Csak gyerekjáték a fidget spinner? De belegondoltál, mennyi energiát tudna termelni?

Borítókép: Csak gyerekjáték a fidget spinner? De belegondoltál, mennyi energiát tudna termelni? Forrás: Getty Images
Energia az ujjunk hegyén: erre lenne képes igazából a fidget spinner.

Hónapok óta egy ujjon pörgethető játék, a fidget spinner tartja lázban itthon is a gyerekeket, fiatalokat. A pörgettyűket számtalan módon lehet mozgatni, kézről kézre passzolgatni, tekergetni, asztalra téve elindítani. A játék az USA-ból indult hódító útjára, és ma már szinte nincs olyan kisiskolás vagy kamasz, aki ne tudná, miért is annyira klassz ez a játék. Azon felül azonban, hogy igen szórakoztató egy ilyen kütyüvel játszadozni, abba is érdemes lenne belegondolnunk, hogy az általunk megmozgatott apró tárgyak pörgése mennyi energiát is tudna számunkra termelni. Erről az elképzelésről készített igen érdekes kimutatást nemrég az E.On Magyarország Zrt., és a kapott adatokat rendelkezésünkre bocsátotta. Ez történne tehát, ha a fidget spinnert áram termelésére használnánk!

Forrás: pinterest
54 000 fidget spinnerrel egy LED-es lámpa egy órán át tudna világítani.

Az energiaszolgáltató a németországi Hannoverben villamosmérnöki tanulmányokat folytató egyetemi hallgatók segítségével végezte el az erre vonatkozó számításokat.

Forrás: getty
750 ilyen pörgettyű egy televíziót, 1000 pedig egy átlagos hűtőszekrényt tudna egy másodpercig üzemeltetni.

Egyetlen fidget spinner, ami másodpercenként átlagosan 15 fordulatot tesz meg (ezt könnyedén elérheti a játékos), kétségkívül viszonylag kevés energiát termel. Összesítve azonban a pörgettyű teljesítménye minden képzeletet felülmúl: 750 fidget spinner egy másodpercig tudna működtetni egy 55 hüvelykes lapos képernyős televíziót, 1000 ilyen pörgettyű pedig egy átlagos hűtőszekrényt.

Ezek a játékok azonban sajnos nem jelenthetnek megoldást a fenntartható környezet tekintetében, hiszen túl sok energia veszne el a mozgási energia elektromos energiává történő átalakítása során. A szél- és a napenergia viszont valószínűleg még sokáig velünk marad. Elvégre arra mégsem alapozhatunk, hogy a fidget spinner-őrület elég hosszú életű lesz.

Íme egy videó arról, hogy milyen sokféle módon lehet pörgetni a fidget spinnert!