Így spórolj a hétköznapokban: rengeteg pénztárcakímélő tipp az életed 6 területén

Borítókép: Így spórolj a hétköznapokban: rengeteg pénztárcakímélő tipp az életed 6 területén Forrás: Getty Images
Ugye veled is előfordult már, hogy kevesebb pénzed maradt a hónap végére, mint amennyire számítottál? Esetleg sorozatosan előfordul? Pedig spórolni nem olyan nehéz, mint gondolnád: kis odafigyeléssel és néhány trükkel havonta akár több tízezer forinttal több maradhat a zsebedben.

1. Élelmiszer, konyha

Minden bevásárlás előtt írj listát arról, mit akarsz venni és soha ne indulj el üres gyomorral. Vásárlásaink 20–40%-a impulzusvásárlás, ez az arány pedig még magasabb akkor, ha éhesen megyünk a boltba. Ne költs egészségtelen dolgokra:
a csipsz, a csoki és az egyéb édességek ráadásul a legdrágább élelmiszerek közé tartoznak. Tartsunk hetente egy olyan napot, amikor nem költünk semmire. Nincs éttermi ebéd a kollégákkal, nem veszünk kávét még automatából sem – egyáltalán nem nyitjuk ki a pénztárcánkat aznap. Meg fogsz lepődni, hogy egy kis előre tervezéssel milyen könnyen tartható a fogadalom. Amikor kisebb összegű, de nem mindennapi fogyasztási cikket szeretnél venni, a vásárlás előtt várj egy hetet, nagyobb összegnél két hetet. Ez alatt az idő alatt végig tudod gondolni, hogy valóban szükséged van-e arra a bizonyos botmixerre, vagy esetleg jó lesz egy olcsóbb is.

Amikor a boltban sétálsz a bevásárlólistával a kezedben, jusson eszedbe, hogy a drágább árukat helyezik szemmagasságba, az olcsóbbak az alsó polcokon kapnak helyet. Próbáld ki a jól megszokott termékek helyett az alsó polcokon helyet foglaló társaikat vagy az üzlet saját márkás termékeit – jobb áron kaphatod meg ugyanazt a minőséget.

Mindig idényzöldséget és -gyümölcsöt vásárolj, mert egyrészt ekkor frissek, másrészt olcsóbbak is, amikor szezonjuk van. Sokan nem tudják, de sok zöldséget és gyümölcsöt is le lehet fagyasztani, kiengedés után ugyanolyan finomak. Érdemes tehát nagy mennyiségben vásárolni és lefagyasztani, így szezonon kívül is hozzájuthatsz a friss és olcsón beszerzett kedvenceidhez.

Szabadulj meg a rossz szokásaidtól! Havonta több ezer forintot spórolhatsz, ha lemondasz a szokásos „csak beugrom egy croissant-ért” reggeli rutinodról. Ha a croissant csak 250 forintba kerül, akkor is ötezer forintot spórolhatsz meg havonta. Ugyanez igaz a délutáni kávéra: kávézó helyett vigyél otthonról termoszban kávét, menj le vele a parkba és idd meg ott. Az élmény ugyanaz, mégis havi pár ezer forinttal több marad a pénztárcádban.

2. Háztartási kiadások

Ahelyett, hogy drága takarítószereket veszel, szerezz be ecetet és szódabikarbónát. Nagyanyáink is ecetes vízzel tisztították az ablakot, ami így garantáltan foltmentes lesz, a szódabikarbónával pedig a fürdőkádat és a mosdókagylót tudod ragyogóan tisztára pucolni. Ráadásul a szőnyeget sem kell tisztítóba vinned, ha van otthon szódabikarbóna: szórj egy keveset a szőnyegre, egy tiszta seprűvel söpörd végig, majd porszívózd ki a maradékot. Szőnyegeid visszakapják eredeti színüket és tisztábbak lesznek, mint valaha. Egy flakon lefolyótisztító több ezer forint, pedig házilag is meg lehet oldani a csövek tisztítását. Tudtad, hogy a burgonya forrásban lévő vize tökéletesen kitisztítja a lefolyót? Legközelebb, ha krumplit főzöl, ne vesszen kárba a leve, öntsd a lefolyóba!

Egy jobb fajta mosópor több ezer forint, és ha gyakran mosol, havonta kell új adagot venned. Pénztárcakímélő megoldás a mosószóda és a mosódió. Öblítő helyett pedig használj ecetet. Ne aggódj, nem lesznek ecetszagúak a ruháid, csak a belőlük áradó friss illatot fogod érezni. A fehérítő drága és a lefolyóba jutva a környezetet is szennyezi, helyette nyugodtan használj trisót – a hatás ugyanaz, árban azonban hatalmas a különbség!

Már az első hónaptól észrevehetően kisebb lesz a villanyszámlád, ha megfogadsz néhány tanácsot. Tudtad, hogy a kompakt fénycsövek és a LED-ek 80%-kal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos villanykörték, élettartamuk pedig százszorosa a hagyományos társaiknak? Lehet, hogy egy LED-körte drágább, de ha egyszer beruházol és lecseréled a lakásodban lévő összes égőt, nemcsak a pénztárcád, de a környezeted is meghálálja majd. Csak abban a helyiségben világíts, ahol tartózkodsz, erős fény pedig egyedül az íróasztalodhoz kell, ahol dolgozol, máshol megfelel a kisebb teljesítményű is. A szárítógép tulajdonképpen felesleges dolog, ráadásul évente akár 400–500 kWh energiát is elfogyaszt, így érdemes csak akkor használni, amikor valóban szükség van rá.

Évente kétszer tisztítsd meg a hűtőszekrény hátulján található rácsot! Ha poros a rács, a hűtő fogyasztása akár 10%-kal is megnőhet. A hűtőt nem érdemes 7 foknál alacsonyabbra állítani, mert ezen a hőmérsékleten működik a legtakarékosabban. Ha ennél hidegebbre állítod, az ételek nem maradnak tovább frissek, egyszerűen csak több energiát fogyaszt a gép. A fagyasztót ereszd le, ha több mint 1 centis jég van a falán! Ha eltűnt a jég, töröld át a felületét kevés glicerinnel, mert az lassítja az újraképződését.

Ha a lakás téli fűtését csak egy fokkal csökkented, azzal már évi 5-6%-kal kevesebb energiát fogyasztasz. Apró trükk: a magasabb páratartalmú levegőt melegebbnek érezzük, ezért érdemes ezeken a hideg napokon egy tálban vizet tenni a fűtőtestre. Éjszakára vedd le a minimumra azoknak a helyiségeknek a fűtését, ahol nem alszik senki. Lefekvés előtt már az utolsó reklám alatt vedd le a fűtést – használd ki a szoba hőkapacitását! Télen figyelj arra, hogy gyorsan szellőztess! Éjszakára húzd le a redőnyt, ami nemcsak a reggeli fényt szűri meg, de szigetel is.

3. Szépségápolás


Legtöbben össze se merjük adni, mennyi pénzt költünk havonta szépségápolásra, pedig ez az összeg jelentősen csökkenthető néhány házi praktikával. Persze nem azt mondjuk, hogy kedvenc parfümöd helyett kezdj el otthon aromákat kevergetni, van azonban néhány szépségápolási trükk, amivel olykor-olykor kiválthatod a drága és márkás termékeket, így azok lassabban fognak elfogyni. Arckrém gyanánt néha keverj össze egy doboz joghurtot mézzel és fekete áfonyával vagy szederrel – a pakolás puhává és frissé varázsolja a bőröd már 15 perc alatt. Bőrradírnak bevetheted a szezámmagot: ha olívaolajjal vagy kedvenc tusfürdőddel összekeverve bedörzsölöd vele a bőröd, a hatás garantált lesz. Természetes sminklemosót is könnyen és gyorsan készíthetsz magadnak: lezárható üvegbe tölts extra szűz olívaolajat és desztillált vizet, használat előtt pedig alaposan rázd fel, hogy a komponensek összekeveredjenek. Tökéletesen leszedi a sminket és számos késztermékkel ellentétben nem fogja csípni a szemed. A fodrászon is spórolhatsz, ha veszel egy hajvágó gépet és a srácok haját azzal vágod. Hibázni szinte lehetetlen vele.

4. Divat

Vásárolj szezonon kívül! A síruhát vedd meg tavasszal, a kempingsátrat télen, így rengeteg pénzt takaríthatsz meg. Szezon végén ugyanis általában nagy kiárusításokat tartanak, amikor olcsóbban juthatsz a termékekhez.

Hány olyan ruha lóg a szekrényedben, amit sosem vettél fel – vagy éppen ellenkezőleg, rengeteget hordtál és meguntad? Add el őket a weben! Szintén nagyon jó megoldás a közösségi ruhavásár. Az utóbbi időben egyre több ilyen vásárt rendeznek országszerte, ahol jelképes összegért standot bérelhetsz és árulhatod megunt ruhadarabjaidat. Ha rád jön a vásárlási láz, semmiképp se menj plázába, mert ott garantáltan elköltesz egy vagyont. Menj helyette turkálóba, de a már említett közösségi vásárokon is olcsó és különleges darabokra lelhetsz.

5. Spórolni és egészségesen élni? Naná, hogy lehet!

Sokan azt gondolják, hogy ha egészségesen akarnak élni, ahhoz mélyen a pénztárcába kell nyúlni, hiszen minél egészségesebb valami, annál drágább. Ez nem feltétlenül van így. Ha nem engedheted meg magadnak, hogy biogazdaságból származó húst vegyél, keresd a helyi termelők áruit vagy a hagyományos tartású csirke-, illetve sertéshúst. Ha nincs halpiac a közeledben, megteszi a kismértékben feldolgozott fagyasztott halfilé is. Tojásból sem kell feltétlenül a bioverziót venned, az Omega–3-mal gazdagított vagy a szabad tartásból származó tojás is éppen megfelelő. Mindig keresd a nem génkezelt verziót és válassz olyan terméket, aminek minden összetevőjét ki tudod ejteni, valamint nem tartalmaz hozzáadott cukrot, színezéket, ízfokozót, szóját vagy túl sok tartósítószert.

6. Közlekedés

Az üzemanyag közismerten drága, ezért az autó egyre inkább luxusnak számít. Ha teheted, hagyd otthon a kocsit és használd a tömegközlekedést. Egy vonaljegy 350 forint, egy tízdarabos gyűjtőjegy pedig 3000, tehát – ha egyedül utazol – olcsóbb, mint az autó. Akkor sem kell elővenned a saját autódat, ha messzebbre mész, a járműmegosztás a távolsági közlekedésben is jelen van: az AutoHopon vagy az Oszkáron más autósok üres helyeit veheted meg jóval olcsóbban, mint amennyibe a távolsági busz vagy a vonat kerül. Ha mégsem tudod nélkülözni a saját kocsidat, vezess ökomódon: piros lámpa előtt tedd üresbe a kocsit és lassan csordogálj be a sorba. Ne váltogass gyakran, hiszen az egyenletes sebesség kevesebb üzemanyagot fogyaszt.

A fenti trükkökkel és némi tudatossággal hatalmas összegeket spórolhatsz meg, év végére akár egy kétfős nyaralás árát is. Kezdd el még ma a takarékos életmódot és utazzatok el valami szép helyre!

Így tegyél félre