A jól működő légkondi 3 ismérve

Borítókép: A jól működő légkondi 3 ismérve
Kánikulában néha szinte létkérdés, hogy legyen klímaberendezés. De mint minden gépezettel, ezzel sem árt vigyázni.

1. Fontos a hőmérséklet-különbség: ügyelj rá, hogy ne legyen öt-hat fokkal hidegebb odabent, mint kint. Ha klimatizált és nem klimatizált helyiség, illetve ha beltér és kültér között mozogsz, a gyors hőmérsékletugrások megviselik a szervezetedet. Az autóklímákra a kicsi, zárt tér miatt különösen érvényes mindez.

2. Tarts tisztes távolságot! Ne ülj vagy állj sokáig egy helyben úgy, hogy közvetlenül rád fúj a klíma. Egyenes út a megfázáshoz, és az ízületeidnek sem tesz jót. Ha mindenképpen huzatban kell ülnöd, vesd be hű társadat, a vállkendőt.

3. Párologtass! A klíma szárítja a levegőt, a szemet és a nyálkahártyát, megfájdíthatja a fejedet, allergiás reakciót okozhat. Tegyél ki egy kis tálkába vizet, de használhatsz olyan mécsestartót is, mely a kedvenc illóolajodat párologtatja.

4. Tisztítsd rendszeresen! Ha a klíma bekapcsoláskor furcsa szagot ereget, elérkezett a tisztítás ideje. Házi klímáknál nem kell méregdrága szerelőt hívni: a légkondiszezon elején fújd be klímatisztító spray-vel, amit barkácsboltban lehet beszerezni. A művelet egyszerű: a klímát kinyitod, a szűrőket kiveszed és kimosod, a fémrácsot befújod a habbal, és nyitott állapotban járatod egy darabig. Ha felszívódott a hab, kapcsold ki a gépet, tedd vissza a megszáradt szűrőket és zárd be. Most már rendeltetésszerűen használhatod a berendezést.

Figyelem: a klíma nem pótolja a légcserét! Amint emberileg elviselhető hőmérsékletre csökken a kinti levegő, nyisd ki az ablakot és engedd be a friss levegőt.