5 szokás, amit vezess be otthon, mielőtt beköszönt a tinikorszak

Borítókép: 5 szokás, amit vezess be otthon, mielőtt beköszönt a tinikorszak Forrás: gettyimages
Ne parázz a tinédzserkortól! Simán túl fogod élni, ha kicsit jobban odafigyelsz (már előtte is) a gyerekre!

Sok szülő számol be arról, hogy a tinédzserkor beköszöntével a gyereke mintha teljesen megváltozna, kifordulna magából. Mindemellett, hogy így érzik, azt sérelmezik leginkább, hogy megromlik köztük és a gyerek között a kommunikáció, elfogy a bizalom – és úgy általában lazul a kötelék. Pedig ennek nem kell feltétlenül így történnie. Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy meg lehet úszni a "lázadó korszakot", mert általában nem lehet, ezen az ember legalább kétszer keresztülmegy az életében: egyszer, amikor ő maga tinikorú, aztán amikor szülőként, külső szemmel nézi végig mindezt. Kis előzetes odafigyeléssel és következetességgel azért megelőzhető, hogy a gyerekeink egyik percről a másikra másnak hassanak a szemünkben, vagy a fejünkre nőjenek: ehhez pedig van néhány apró trükk, amit mind a szülő, mind pedig csemetéje érdekében érdemes bevetni.

Forrás: getty

1)) Vacsorázzatok együtt!

Ha eddig nem tettétek volna, most még nem késő megerősíteni ezeket a családi szokásokat. Kell legyen egy fix pont a mindennapokban, ami méginkább összekovácsolhat benneteket, és ami a kölyökben is kötődést alakít majd ki a közös programok iránt. Ezt pedig az ilyen jó szokások megszilárdításával érhetitek el legkönnyebben.

2)) Ne hanyagold el a fizikai kontaktust!

Az a jó, ha egész kiskorától ölelgetitek, pusziljátok a gyereket és nem épp a tinikor hajnalán akarjátok ezt erőltetni. Sajnos minden odafigyelés ellenére is lesz majd némi változás – mert ugye a haverok előtt cikik lesznek ezek a dolgok –, de ne add fel! Eljön majd az idő, amikor megint örülni fog neki, hogy megölelheti az anyukáját, apukáját!

3)) Tölts időt a barátaival!

Már egész kiskorától érdemes figyelemmel kísérned, hogy kikkel barátkozik a suliban, bemutatkozni nekik és persze a szüleiknek is. Jó, ha hagyod, hogy nálatok találkozzanak, játsszanak, így még jobban megismerheted majd őket, és később is tudni fogod, hogy kikkel múlatja az idejét. Így könnyebb lesz azt is észrevenned, ha esetleg nem a megfelelő társaságba keveredik.

Forrás: getty

4)) Tudd meg, mi foglalkoztatja!

Kövesd figyelemmel minden apró hóbortját: mivel szeret játszani, mi érdekli, és persze mi nem. Valamennyire ásd bele magad a legújabb kütyük, játékok világába, legyél képben azzal, hogy amivel az idejét tölti, az valójában milyen tevékenység: építő vagy inkább romboló hatású rá nézve. Kezdeményezz közös játékot vagy azt, hogy megmutassa, mit tud! Kérj tőle tanácsot valamiben, amihez ő jobban ért! Fokozd a beléd vetett bizalmát azzal, hogy pontosan tudod, mi foglalkoztatja!

5)) Találjatok közös hobbit!

A közösen űzött szabadidős programok hihetetlenül építő hatással bírnak a szülő-gyerek kapcsolatokra. Menjetek közösen sportolni, kreatívkodni, barkácsolni, vagy csináljatok bármit, ami mindkettőtöket örömmel tölti el! Az a lényeg, hogy egyikőtök se élje meg azt a valamit kényszerként, hanem épp ellenkezőleg: szeressen részt venni azon a foglalkozáson vagy eseményen!

Ha érdekel, hogyan nevelik a gyereküket a hírességek, kattints a galériára – és megtudhatsz pár dolgot az Obama-szülők tudatos nevelési szokásairól is!