Keanu Reeves megpróbálja kigyógyítani Lily Collinst az anorexiájából – egy film, amit nem könnyű nézni, mégis muszáj

Keanu Reeves megpróbálja kigyógyítani Lily Collinst az anorexiájából – egy film, amit nem könnyű nézni, mégis muszáj

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A To The Bone nagyon nehéz, rizikós film, és nem csak azért, mert az ember legszívesebben nem is nézne oda bizonyos jelenetekben. Július 14-e óta látható a Netflixen.

Az anorexia szörnyű, gyötrelmes, gyakran a páciens életét követelő betegség. Ha egyvalamit, ezt biztosan megtanulja az ember, amikor megnézi a Netflix új saját gyártású filmjét. A beteg általában tudja, hogy ennie kellene azért, hogy meggyógyuljon, ám ilyen vagy olyan okból mégsem képes rá. Pont ez a betegség lényege – nem olyan egyszerű csak úgy bekapni egy szendvicset.

A To The Bone-ban valódi csontkollekciók mászkálnak, több-kevesebb sikerrel takargatva magukat, újra és újra megpróbálják lenyelni, de aztán mégis kiköpik az ételt, küzdenek a saját démonaikkal, negatív gondolataikkal, magányukkal. Merthogy hiába van például hősünknek nem egy, nem kettő, de három anyukája, a 20 éves Ellen úgy magára van hagyva a betegségével, hogy jobban se kell.

A rendező, Marti Noxon és a főszereplő, Lily Collins – mindketten étkezésizavar-túlélők
forrás: Getty Images
A rendező, Marti Noxon és a főszereplő, Lily Collins – mindketten étkezésizavar-túlélők

Ellen, akit kifogástalanul (finoman, passzívan, visszafogott humorral) alakít Lily Collins, egyszer feltett egy provokatív rajzot magáról a Tumblr-oldalára, amelynek hatására (?) egy számára vadidegen lány öngyilkos lett. Azóta nagyon nehéz megállni a lejtőn; már előtte is küzdött persze az evészavarral, de most kifejezetten ijesztő, ahogyan kinéz. Mostohaanyja, Susan (egy másik le-a-kalappal alakítás Carrie Prestontól, akit többek közt A férjem védelmében-ből ismerhetünk) nagy nehezen bekönyörgi őt egy speciális rehabra, ahol mindössze hatan próbálnak gyógyulni – van köztük bulímiás nő és koratizenéves kislány is – egy nem mindennapi orvos, dr. William Beckham (Keanu Reeves) felügyelete alatt. Időnként visszatér a képbe az elvált anyuka, Judy (Lili Taylor) és szerelme, Olive (Brooke Smith), akik korábban már kidobták Ellent, mert nem bírták nézni, amit művel magával. Az egyik legsokkolóbb momentum az apa távolléte, aki folyton dolgozik, meetingről meetingre jár – egyszer sem jelenik meg a filmben. A másik legsokkolóbb pedig az, ahogy a három anyuka elszörnyed, valahányszor meglátja a lányt. „Jézusom, hogy nézel ki?!” Mit gondolnak, ettől majd meggyógyul? Még Keanu doki is megjegyzi a családterápiás ülés után, hogy Ellen húga, Kelly (Liana Liberato) volt az egyetlen, aki nem saját magával volt elfoglalva.

A film készítői magabiztos kézzel, óvatosan adagolják a hollywoodi szószt, és ennek köszönhetően a nagyon vékony, könnyen elszakadó szerelmi szál önmagában nem bizonyul elégnek ahhoz, hogy megmentse a lányt. Sőt: a néző az utolsó pillanatig aggódhat Ellenért, várhatja, hogy feloldódik-e a feszültség, lenyeli-e a következő kanál levest, van-e még egyáltalán remény.

Lily Collins, 2016. május
forrás: Getty Images
Lily Collins, 2016. május

Mennyit fogyott Lily a szerephez?


Lily Collinsról a forgatás alatt több paparazzi-fotó is készült, amelyen látszik, hogy elég sokat fogyott. A 28 éves színésznő, aki tinédzserkorában maga is küzdött étkezési zavarokkal (alig evett, fogyókúrás tablettákat szedett és hánytatta magát), sietett tisztázni a helyzetet. „Senki sem írta elő, hogy hány kilót kell elérnem, de úgy éreztem, muszáj elérnem egy bizonyos szintet, ami ahhoz szükséges, hogy meg tudjam formálni Ellen karakterét. Egy dietetikus is odafigyelt rám, nem beszélve a rendezőről, a producerről és persze az anyukámról ” – nyilatkozta a premier környékén, kitérő választ adva arra, hogy pontosan hány kilóról van szó. Ugyanakkor azt sem titkolták a készítők, hogy protézist használtak a kiugró arc- és kulcscsont, a karokon sűrűsödő szőrzet és a behorpadt has megjelenítéséhez.

A To The Bone valószínűleg iskolai felvilágosító filmnek (is) készült, mégis hiányzik belőle a didaktikusság. A néző megérti, mi játszódik le egy anorexiás beteg fejében, és hogy mennyire nehéz (még a legjobb szándék, a legszeretettelibb odafigyelés mellett is) bármit tenni a gyógyulásáért. Empatikusabbak leszünk a hozzátartozók iránt is, akármilyen türelmetlenül, kontraproduktívan reagálnak is néha: végig kell nézniük a szerettük leépülését. Ellen meglepően nyugodt, toleráns és elfogadó az irányukban, megadja nekik, amit ő nem kap meg tőlük. És még egyetlen kérdés maradt: ha felvilágosító film, akkor nem válik-e vonzóvá az anorexiás (vagy arra hajlamos vagy abból nagy nehezen kigyógyult, legalábbis tünetmentessé lett) betegek számára? Nem készteti-e őket arra, hogy „szkippeljék a vacsorát”, hogy újra elnyelje őket az örvény?

Kép

Nos, a filmkészítők, élükön az anorexiatúlélő író–rendezővel, Marti Noxonnal, mindent megtettek, hogy ne így legyen. Először is maga a hősnő is küzd a „rossz példával járok elöl” problémával (lásd a Tumblr-történetet). Másodszor a filmmel együtt többféle felvilágosító anyag is napvilágot látott; egy rövid videó Kilenc igazság az étkezési zavarokról címmel (lásd alább), amelyben film szereplői és stábja is felbukkannak, valamint többféle szakértői nyilatkozat. „A film hatékonyan küzd az étkezési zavarok legjellemzőbb tulajdonságai, a titkolózás és az elszigetelődés ellen – mondja például egy amerikai étkezésizavar-specialista, Bonnie Brennan. – Ha érintett vagy, esetleg egy barátod, családtagod érintett: ne nézd meg egyedül. Nézd meg egy barátoddal vagy a terapeutáddal. Jegyzetelj. Írd le a gondolataidat és aztán beszéljétek meg azokat.

Kilenc igazság az étkezési zavarokról


1. Sok étkezési zavarral küzdő ember egészségesnek néz ki, de valójában nagyon beteg is lehet.

2. A családtagokat nem szabad hibáztatni; ők lehetnek a páciensek és terapeuták, segítők legfontosabb szövetségesei.

3. Az étkezési zavarok válságos egészségügyi helyzetet jelentenek, amelyben a beteg és környezetének mindennapos működése sérül.

4. Senki sem dönt úgy, hogy étkezési zavara lesz; ezek biológiailag nagyban befolyásolt betegségek.

5. Az étkezési zavarok mindenféle nemhez, korhoz, fajhoz, etnikumhoz, testalkathoz, testtömeghez, szexuális orientációhoz és szociális státuszhoz tartozó embereket érinthetnek.

6. Az étkezési zavarok hatására nagy mértékben megnő az öngyilkosság és az egészségügyi komplikációk veszélye.

7. A gének és a környezet fontos szerepet játszanak az étkezési zavarok kialakulásában.

8. A gének önmagukban nem határozzák meg, hogy kinek lesz valamilyen étkezési zavara.

9. Lehetséges tökéletesen kigyógyulni az étkezési zavarból. A korai felismerés és a megelőzés fontos tényezők.

Elképesztően flancos szülinapi gyerekzsúrok 10+1 sztárcsaládban

Torta, ajándék, néhány haver, esetleg lufik – egy ifjú szülinaposnak elég ennyi a boldogsághoz, nem? Főképp, ha még csak 1-2 éves, és fel sem fogja, mi történik vele. Hát, úgy tűnik, akadnak sztárok, akik nem így gondolják, sőt, ellenkezőleg. Náluk minden presztízskérdés, még a gyerekzsúr se lehet kivétel!

A lúzerség dicsérete – öt film balfékből lett hősökről

Csetlenek és botlanak, aztán így vagy úgy, de nekik lesz igazuk. A legjobb lúzerfilmekről szóló összeállításunkhoz a Férfiak fecskében bemutatója adta az apropót.

Akkor és most: csodálatos régi és mai fotók 9 tévé- és rádióbemondóról

A 60-as évek Kudlik Júliájától a 90-es évek Borbás Marcsiján át. És persze napjainkban. Így néztek ki akkor és most az ország kedvenc bemondói.

Egyetlen rendrakási tipp, amit érdemes bevetned, ha gyermeked van

Ha van egy-két játék a kanapéd párnái között, gumikacsa a paplanod alatt és némi spagetti a fürdőszoba padlóján, akkor tuti, hogy vannak gyerekeid – vagy egy baromi kupis élettársad. A jó hír viszont, hogy pillanatok alatt leszámolhatsz a káosszal, ha elsajátítod a most következő rendrakási tippet.

Te sem mondasz le róla? Akkor íme: fém szívószál és egyéb környezetbarát alternatívák

Környezettudatos vagyok, de igenis szeretek szívószállal inni és nem szégyellem! Szerencsére rábukkantam egy tartósabb, fém szívószálfajtára. Továbbá megosztom veletek a szívószálmosó kefe (komolyan!) beszerzési helyét is.

Ha mindenki vegán lenne, a földeknek csak a negyedét vennénk igénybe

Vagy egész másra is lehetne fordítani ezeket a földterületeket – a mostaniak 75%-át! –, egy nemrég közzétett tanulmány szerint. Az állatok és főképp a szarvasmarhák tenyésztése, ha nem is az első számú felelős a környezetszennyezésért, de mindenképp benne van a top 5-ben.

Ha ragyogóan üde bőrre vágysz: kókuszos testradír házilag

A testradír egy igazi csodafegyver, amivel pillanatok alatt bársonyossá és üdévé varázsolhatod bőrödet. Érdemes tehát rendszeresen bevetned, amihez ráadásul még csak nem is kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hiszen valószínűleg minden alapanyagot megtalálsz hozzá a konyhában.

„Imádom, amikor csak fekszem a hintaágyban” – 10 idézet a lustaságról

Lustálkodni néha igenis muszáj, sőt, kötelező! - üzenik ezek az idézetek. Vagyis időről időre muszáj megengedni magunknak, hogy azt és csak azt csináljuk, amihez kedvünk van, se többet, se kevesebbet.

Sztárok, akikről nem is gondolnád, hogy vegetáriánusok

Mi lehet az oka, hogy a sztárok mindig üdének és kicsattanóan egészségesnek tűnnek? Javarészük valószínűleg azt válaszolná: valamilyen diétának köszönhetően. Hogy ez valóban így van-e nem tudjuk, azt viszont igen, hogy a vegán és vegetáriánus sztárok valóban szuper formában vannak!

Kerekezés a tó körül, romantikázás a hegyi ösvényeken – felfedeztük Karintiát

Ha karintiai nyaralást terveztek, egyetlen problémátok lehet csak: hogyan válasszátok ki, hogy Ausztria legnaposabb tartományának melyik csodás szegletét fedezzétek fel?

Fröccs alapok – Milyen borból készüljön a fröccs?

A fröccs olyan, akár a lecsó, vagyis egyrészt mindenképpen hozzátartozik a nyárhoz, másrészt pedig annyira sokféleképpen elkészíthető, hogy a fröccsvariációk száma szinte végtelen. A fröccsözés „műfaja” újra közkedveltté vált, bárhol, bármikor jólesik, legyen az fesztiválozás, kerti parti, fűnyírás, baráti borozgatás, egy frissítő ital napközben vagy este a teraszon, de az év bármely szakában remek szomjoltó. Bár egyszerű az elkészítése, néhány alapszabályra érdemes odafigyelni, hiszen a jó fröccs titka az alapanyagokban és a megfelelő fogyasztási hőmérsékletben rejlik. Íme néhány fröccskészítési tipp és fröccstípus, természetesen a hozzá illő borral.

4 nemrégi újítás, amely megkönnyíti a fogyatékos emberek és családjuk életét

Semmi okunk természetesnek venni, hogy a mozgáskorlátozott polgártársaink nehezebben közlekednek, lassabban jutnak el az iskolába vagy a bankba, mint az épek. Sőt, lehetőségünk van minden nap tenni azért, hogy másképp legyen.

5 szokatlan sárgabarackos recept, amit eddig biztosan nem próbáltál

Egyik szemünk sír, hogy lassan a nyár második feléhez érünk, a másik viszont örül, mert ezzel együtt a sárgabarackszezon is beköszönt. Mivel szuperegészséges és szuperfinom, összegyűjtöttünk néhány hasznos infót és receptet, amit érdemes megismerned.

A gyerekelhízás okai: mivel etetjük egész pontosan a gyerekeinket?

Mik azok az ételfajták, amik a gyerekelhízást okozzák? Ennek a felderítésére végeztek kutatást, és az eredmény összetettebb, mint gondolnánk.

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem