannak a felnőtté válás küszöbén. Effi nem megalkuvó, nem félős, nem hódol be senkinek, nem szégyelli, ha gondolatai, tettei ellentétesek az erkölcsi normákkal. Szeret élni és akar is. Mint minden tapasztalatlan és naiv fiatal lány, egy helyzetbe azt látja bele, amit látni akar, és nem azt, amit a helyzet jelent vagy adni tud. Ezen mindannyian átesünk, és az élet majd megtanít a buktatókra, de sajnos Effi olyan korban született, amelyben a szigorú szabályok miatt nem irányíthatja az életét, és sokszor olyan fordulatokba kényszerül, melyek ütköznek az ösztöneivel, vágyaival.
Hiszek azokban a nőkben, akik mernek nemet mondani, mernek felállni és megkeresni a boldogságukat, noha senki sem fog melléjük állni. Hiszem, hogy küzdenünk kell a saját boldogságunkért. Ezt Effi is tudta.

Holdosi József: Kányák
Zenében is, irodalomban is próbálom követni a cigány kultúrát, mert olyan ősi, ösztönös érzést rejt magában, ami közösséget formál. Felmutatja, hogy bárhol élsz, bármilyen szegénységben vagy gazdagságban, a család mindig ott van. Mindegy, hogy tizenöten éltek egy kis vályogházban, ahol minden gyerek egyetlen ágyban alszik – a lényeg a szeretet és az összetartás, összetartozás.
Ebben a könyvben Holdosi József a saját történetét írta meg. Szereplőinek életét meghatározza az utca – a falu szívéből számkivetett világ, ahol együtt kell lélegezzen cigány, napszámos és kommunista. A könyv megható és nagyon szeretnivaló.
Hiába élünk 2016-ban: előítéletek, sztereotípiák a cigánysággal kapcsolatban jelen vannak. Ez a könyv vagy Kalla Évától Az álomadás is segít, hogy azonosulni tudjunk a cigány szereplőkkel és megértsük a világképüket, szokásaikat, hagyományaikat. Olvassatok és hallgassatok igazi cigány zenét! Én nagyon szeretem.

Kép

Tenki Réka / Színész. Kezdetben a Katona József Színház társulatában játszott, később a Nemzeti Színház, majd az Örkény Színház tagja lett. Számos elismerést kapott, köztük A legjobb 30 év alatti színésznő díját, A legígéretesebb pályakezdő díját, Junior Príma-díjat és Az év színésznője Arany Medál-díjat.

Éva archív

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

5 tuti tipp, amivel akár órákra is lefoglalhatod a gyereket

Ezeket szerencsére benn is lehet játszani és csak fél szemmel kell rájuk nézned közben.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 film, amit meg kell nézned szakítás után

Néha épp egy filmre van szükségünk ahhoz, hogy kicsit megkönnyebbüljön a lelkünk ilyenkor!

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft