5 elviselhetetlen embertípus – egy pillanat, lehet, hogy én is közéjük tartozom?

5 elviselhetetlen embertípus – egy pillanat, lehet, hogy én is közéjük tartozom?
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Mindenkinek megvannak a „mumusai” – otthon és a munkahelyen is. Olyan emberek, akiket nem értünk, akiknek mindennapi működése zavaróan, furán hat. Minden kategorizálás óhatatlanul egyszerűsít, mi most mégis próbát teszünk, és egy pszichológiai elmélet alapján – kissé karikírozva – bemutatunk néhány ismerős „nehéz ember” típust. Öveket becsatolni! Lehet, hogy magadra ismersz? Csigás Zoltán írása

1. „Akkor is nekem van igazam” – az elvárások embere

„Meg tudnád nekem mondani mondjuk százalékos pontossággal, hogy az általad javasolt ötlet milyen megtérüléssel kecsegtet?”
Béla – aki legyen most az „Akkor is nekem van igazam” archetípusa – alapvetően normális kolléga. (Hangsúlyozzuk, hogy az összes nehéz ember alapvetően normális kolléga!) Kérdez, válaszol és véleménye van a dolgokról. Bélánknak például pont mindenről, és nem is rejti véka alá: kinek kellene elvinni az új projektet, milyen a kávé a büfében, stílusos-e az esti partira kiválasztott szetted… és folytathatnánk, mert nem hagyja abba. Őszintén és kéretlenül (ha tetszik, ha nem), minden körülmények között megosztja veled az álláspontját, és beszédstílusa nyomán a véleményét könnyen hallod kritikának. Nem jellemző, hogy meghajolna észérvek előtt, hiszen látott ő már karón varjút, neki senki ne mondja. Mindennapjait az értékek és vélemények világában éli, ami kívülről inkább hasonlít fekete-fehér labirintusra, semmint bármi másra. Ha egyszer rossz irányba keveredsz benne, akkor a sorsod könnyedén megpecsételődik.

„Szerinted ez tényleg így van?” – ha Béla rossz passzban van vagy elégedetlen önmagával, akkor bekapcsol nála a másokat hibáztató-vizsgáztató kérdésgenerátor. Ahogy hallgatod, egyre inkább úgy érzed, hogy gyermekként állsz ott, mész össze kicsire, megroppant a kritikus hang. Elvárja, hogy tökéletes légy – ennek pedig nem igazán lehet megfelelni. Ha ezen a ponton nem tudsz fordítani a helyzeten, akkor jön a még kellemetlenebb: elkezd szónokolni. „Ha mindent pontosan úgy csináltatok volna, mint ahogy én már fél évvel ezelőtt kértem, akkor most…” A hangja egyre erősebb, dühödt, számon kérő, kioktató és támadó – és mindegy, kik vannak jelen a szobában. Ezen a ponton már többen nem bírják elviselni a fellengzős kritikai hangot, és felveszik a kesztyűt: parázs vita, védekezés, visszatámadás kezdődik, amiből senki nem kerülhet ki nyertesen. Mert Mr. „Akkor is nekem van igazam” egy dramaturgiai pillanatban jellemzően kisétál a szobából.

Mit tehetsz a drámai végkifejlet elkerülése érdekében? Nem lesz egyszerű: ne válaszolj, ne ellenkezz, csak hallgasd meg kíváncsian. Adj teret a véleményének! Nem egyetérteni kell vele, hanem megengedni neki, hogy elmondhassa, amit el akar mondani. Mert így is, úgy is el fogja.

2. „Okostojás” – aki tényleg mindent tud

„Ha a tényeket vesszük alapul, akkor sajnálatos módon nekem van igazam.”
Gáborral, az „Okostojással” nagyon gyakran találkozhatunk. Ő az, aki mindenről mindent tud vagy tudni vél. Képben van a tényekről. Nemcsak a mostani tényekről, de
a tegnapi tényekről és a holnapra várható tényekről is. Logikus, megértésre törekvő működésmódja nagyon jó, ha egy komplex feladattal találkozik a csapat. De amikor az új kávégép működését is szeretné alaposan megérteni, ha az irodai románcok logikája érdekli vagy bármi, aminek igazából nincs logikus magyarázata, akkor máris akadékoskodóvá lesz. Okoskodó viselkedése mögött könnyű felfedezni azt
a vágyát, hogy saját kompetenciáját megmutassa a világnak – és néha semmi mást sem csinál, pusztán ezért harcol. Ha kellemetlen helyzetbe kerül, akkor intellektusával igyekszik kivágni magát. Hosszú, bonyolult mondatokban, szakzsargonnal megtűzdelve kezd válaszolni. Túlrészletező, pontosságfetisiszta.

Ha nem tudja magát kivágni, akkor egy idő után támadásba lendül. Könnyedén beleköt mások értelmi képességeibe. „Sokkal egyszerűbb nekem megcsinálni ezt az egészet, semmint megtanítani neked, hogy miként kellene jól csinálni.” Okostojást így könnyedén láthatod munkájába és mások munkájába temetkezve gürcölni, éjszakába nyúlóan dolgozni – majd megkapod tőle, hogy az ügyetlenséged az ő életébe fog kerülni.

Mit tehetsz a drámai végkifejlet elkerülése érdekében? Okostojás igen hasznos kolléga, ha jóban vagy vele. Ennek pedig csak egy kulcsa van: ismerd el a teljesítményét! Hadd hallja néha azt, hogy okos, jól teljesít!

3. „Mókamiki” – akinél nincsenek meg a határok

„Figyu, ez nagyon király cucc! Nézd csak meg! Most meg nézd meg ezt a másikat – elég gáz, nem? Pöttyös a csíkossal? Haha!”

Miklós, a Mókamiki igazán könnyed jelenség, amikor belibben az irodába. Szabad, kreatív és játékos – ezek persze fontos képességek, ha van kedve dolgozni és fókuszálni arra, amit csinálni kéne. Könnyedsége átragad másokra: ledob egy-egy humorbombát, pár pikírt megjegyzést, és máris derül a társaság, de leginkább ő. Ezt akkor is kényelmesen eljátssza, ha éppen dolgoznunk kellene vagy valami mással foglalkozni – és nem vele. Mindenre van reakciója, élce – mindezzel mintha folyamatosan a határokat keresné: mi az, ami még ebben a helyzetben is elfogadható?

Ha megállítjuk ezt a folyamatos beszédcunamit, véget próbálunk vetni az anekdoták zuhatagának, akkor igazán leblokkol. Nem érti, hogy mi van. Ha elfogy körülötte a levegő, akkor átvált támadó üzemmódba. Hibáztat és beszól – mindenkinek és mindennek, ami él és mozog. Mint a beton: beléd köt és kemény. Nem ismeri el a saját felelősségét – beszélni sem hajlandó ennek létéről –, de képes azonnal a nyakadba varrni a teljes projekt veszteségességét. Pontosan tudja, mi az, ami fáj neked, és máris éles késként mártja beléd. Mintha csak a vita éltetné ezekben a percekben.

Mit tehetsz a drámai végkifejlet elkerülése érdekében? Nem jó vele haragban lenni, hiszen vidám élcei bármelyik pillanatban éles pengévé változhatnak. A jó viszony kulcsa pedig a közös humor és a kapcsolat kereteinek pontos tisztázása.

4. „Tevőember” – akinél a dolgok azonnal történnek

„Helló! Említettem neked azt az ügyfelet, aki a tízmilliós bizniszt hozná? Itt vagyok náluk, összeszerveztem reggelre egy megbeszélést. Itt tudsz lenni te is mondjuk húsz perc múlva?”

Timi, a Tevőember erőssége az, hogy cselekedeteken keresztül értelmezi a világot. Energikus, lelkes, folyton csinál valamit. Jön és megy. Ha nem adsz neki valamilyen feladatot, gyorsan talál magának célt, amiért bekapcsolhatja a gőzhengert. Pontosan ez az alapjellemzője teszi őt sokak számára nehéz emberré. Nincs részletes tervezés, nincs komoly előzetes átgondolás. Belevág, kockáztat, aztán majd meglátjuk, mi lesz. Te pedig azon kapod magad, hogy már várod, mikor fog a falba szaladni. De ő még onnét is visszapattan, és a vállát leporolva újra nekifut – hátha sikerül. Neked is a nyakadra jár. Nyomulós, megfontolatlan.

Ha kellemetlenül alakulnak a dolgok, megpróbál gyorsan lepattintani, elhessegetni. „Nem ezért fizetünk mi téged? Nőj már fel és intézd el magadnak! Az ebédet ne adjam a szádba?” Ha sokáig feszíted nála a húrt, vagy olyan szerencsétlen vagy, hogy a sors veled kapcsolatban nem kedvez neki, gyorsan az általa generált színjátékban találhatod magad. Szálakat, embereket, információkat fog mozgatni. Izgalmassá teszi a világot maga körül, ami mintha folyton unalmasnak hatna. Manipulál és viszályt szít – de nem tudatosan. Egy munkahelyen ez akár új pletykákat, titkos megjegyzéseket jelenthet, elkavart e-maileket és téves meghívókat – ki tudja, milyen következményekkel. Épp ez a lényeg számára: mozduljon meg a világ, történjen már valami!

Mit tehetsz a drámai végkifejlet elkerülése érdekében? Adj neki kihívásokat! Legyenek ezek aprók vagy nagyok, de nyújtsanak élményt, mozgassák meg az adrenalinszintjét!

5. „Nebáncsvirág” – a túlzottan érzékeny

„Igazán csak azt szeretném, ami mindenkinek jó! Szívesen segítek a szervezésben is, akár meg is csinálom az egészet, ha az úgy nektek jobb érzés lenne.” Nebáncsvirág – nevezzük Hajninak – az érzések embere. Ő az, aki vagy vidám, vagy szomorú, vagy elhagyatott, vagy derűs. Lelkes kíváncsisággal tud hozzánk fordulni, kellemes melegséggel a hangjában, és alapvetően kedves, barátságos jelenség. Túlságosan is. És itt kezdhet ő problémássá válni számunkra. Akkor is a hogylétedről kérdez, ha tudja, hogy reggel fontos határidőd van. Akkor is felőled kezd érdeklődni, ha neked éppen eszed ágában sincs magadról vagy az érzéseidről beszélgetni vele. Könnyedén azon kapod magad, hogy már megint a privát szférádban jártok. Ha pedig ezt megmondod neki vagy csak finoman utalsz rá, hogy most mással szeretnél foglalkozni, akkor sebtében mentegetőzésbe vált – amit egyébként komolyan is gondol. Nagyon könnyen megbántódik, persze megvan a stratégiája ennek az elkerülésére: folyamatosan megpróbál örömet szerezni neked. Hajni egy dolgot nem tesz – pedig a legtöbben ezt várnátok tőle –, nem viselkedik határozott, önmagáért felelősséget vállaló felnőttként.

„Jó lesz, ha így csinálom? Hagyd csak, majd elintézem én helyetted!” A folyamatos kedveskedés persze kellemes lehet egy ideig, de aztán itt is elszakadhat nálad a cérna, és előbb-utóbb immúnissá válsz, ő pedig nem fogja érteni, hogy miért nem figyelsz rá. És itt vehet drámai fordulatot a helyzet. Nebáncsvirág ugyanis mindenáron a figyelmedet szeretné, így előbb-utóbb olyan dolgokat fog művelni, amivel újra magára vonzza. Elfelejtett meghívó, elrontott munkafolyamatok. Nebáncsvirág hibázni kezd, persze nem tudatosan. Ezért megrovásban részesül, ő pedig összetörik, és máris megérkezünk a drámai végkifejlethez. Túláradó érzéseihez ekkor már könnyek társulnak, áldozatunk szipog, és mi azt kérdezzük magunktól: „Tényleg mi üldöztük őt idáig?”

Mit tehetsz a drámai végkifejlet elkerülése érdekében? Nebáncsvirágot a személyes figyelmünk élteti. Ha ezt nem kapja meg, akkor könnyedén válik problémás kollégává. Több húron is lehet az ő szívén játszani, de elegendő, ha rendszeresen megpengetünk egyet-egyet: így folyamatosan éreztethetjük vele személyes fontosságát.

Te vagy ő?
Nem meglepő, ha itt-ott esetleg magadra ismersz. Bár elcsépelt bölcsességnek tűnik, igaz: mindenki nehéz ember valaki más számára. Elég, ha nem hasonlítunk valakire, és alapvető erősségeink máris szokatlan tulajdonsággá, furcsa megközelítéssé válhatnak a szemében. A pontos utálja a későst, a precíz nem bírja a nagyvonalúan felületest, a gyors megőrül a lassútól, és fordítva. Pedig legyünk akár Okostojások vagy Tevőemberek, mind a kettőnk számára fontos a végeredmény. Csak az út más, amin el akarunk jutni oda. Az önismeret, magunk elfogadása, a különböző emberi működésmódok megértése és elfogadása vihet közelebb bennünket egymáshoz. Ez a fő kulcsa annak, hogy hatékony és élvezetes emberi és munkahelyi kapcsolatokat alakítsunk ki. Tudnunk kell: mindenki normális és mindenki bolond is egy kicsit – a saját szemüvegünkkel nézve. Ha nehéz emberekkel küzdesz, akkor az első lépés talán az, ha megpróbálsz nézőpontot váltani.

Éva archív

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Enni vagy főzni? Hűteni vagy nem hűteni? 7 tévhit a konyhából, amit valószínűleg te is rosszul tudsz

Mindenkinek megvannak a maga hétköznapi rutinjai, és praktikái a konyhában, amit vagy maga alakított ki az évek során, vagy hallott valakitől, vagy automatikusan ugyanúgy végzi el ezeket a feladatokat, mint szülei vagy nagyszülei. Néha azért nem árt elfogadni néhány jó tanácsot pár hozzáértőtől, még akkor sem, ha vakon megbízol a szüleidben. Következzenek most azok a tévhitek, amiket a legtöbben rosszul tudnak és csinálnak!

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft