Képzeld el, milyen lenne egy rabszolgatartó társadalom a 21. századi Amerikában – erről csinálnak most új sorozatot a Trónok harca készítői

Borítókép: Képzeld el, milyen lenne egy rabszolgatartó társadalom a 21. századi Amerikában – erről csinálnak most új sorozatot a Trónok harca készítői Forrás: Getty Images
Jönnek is szép sorban a kritikák és a fanyalgó megjegyzések is a bejelentés hírére.

Új sorozaton dolgozik David Benioff és D. B. Weiss, a Trónok harca tévésorozat mögött álló agytröszt-páros. A Confederate egy „mi lett volna, ha” eseményen alapuló tévésorozatnak ígérkezik, nevezetesen: mi lett volna, ha a déli államok nyerik meg az amerikai polgárháborút és még ma is legális lenne a rabszolgaság. Az HBO csütörtöki bejelentése szerint a sorozatban a rabszolgatartás „a modern intézményrendszer részeként van jelen.”

A cselekmény fontos részét képezi még a Mason–Dixon Demilitarizációs Övezet, amely az Államokat északi és déli régióra választja szét. A szereplők közt vannak szabadságharcosok, rabszolgakereskedők és „rabszolgatartó konglomerátumok ügyvezetői” is. A produkciós munkálatok 2018 végén vagy 2019-ben kezdődnek, miután befejezték a Trónok harca utolsó évadának forgatását.

A közösségi médiában meglehetősen vegyes fogadtatást kapott a bejelentés; a twitterezők felróják többek közt, hogy pont olyan alkotók készítenek sorozatot a rabszolgaságról, akik már eddig is rengeteg kritikát kaptak a Trónok harca túlnyomórészt fehér bőrű szereplőgárdájáért.

Mások keserű gúnnyal jegyzik meg, hogy nem túl okos dolog pont a Trump-érában ilyen témát feldobni.

Végre egy sorozat, amelynek köszönhetően elképzelhetjük, milyen lenne, ha rasszisták irányítanák Amerikát
írja például egy twitterező.

A készítők, akik két másik (amúgy fekete bőrű) producerrel, Nichelle Tramble Spellmannel és Malcolm Spelmannel négyesben dolgoznak a Confederate-en, egy interjúban hangsúlyozták, hogy még nagyon kiforratlan a projekt, és eddig egyetlen sor sem született meg a forgatókönyvből.

A The Man In The High Castle tévésorozat Philip K. Dick alternatív történelmet ábrázoló regényéből készült

Akárhogy is, szerintünk nagyon is érthető, ha a disztópikus tévésorozatoknak ilyen nagy keletje van mostanában. Egyik kedvencünk az Amazonon futó The Man In The High Castle, amely azt az alternatív valóságot jeleníti meg, amelyben a náci Németország nyerte meg a második világháborút, és az Egyesült Államok a 60-as években is német, illetve japán megszállás alatt áll. És persze elképesztően népszerű A szolgálólány meséje, amely egy olyan világban játszódik, ahol a nők szexuális rabszolgaságban élnek.

Jelenetkép A szolgálólány meséjéből, amely Margaret Atwood regénye alapján készült (a képen Alexis Bledel és Elizabeth Moss)

Neked feltűntek eddig ezek a híres arcok a Trónok harcában?