Keanu Reeves megpróbálja kigyógyítani Lily Collinst az anorexiájából – egy film, amit nem könnyű nézni, mégis muszáj

Keanu Reeves megpróbálja kigyógyítani Lily Collinst az anorexiájából – egy film, amit nem könnyű nézni, mégis muszáj

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A To The Bone nagyon nehéz, rizikós film, és nem csak azért, mert az ember legszívesebben nem is nézne oda bizonyos jelenetekben. Július 14-e óta látható a Netflixen.

Az anorexia szörnyű, gyötrelmes, gyakran a páciens életét követelő betegség. Ha egyvalamit, ezt biztosan megtanulja az ember, amikor megnézi a Netflix új saját gyártású filmjét. A beteg általában tudja, hogy ennie kellene azért, hogy meggyógyuljon, ám ilyen vagy olyan okból mégsem képes rá. Pont ez a betegség lényege – nem olyan egyszerű csak úgy bekapni egy szendvicset.

A To The Bone-ban valódi csontkollekciók mászkálnak, több-kevesebb sikerrel takargatva magukat, újra és újra megpróbálják lenyelni, de aztán mégis kiköpik az ételt, küzdenek a saját démonaikkal, negatív gondolataikkal, magányukkal. Merthogy hiába van például hősünknek nem egy, nem kettő, de három anyukája, a 20 éves Ellen úgy magára van hagyva a betegségével, hogy jobban se kell.

A rendező, Marti Noxon és a főszereplő, Lily Collins – mindketten étkezésizavar-túlélők
forrás: Getty Images
A rendező, Marti Noxon és a főszereplő, Lily Collins – mindketten étkezésizavar-túlélők

Ellen, akit kifogástalanul (finoman, passzívan, visszafogott humorral) alakít Lily Collins, egyszer feltett egy provokatív rajzot magáról a Tumblr-oldalára, amelynek hatására (?) egy számára vadidegen lány öngyilkos lett. Azóta nagyon nehéz megállni a lejtőn; már előtte is küzdött persze az evészavarral, de most kifejezetten ijesztő, ahogyan kinéz. Mostohaanyja, Susan (egy másik le-a-kalappal alakítás Carrie Prestontól, akit többek közt A férjem védelmében-ből ismerhetünk) nagy nehezen bekönyörgi őt egy speciális rehabra, ahol mindössze hatan próbálnak gyógyulni – van köztük bulímiás nő és koratizenéves kislány is – egy nem mindennapi orvos, dr. William Beckham (Keanu Reeves) felügyelete alatt. Időnként visszatér a képbe az elvált anyuka, Judy (Lili Taylor) és szerelme, Olive (Brooke Smith), akik korábban már kidobták Ellent, mert nem bírták nézni, amit művel magával. Az egyik legsokkolóbb momentum az apa távolléte, aki folyton dolgozik, meetingről meetingre jár – egyszer sem jelenik meg a filmben. A másik legsokkolóbb pedig az, ahogy a három anyuka elszörnyed, valahányszor meglátja a lányt. „Jézusom, hogy nézel ki?!” Mit gondolnak, ettől majd meggyógyul? Még Keanu doki is megjegyzi a családterápiás ülés után, hogy Ellen húga, Kelly (Liana Liberato) volt az egyetlen, aki nem saját magával volt elfoglalva.

A film készítői magabiztos kézzel, óvatosan adagolják a hollywoodi szószt, és ennek köszönhetően a nagyon vékony, könnyen elszakadó szerelmi szál önmagában nem bizonyul elégnek ahhoz, hogy megmentse a lányt. Sőt: a néző az utolsó pillanatig aggódhat Ellenért, várhatja, hogy feloldódik-e a feszültség, lenyeli-e a következő kanál levest, van-e még egyáltalán remény.

Lily Collins, 2016. május
forrás: Getty Images
Lily Collins, 2016. május

Mennyit fogyott Lily a szerephez?


Lily Collinsról a forgatás alatt több paparazzi-fotó is készült, amelyen látszik, hogy elég sokat fogyott. A 28 éves színésznő, aki tinédzserkorában maga is küzdött étkezési zavarokkal (alig evett, fogyókúrás tablettákat szedett és hánytatta magát), sietett tisztázni a helyzetet. „Senki sem írta elő, hogy hány kilót kell elérnem, de úgy éreztem, muszáj elérnem egy bizonyos szintet, ami ahhoz szükséges, hogy meg tudjam formálni Ellen karakterét. Egy dietetikus is odafigyelt rám, nem beszélve a rendezőről, a producerről és persze az anyukámról ” – nyilatkozta a premier környékén, kitérő választ adva arra, hogy pontosan hány kilóról van szó. Ugyanakkor azt sem titkolták a készítők, hogy protézist használtak a kiugró arc- és kulcscsont, a karokon sűrűsödő szőrzet és a behorpadt has megjelenítéséhez.

A To The Bone valószínűleg iskolai felvilágosító filmnek (is) készült, mégis hiányzik belőle a didaktikusság. A néző megérti, mi játszódik le egy anorexiás beteg fejében, és hogy mennyire nehéz (még a legjobb szándék, a legszeretettelibb odafigyelés mellett is) bármit tenni a gyógyulásáért. Empatikusabbak leszünk a hozzátartozók iránt is, akármilyen türelmetlenül, kontraproduktívan reagálnak is néha: végig kell nézniük a szerettük leépülését. Ellen meglepően nyugodt, toleráns és elfogadó az irányukban, megadja nekik, amit ő nem kap meg tőlük. És még egyetlen kérdés maradt: ha felvilágosító film, akkor nem válik-e vonzóvá az anorexiás (vagy arra hajlamos vagy abból nagy nehezen kigyógyult, legalábbis tünetmentessé lett) betegek számára? Nem készteti-e őket arra, hogy „szkippeljék a vacsorát”, hogy újra elnyelje őket az örvény?

Kép

Nos, a filmkészítők, élükön az anorexiatúlélő író–rendezővel, Marti Noxonnal, mindent megtettek, hogy ne így legyen. Először is maga a hősnő is küzd a „rossz példával járok elöl” problémával (lásd a Tumblr-történetet). Másodszor a filmmel együtt többféle felvilágosító anyag is napvilágot látott; egy rövid videó Kilenc igazság az étkezési zavarokról címmel (lásd alább), amelyben film szereplői és stábja is felbukkannak, valamint többféle szakértői nyilatkozat. „A film hatékonyan küzd az étkezési zavarok legjellemzőbb tulajdonságai, a titkolózás és az elszigetelődés ellen – mondja például egy amerikai étkezésizavar-specialista, Bonnie Brennan. – Ha érintett vagy, esetleg egy barátod, családtagod érintett: ne nézd meg egyedül. Nézd meg egy barátoddal vagy a terapeutáddal. Jegyzetelj. Írd le a gondolataidat és aztán beszéljétek meg azokat.

Kilenc igazság az étkezési zavarokról


1. Sok étkezési zavarral küzdő ember egészségesnek néz ki, de valójában nagyon beteg is lehet.

2. A családtagokat nem szabad hibáztatni; ők lehetnek a páciensek és terapeuták, segítők legfontosabb szövetségesei.

3. Az étkezési zavarok válságos egészségügyi helyzetet jelentenek, amelyben a beteg és környezetének mindennapos működése sérül.

4. Senki sem dönt úgy, hogy étkezési zavara lesz; ezek biológiailag nagyban befolyásolt betegségek.

5. Az étkezési zavarok mindenféle nemhez, korhoz, fajhoz, etnikumhoz, testalkathoz, testtömeghez, szexuális orientációhoz és szociális státuszhoz tartozó embereket érinthetnek.

6. Az étkezési zavarok hatására nagy mértékben megnő az öngyilkosság és az egészségügyi komplikációk veszélye.

7. A gének és a környezet fontos szerepet játszanak az étkezési zavarok kialakulásában.

8. A gének önmagukban nem határozzák meg, hogy kinek lesz valamilyen étkezési zavara.

9. Lehetséges tökéletesen kigyógyulni az étkezési zavarból. A korai felismerés és a megelőzés fontos tényezők.

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Napi horoszkóp november 15.: a Szüzek bátorságukat bizonyíthatják, a Bakokra rámosolyog a szerencse

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mutatunk 16 aprócska házikót a nagyvilágból - ha szeretnéd egy tündérmesében érezni magad

A most következő házikókban bárki megszállhat, aki szeretné kipróbálni milyen lehet belecsöppenni egy tündérmesébe, vagy csak elmenekülne egy időre a világ elől.

Csak semmi cukormáz: 7 film szabálytalan anyákról

A nemrég bemutatott Egy nap ihletésére készítettünk egy összeállítást olyan filmekből, amelyekben nem hagyományos anya-karakterek szerepelnek.

Földalatti csodák - Lélegzetelállító vasútállomások a világ minden pontjáról

A metróállomásokról általában a megkopott falak, a piszok és a zsúfoltság jut elsőre eszünkbe, ennek ellenére jó pár olyan kivétel a világon, amelyek építészete, tisztasága egészen lenyűgöző.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 4. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 14.: a Rákok túlzottan ragaszkodnak valakihez, az Oroszlánok megtalálják a sikerhez vezető utat

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

A borok kóstolási sorrendje

Amikor többféle bort kóstolunk – legyen az akár egy fesztiválon vagy egy baráti borozgatáson –, nem mindegy, hogy azt milyen sorrendben tesszük.

Unboxing: DIY Adventi koszorú box kibontása - VIDEÓ

Idén te magad készítenéd el az adventi koszorút? Valami egyedi és kreatív megoldásra vágysz? Örülnél, ha kapnál hozzá némi segítséget? Akkor nézd meg, mit tartalmaz az Éva magazin DIY adventi koszorú boxa!

15 dolog, amit nem tudtál az épp 70 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 70. születésnapját Károly herceg. Élete eddigi 70 évéből 67-et a brit trón elsőszámú várományosaként töltött el, de biztosak vagyunk benne, hogy nem ez élete legnagyobb traumája. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a brit királyi udvar egyik legviharosabb életű személyiségéről.

Napi horoszkóp november 13.: a Szüzek megvalósíthatják a terveiket, a Vízöntők kikapcsolódhatnak végre

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

Varázslatos dallamok – Sétálj végig te is egy hangszer belsejében!

Azt mondják a szépség belülről fakad – és a zene esetében ez szó szerint így is van, mert a hangszer belsejéből érkeznek a dallamok.

Konyhai hackek a pucolástól a szeletelésig, amik megkönnyítik az életedet - VIDEÓ

Utálsz keménytojást pucolni? Nem szereted, ha fokhagymaillatú lesz a kezed, miután megtisztítottad? Meggyűlik a bajod a gyömbérpucolással? A kiwi és gomba szeletelése sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaid közé? Akkor van egy jó hírünk számodra!

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem