Így lopd vissza a sportot az életedbe kisbaba mellett: 10+1 tipp

Borítókép: Így lopd vissza a sportot az életedbe kisbaba mellett: 10+1 tipp Forrás: Getty Images
Nincs annál nehezebb, mint egész napodat lefoglaló imádott csecsemőd mellett újra beiktatni a testedzést az életedbe. Hoztunk néhány tippet, amely talán egyszerűbbé teszi az életedet:

1. Építkezz okosan
Természetes szülés után 6 héttel, császármetszés után 8–10 héttel semmi akadálya, hogy mozogni kezdj, amennyiben semmilyen komplikációval nem járt a szülésed és rendben regenerálódsz. Ne légy türelmetlen, sem a 20 extra kiló leadása, sem a félmaraton nem lehet cél az első hetekben. Csak arra koncentrálj, hogy a terhesség és a szülés közben meggyengült kismedencei és törzsizmokat újból megerősítsd. És mondd ki hangosan naponta ezerszer, hogy türelem.

2. Betárazva
Ha nem DVD-t használsz, szánj időt arra, hogy keresel a videó-megosztókon neked tetsző órákat és elmented a linkeket. Ne akkor kezdj keresgélni, amikor kedved és/vagy időd van mozogni.

3. „Szoros emberfogás”
Keress a közeledben olyan edzőtermet, ahol van baba-mama óra. Ha nem akarsz alkalmazkodni, akkor az első hetekben próbáld ki a dinamikus gyaloglást babakocsival. Minden séta végén szánj erre 20 percet: érezd úgy, mintha az utolsó metrót kéne elérned. Csak egy kényelmes edzőcipő kell és egy kirakatüveg, amelyben ellenőrizheted a mozgásodat: ne dőlj a tolókarra, maradjon egyenes a hátad, az alkarod zárjon be nagyjából derékszöget a felkaroddal. Ne totyogj, de ne is nyújtsd túl a lépéseidet, érkezz a sarkadra és gördülj tovább. Akkor a legjobb, ha már kipirultál, de a „tente baba” még simán megy.

4. Mackóban egész nap
Ha kiválasztottad a napot, amikorra otthoni tornát tervezel, öltözz edzőcuccba, így nem ér váratlanul a lehetőség. Elaludt, átjött a nagymama, láthatóan leköti egy pók a sarokban, hajrá, ez lesz a te időd.

5. Nem titkos küldetés
Sokan időzítik alvásidőre a tornát, ami nem rossz, de hosszú távon nem megoldás. Azok a babák, akik úgy ismerik meg az anyjukat, mint aki rendszeresen tornázik, megtanulják, hogy a torna ugyanolyan otthoni teendő, mint a főzés vagy teregetés. Ne bújj el, mert amellett, hogy jó példát mutatsz, a babád azt is megszokja, hogy ilyenkor nem érdemes rád másznia, hiszen akkor csak később fogsz végezni és rá figyelni. Ha elő tudsz venni új vagy régen látott játékokat erre az időre, az esélyeid határozottan jobbak lesznek.

6. Együtt könnyebb
Két kisgyerekes anyuka egy közös kávéra is nehezen talál időpontot, nemhogy sportra, pedig sokkal jobb, ha nem vagy egyedül. Ha lehet játékrandit szervezni, miért ne lehetne sportrandit is? Hívd át vagy menj te, esetleg találkozzatok a parkban és tornázzatok együtt. Nektek és a gyerekeknek is szórakoztató lesz.

7. Nem luxus szeretni, amit csinálsz
Kevés az időd, amit a gyerekek mellett sportra tudsz fordítani? Miért csinálnál hát olyat, ami nem jó neked? Nem beszélve arról, hogy a feladás veszélye sem fenyeget, ha jól választasz. Ne fuss, ha fáj tőle a térded, ne járj olyan edzőtermi órára, ahol nem tudod követni a koreográfiát vagy nem tetszik a zene. Keresd meg azt a mozgásformát, amely az ízlésednek és fizikai állapotodnak is megfelel. Valószínűleg kitartóbb is leszel benne.

8. Szerezz támogatókat
Sokszor értetlenül állnak a „hóbortod” előtt a családtagok és a barátok. Tedd világossá, hogy célod a hátfájásod megszüntetése, a fogyás, esetleg az állóképességed felturbózása, és ez nem múló szeszély, hanem az életed része. Mondd el, miért van szükséged mozgásra és az ő támogatásukra. Ha tudod és érzed, hogy a mozgás jót tesz, ne törődj azokkal, akik szerint egy anya úgy szép, ha kerek formái vannak, azokkal meg végképp ne, akik szerint jó dolgodban nem tudod, mit csinálj és a gyerektől veszed el az időt.

9. Célok és jutalmak
Akkor is érdemes legalább a határidőnaplódba vagy a telefonodba beírni egy vázlatot, ha nem vagy grafomán: hetente hányszor, melyik napon, mennyi mozgást tervezel. Aztán kitűzni egy reális célt, amihez több lépcső (részcél) megmászása után jutsz el. Például ilyesmit: idén szeptemberben el fogok indulni életem első 5 kilométeres futóversenyén. Mi kell hozzá? Először két hónapig hetente kétszer törzsizom-erősítő edzéseket fogok csinálni. Ha ezzel végeztem, az lesz a jutalmam, hogy elmegyek egy masszázsra. A következő két hónapban az edzéstervem szerint el fogok jutni 3 kilométer folyamatos lefutásáig. Na, itt már megvehetem azt a gyönyörű futócipőt, amire hónapok óta vágytam, de játszótérre ciki lett volna hordani. A nagy nap után jöhet a főnyeremény, kinek-kinek ízlése szerint.

10. Kell? Nem kell? A te döntésed!
A legnehezebb dolog az őszinteség. És itt most nem a másokkal szembeni őszinteségre gondolok. Ha friss anya vagy, tarts önvizsgálatot: tényleg nem fér bele a mozgás az életedbe, vagy inkább arról van szó, hogy nálad is felütötte a fejét az anyákat tizedelő vírus: a kifogások keresése? 20–30 perc mozgásra akár naponta is lehet időt szakítani. Gondolj csak bele, ha nem ezt a cikket olvasod, már kész is lennél a mai napra tervezett torna felével. Szóval ha mindennap kiderül, hogy fáradt vagy, rossz az idő, keveset aludtál, főzni kell vagy teregetni, akkor felmerül a gyanú, hogy csak elodázni próbálod a feladatot. Ezzel sincs baj, sőt, rengeteg frusztrációtól megmenekülsz, ha beismered: még nem jött el a mozgás ideje, nem vagy rá kész, alulmotivált vagy. Ha viszont sikerül átlendülnöd azon a ponton, amikor nagyot röhögve rájössz, hogy csak a lustaság tart vissza, vadonatúj fejezetet kezdhetsz.

+1 tipp:
Ha olyan mozgást keresel, amelyhez nem kell bébiszitter, nagymama, trendi edzőcucc, közös öltözés, tömegközlekedés és a többi extra, csatlakozz a Gyerünk, anyukám! közösséghez és próbáld ki valós idejű online tornáikat a gyerunkanyukam.hu oldalon.