Életem könyvei: Tenki Réka

Életem könyvei: Tenki Réka

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Hiszek azokban a nőkben, akik mernek nemet mondani, mernek felállni és megkeresni a boldogságukat, noha senki sem fog melléjük állni. Hiszem, hogy küzdenünk kell a saját boldogságunkért.”

Kondor Vilmos: Budapest Noir
A szerző álnéven ír, senki sem tudja, hogy néz ki, mi a neve valójában. Mióta leforgattuk a Budapest Noir filmet, reménykedem, hogy a bemutatón megjelenik és elárulja, mi ihlette történeteit. A könyv hatására érdekelni kezdett az idő, amelyben játszódik. Szerettem volna még többet megtudni 1936-ról.
Kondor úgy ír, hogy minden megjelent előttem. A filmes képvilág, amivel láttat, elrepít abba a korba, amikor még volt macskakő, lovas kocsik, cégérek. Azok közé az emberek közé, akik még nem sejtették, milyen nehéz idők következnek.
Elkezdtem szeretni Budapestet. Jó érzés magyarnak lenni, mindegy, hogy
a háború előszelében vagyunk. Ajánlom a Bűnös Budapest ciklust azoknak, akik szeretnek férfias férfiakról és nőies nőkről izgalmas krimit olvasni. Olvasva tudnak majd mozizni.

Theodor Fontane: Effi Briest
Az Anna Karenina vagy a Bovaryné mellett egy újabb női sors, amely a kor és
a társadalmi elvárások fogságában elesett. Mindhárom történet magával ragad. Mégis Effi Briest áll hozzám a legközelebb, bár szívesen eljátszanám a másik két nőalakot is.
Effi sorsát 12 éves korától haláláig követjük. Remények, álmok, rangok, melyek velünk vannak a felnőtté válás küszöbén. Effi nem megalkuvó, nem félős, nem hódol be senkinek, nem szégyelli, ha gondolatai, tettei ellentétesek az erkölcsi normákkal. Szeret élni és akar is. Mint minden tapasztalatlan és naiv fiatal lány, egy helyzetbe azt látja bele, amit látni akar, és nem azt, amit a helyzet jelent vagy adni tud. Ezen mindannyian átesünk, és az élet majd megtanít a buktatókra, de sajnos Effi olyan korban született, amelyben a szigorú szabályok miatt nem irányíthatja az életét, és sokszor olyan fordulatokba kényszerül, melyek ütköznek az ösztöneivel, vágyaival.
Hiszek azokban a nőkben, akik mernek nemet mondani, mernek felállni és megkeresni a boldogságukat, noha senki sem fog melléjük állni. Hiszem, hogy küzdenünk kell a saját boldogságunkért. Ezt Effi is tudta.

Holdosi József: Kányák
Zenében is, irodalomban is próbálom követni a cigány kultúrát, mert olyan ősi, ösztönös érzést rejt magában, ami közösséget formál. Felmutatja, hogy bárhol élsz, bármilyen szegénységben vagy gazdagságban, a család mindig ott van. Mindegy, hogy tizenöten éltek egy kis vályogházban, ahol minden gyerek egyetlen ágyban alszik – a lényeg a szeretet és az összetartás, összetartozás.
Ebben a könyvben Holdosi József a saját történetét írta meg. Szereplőinek életét meghatározza az utca – a falu szívéből számkivetett világ, ahol együtt kell lélegezzen cigány, napszámos és kommunista. A könyv megható és nagyon szeretnivaló.
Hiába élünk 2016-ban: előítéletek, sztereotípiák a cigánysággal kapcsolatban jelen vannak. Ez a könyv vagy Kalla Évától Az álomadás is segít, hogy azonosulni tudjunk a cigány szereplőkkel és megértsük a világképüket, szokásaikat, hagyományaikat. Olvassatok és hallgassatok igazi cigány zenét! Én nagyon szeretem.

Kép

Tenki Réka / Színész. Kezdetben a Katona József Színház társulatában játszott, később a Nemzeti Színház, majd az Örkény Színház tagja lett. Számos elismerést kapott, köztük A legjobb 30 év alatti színésznő díját, A legígéretesebb pályakezdő díját, Junior Príma-díjat és Az év színésznője Arany Medál-díjat.

Éva archív

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Enni vagy főzni? Hűteni vagy nem hűteni? 7 tévhit a konyhából, amit valószínűleg te is rosszul tudsz

Mindenkinek megvannak a maga hétköznapi rutinjai, és praktikái a konyhában, amit vagy maga alakított ki az évek során, vagy hallott valakitől, vagy automatikusan ugyanúgy végzi el ezeket a feladatokat, mint szülei vagy nagyszülei. Néha azért nem árt elfogadni néhány jó tanácsot pár hozzáértőtől, még akkor sem, ha vakon megbízol a szüleidben. Következzenek most azok a tévhitek, amiket a legtöbben rosszul tudnak és csinálnak!

Kezdődik a trónfosztás: tudatosan készülök a második gyermekem születésére

3 hónap, és érkezik a bébi, de mostanában mást sem hallok, csak hogy mennyire nehéz dolgom lesz. Elég volt belőle!

5 ok, amiért – talán nem is tudtad, de – igényelhetsz adókedvezményt!

Tízezrek maradhatnak a zsebedben, nézd végig, hátha érintett vagy!

Nők az IT szakmában - Hazai sikersztorik, őszinte vallomások!

Bár legtöbben máig férfias szakmaként gondolnak az IT-s világra, valójában egyáltalán nem az. Ezt erősíti meg 3 női interjúalanyunk is, akik arról mesélnek, hogy csöppentek bele ebbe a szakmába és sikerült érvényesülniük a sok férfi között.

Parfüm kisokos, ha még nem találtál rá az igazira

Egy új parfüm kiválasztása igazi kihívást jelent a legtöbbünk számára, hiszen sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk annál, mint hogy finom az illata, szép az üvege, vagy hogy belefér-e a költségvetésünkbe. Egy illat a személyiségünkről árulkodik, és akarva-akaratlanul is nyomot hagy a körülöttünk lévő emberekben, ami lehet pozitív, és sajnos negatív is, ezért ügyesnek kell lennünk, hogy rátaláljunk a saját illatunkra.

Ha te készíted a sminklemosó kendődet, azzal a bőröd mellett a környezetet is kíméled

A mindennapi rutinunkhoz hozzátartozik a reggeli és esti arcmosás. Míg én reggel csak tiszta hideg vízzel mosom meg az arcomat, addig este szükségem van sminklemosásra is. Mások micellás vizet, tonikokat és egyéb lemosókencéket is használnak, ami egyrészt nem kevés pénz, másrészt rengeteg szemetet termel, nem utolsósorban pedig a túl sok kozmetikum nem tesz jót a bőrünknek.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft