Keanu Reeves megpróbálja kigyógyítani Lily Collinst az anorexiájából – egy film, amit nem könnyű nézni, mégis muszáj

Keanu Reeves megpróbálja kigyógyítani Lily Collinst az anorexiájából – egy film, amit nem könnyű nézni, mégis muszáj

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A To The Bone nagyon nehéz, rizikós film, és nem csak azért, mert az ember legszívesebben nem is nézne oda bizonyos jelenetekben. Július 14-e óta látható a Netflixen.

Az anorexia szörnyű, gyötrelmes, gyakran a páciens életét követelő betegség. Ha egyvalamit, ezt biztosan megtanulja az ember, amikor megnézi a Netflix új saját gyártású filmjét. A beteg általában tudja, hogy ennie kellene azért, hogy meggyógyuljon, ám ilyen vagy olyan okból mégsem képes rá. Pont ez a betegség lényege – nem olyan egyszerű csak úgy bekapni egy szendvicset.

A To The Bone-ban valódi csontkollekciók mászkálnak, több-kevesebb sikerrel takargatva magukat, újra és újra megpróbálják lenyelni, de aztán mégis kiköpik az ételt, küzdenek a saját démonaikkal, negatív gondolataikkal, magányukkal. Merthogy hiába van például hősünknek nem egy, nem kettő, de három anyukája, a 20 éves Ellen úgy magára van hagyva a betegségével, hogy jobban se kell.

A rendező, Marti Noxon és a főszereplő, Lily Collins – mindketten étkezésizavar-túlélők
forrás: Getty Images
A rendező, Marti Noxon és a főszereplő, Lily Collins – mindketten étkezésizavar-túlélők

Ellen, akit kifogástalanul (finoman, passzívan, visszafogott humorral) alakít Lily Collins, egyszer feltett egy provokatív rajzot magáról a Tumblr-oldalára, amelynek hatására (?) egy számára vadidegen lány öngyilkos lett. Azóta nagyon nehéz megállni a lejtőn; már előtte is küzdött persze az evészavarral, de most kifejezetten ijesztő, ahogyan kinéz. Mostohaanyja, Susan (egy másik le-a-kalappal alakítás Carrie Prestontól, akit többek közt A férjem védelmében-ből ismerhetünk) nagy nehezen bekönyörgi őt egy speciális rehabra, ahol mindössze hatan próbálnak gyógyulni – van köztük bulímiás nő és koratizenéves kislány is – egy nem mindennapi orvos, dr. William Beckham (Keanu Reeves) felügyelete alatt. Időnként visszatér a képbe az elvált anyuka, Judy (Lili Taylor) és szerelme, Olive (Brooke Smith), akik korábban már kidobták Ellent, mert nem bírták nézni, amit művel magával. Az egyik legsokkolóbb momentum az apa távolléte, aki folyton dolgozik, meetingről meetingre jár – egyszer sem jelenik meg a filmben. A másik legsokkolóbb pedig az, ahogy a három anyuka elszörnyed, valahányszor meglátja a lányt. „Jézusom, hogy nézel ki?!” Mit gondolnak, ettől majd meggyógyul? Még Keanu doki is megjegyzi a családterápiás ülés után, hogy Ellen húga, Kelly (Liana Liberato) volt az egyetlen, aki nem saját magával volt elfoglalva.

A film készítői magabiztos kézzel, óvatosan adagolják a hollywoodi szószt, és ennek köszönhetően a nagyon vékony, könnyen elszakadó szerelmi szál önmagában nem bizonyul elégnek ahhoz, hogy megmentse a lányt. Sőt: a néző az utolsó pillanatig aggódhat Ellenért, várhatja, hogy feloldódik-e a feszültség, lenyeli-e a következő kanál levest, van-e még egyáltalán remény.

Lily Collins, 2016. május
forrás: Getty Images
Lily Collins, 2016. május

Mennyit fogyott Lily a szerephez?


Lily Collinsról a forgatás alatt több paparazzi-fotó is készült, amelyen látszik, hogy elég sokat fogyott. A 28 éves színésznő, aki tinédzserkorában maga is küzdött étkezési zavarokkal (alig evett, fogyókúrás tablettákat szedett és hánytatta magát), sietett tisztázni a helyzetet. „Senki sem írta elő, hogy hány kilót kell elérnem, de úgy éreztem, muszáj elérnem egy bizonyos szintet, ami ahhoz szükséges, hogy meg tudjam formálni Ellen karakterét. Egy dietetikus is odafigyelt rám, nem beszélve a rendezőről, a producerről és persze az anyukámról ” – nyilatkozta a premier környékén, kitérő választ adva arra, hogy pontosan hány kilóról van szó. Ugyanakkor azt sem titkolták a készítők, hogy protézist használtak a kiugró arc- és kulcscsont, a karokon sűrűsödő szőrzet és a behorpadt has megjelenítéséhez.

A To The Bone valószínűleg iskolai felvilágosító filmnek (is) készült, mégis hiányzik belőle a didaktikusság. A néző megérti, mi játszódik le egy anorexiás beteg fejében, és hogy mennyire nehéz (még a legjobb szándék, a legszeretettelibb odafigyelés mellett is) bármit tenni a gyógyulásáért. Empatikusabbak leszünk a hozzátartozók iránt is, akármilyen türelmetlenül, kontraproduktívan reagálnak is néha: végig kell nézniük a szerettük leépülését. Ellen meglepően nyugodt, toleráns és elfogadó az irányukban, megadja nekik, amit ő nem kap meg tőlük. És még egyetlen kérdés maradt: ha felvilágosító film, akkor nem válik-e vonzóvá az anorexiás (vagy arra hajlamos vagy abból nagy nehezen kigyógyult, legalábbis tünetmentessé lett) betegek számára? Nem készteti-e őket arra, hogy „szkippeljék a vacsorát”, hogy újra elnyelje őket az örvény?

Kép

Nos, a filmkészítők, élükön az anorexiatúlélő író–rendezővel, Marti Noxonnal, mindent megtettek, hogy ne így legyen. Először is maga a hősnő is küzd a „rossz példával járok elöl” problémával (lásd a Tumblr-történetet). Másodszor a filmmel együtt többféle felvilágosító anyag is napvilágot látott; egy rövid videó Kilenc igazság az étkezési zavarokról címmel (lásd alább), amelyben film szereplői és stábja is felbukkannak, valamint többféle szakértői nyilatkozat. „A film hatékonyan küzd az étkezési zavarok legjellemzőbb tulajdonságai, a titkolózás és az elszigetelődés ellen – mondja például egy amerikai étkezésizavar-specialista, Bonnie Brennan. – Ha érintett vagy, esetleg egy barátod, családtagod érintett: ne nézd meg egyedül. Nézd meg egy barátoddal vagy a terapeutáddal. Jegyzetelj. Írd le a gondolataidat és aztán beszéljétek meg azokat.

Kilenc igazság az étkezési zavarokról


1. Sok étkezési zavarral küzdő ember egészségesnek néz ki, de valójában nagyon beteg is lehet.

2. A családtagokat nem szabad hibáztatni; ők lehetnek a páciensek és terapeuták, segítők legfontosabb szövetségesei.

3. Az étkezési zavarok válságos egészségügyi helyzetet jelentenek, amelyben a beteg és környezetének mindennapos működése sérül.

4. Senki sem dönt úgy, hogy étkezési zavara lesz; ezek biológiailag nagyban befolyásolt betegségek.

5. Az étkezési zavarok mindenféle nemhez, korhoz, fajhoz, etnikumhoz, testalkathoz, testtömeghez, szexuális orientációhoz és szociális státuszhoz tartozó embereket érinthetnek.

6. Az étkezési zavarok hatására nagy mértékben megnő az öngyilkosság és az egészségügyi komplikációk veszélye.

7. A gének és a környezet fontos szerepet játszanak az étkezési zavarok kialakulásában.

8. A gének önmagukban nem határozzák meg, hogy kinek lesz valamilyen étkezési zavara.

9. Lehetséges tökéletesen kigyógyulni az étkezési zavarból. A korai felismerés és a megelőzés fontos tényezők.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Végre! II. Erzsébet minden eddiginél komolyabban veszi a környezetvédelmet, hála országos haverjának, David Attenborough-nak

A Buckhingham-palota új intézkedéssorozatban tiltotta ki a szívószálakat és a műanyag palackokat a királyi ingatlanokból, s a kőkemény intézkedés mögött állítólag maga a 92. évét taposó királynő áll.

Ha ezt a két ételt együtt eszed, biztos, hogy sokkal gyorsabb lesz az anyagcseréd!

Ha gyorsabb anyagcserére vágysz, érdemes kipróbálnod!

2 hónapja nem rágom a körmöm: így jutottam el idáig

"Nem terveztem felhagyni a körömrágással, de aztán egyik nap ránéztem a kezeimre és azt kérdeztem magamtól: hát normális vagyok én?"

Ezért kellene mindig tartanod egy citromot az éjjeliszekrényeden

Meglepő hatása van ennek a gyümölcsnek!

Napi horoszkóp február 19.: a Rákok optimizmusukkal oldják meg a kialakult helyzetet, a Mérlegek változásra vágynak

A hét első napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Napi horoszkóp február 18.: a Bikák elképesztő sikereket érnek el, a Skorpiók könnyen népszerűvé válhatnak

A hét utolsó napján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Napi horoszkóp február 17.: az Oroszlánok számára új kapcsolat van a láthatáron, a Szüzek ismeretlen dologban próbálhatják ki magukat

Hétvégére is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a mai horoszkópod is!

Beismerő vallomás: 6 önös érdek, amiért örülök, ha a férjem néha nincs otthon

Néha kell egy kis szabadidő! Aki mást mond... annak nincs igaza, és punktum.

Itt az ideje, hogy te készítsd el magadnak a zabtejet!

Sokan vannak, akik valamilyen ételintolerancia miatt fogyasztanak gabona- vagy egyéb magtejeket az állati eredetűek helyett. Sokan pedig azért, mert rendkívül finomak, és emellett persze egészségesek is. Egy baj van csak velük, hogy meglehetősen drágák. De tudtad, hogy ezeket simán előállíthatod akár otthon is, fillérekből?

7 dolog, amit mindenképp nézz meg az autón vásárlás előtt, ha édesanya vagy

Anyaként jövünk csak rá igazán, mennyit nyom a latba, ha a valódi igényeinkhez választunk magunknak autót.

Napi horoszkóp február 16.: a Szüzek kitartanak a céljuk mellett, a Skorpiók végre kikapcsolódhatnak

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz ma is izgalmas üzeneteket olvashatsz, amelyek egyenesen a csillagoktól érkeznek!

Kipróbáltuk az új közautó szolgáltatást, hogy neked már ne kelljen azon pánikolnod, például miért nem tudsz elindulni

Január közepe óta lehet használni a Mol carsharing szolgáltatását, így már azok is autóval mehetnek be dolgozni, akiknek egyébként nincs saját kocsijuk. Mint nekem! Igaz, nekem még jogsim nincs, viszont van egy erre (is) alkalmas fickóm, aki elvezeti helyettem az autót, ha épp szükség van rá. A napokban együtt próbáltuk ki, hogyan is működik ez a szolgáltatás az életben. Mert épp szükségünk volt rá…

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft