„A világ szerint nem vagyok alkalmas nőnek” – tanulságos írás egy anyától

„A világ szerint nem vagyok alkalmas nőnek” – tanulságos írás egy anyától
Forrás: Jelenetkép az Upper East Side-i anyákról szóló Odd Mom Out című vígjátékból

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy 36 éves anyuka elmondja, miért nem tud és akar megfelelni az elvárásoknak, amelyekkel a környezete nap mint nap szembesíti. Egyetértesz vele? Szavazz!

A világ érezteti velem, hogy csapnivaló nő vagyok. Íme, a helyzetem: vonzó, többé-kevésbé jó alakú nőnemű lény vagyok a 30-as éveim közepén. Kiskorú gyerekeim vannak, akik számára dadát és bébiszittereket alkalmazok. Van takarítónőm is, aki havonta kétszer jön. A férjemnek jó állása van, s ennek köszönhetően a magas jövedelmű társadalmi osztályba tartozunk. Amerika egyik legirigyeltebb irányítószáma a mienk. Nem dolgozom. Nem is akarok dolgozni. Miért érzem hát folyton úgy, hogy meg kell védenem magam a döntéseim miatt?

A társadalomnak megvannak a maga címkéi a hozzám hasonló nők számára: Hamupipőke, rossz feminista, hozományvadász, ingyenélő szuka. Amikor kijött az a könyv – a Park Avenue-i feleségekről –, egyik barátnőm azon poénkodott, hogy rólam íródott. Az egyetemen találkoztam a férjemmel, akinek a személyleírása pontosan egyezett azzal a típussal, amit mindig is akartam férjemnek: gazdag, ambiciózus, jó családból származó stb. Nem nőttem fel nagy álmokkal, én csak férjet akartam és gyerekeket. Úgyhogy elvégeztem az egyetemet, férjhez mentem és gyerekeket szültem. Úgy érzem, mindent elértem, amire vágytam.

Jelenetkép a Szex és New York című filmből
Jelenetkép a Szex és New York című filmből

De most úgy érzem, hogy ha nem vagyok 100 százalékosan boldog a házasságomban, ha nem tesz boldoggá, hogy "csak egy anyuka" vagyok, akkor hálátlan vagyok, egy csődtömeg. Szeretnék jelen lenni a gyerekeim életében, de szeretnék én-időt is. El kell mennem az edzőterembe ahhoz, hogy jól érezzem magam a bőrömben. El kell mennem fodrászhoz, manikűröshöz is olykor, hogy ne érezzem elhanyagoltnak magam.

Időnként muszáj bébiszittert hívnom, hogy lefoglalja a gyerekeimet akkor is, ha semmi más dolgom nincs, csak tévézni és benyakalni egy üveg bort.

Találhatnék munkát, de az nem tenne boldoggá. Semmi kedvem végigjárni a szamárlétrát, kitenni a lelkem valakiért, aki nem értékeli a munkámat, csinálni valamit, ami miatt minden héten csak a pénteket várom. Otthon ülő anyukának lenni deprimáló, azt gondolod? Nos, minden reggel 6-kor felkelni azért, hogy felíveljen a karriered, hogy a 40-es éveidre ki se láss a szorongásból és folyamatosan nőgyűlölettel és az egyenlő fizetés hiányával kelljen szembenézned – ez az, ami deprimáló, szerintem. Bármennyit is keresnék a munkámmal, még inkább kell majd dadát fizetnünk, aki teljes állásban vigyázhatna a gyerekekre. Anyagilag nem lenne értelme.

Ahhoz képest, amit a nőknek a világ szerint csinálniuk kellene: dolgozni a karrierjükön, gondját viselni a gyerekeiknek, boldog kapcsolatban élni – nos, ehhez képest én valóban nem csinálok semmit. De pontosan tisztában vagyok vele, ha a barátnőim némelyike megengedhetné magának, hogy ne dolgozzon tovább, akkor megtenné. Ezért az ítélkezést nemcsak felületesnek találom, hanem féltékenységet is érzek megbújni mögötte.

Kép
forrás: Getty Images

Mi történne, ha elválnék a férjemtől?

Sokan kérdezik ezt. Mi lesz, ha beleszeret valakibe? Mi lesz, ha elhagy téged? Egy pillanat: miért nyilvánvaló, hogy ő hagy el engem? Miért feltételezik az emberek, hogy az, hogy te vagy a gyerekekkel, kiszolgáltat téged valaki más kényének-kedvének – és persze ugyanígy a csapongó szexuális étvágyának is? Attól, hogy úgy döntöttem: otthon maradok és főállású anya leszek, nem leszek kevesebb, mint a férjem vagy más nők.

Attól, hogy megtehetem, hogy alkalmazzak embereket, akik a pénzemért leveszik a vállamról a teher egy részét, nem leszek rosszabb anya.

Az az érzésem, hogy a mai nők hamis kettős elvárások áldozatai: vagy minden téren 100 százalákosan teljesítenek (sikeres karrier, házasság, gyerekek) vagy úgy döntenek, hogy "csak egy anya" lesznek, de akkor lemondanak a karrierről, az identitásról, magulról. Az emberek nem veszik észre, hogy nem minden nő Sheryl Sandberg. Én sosem tudnám teljes gőzzel belevetni magam, milliókat termelni, bestsellereket írni. Valószínűleg elgyötört lennék, megviselt és csak kis mértékben sikeres. És főleg nem lennék vagyonos. Ehelyett a főállású anyaságot választottam. Azt választottam, hogy a napjaim lassan teljenek, tele apró luxusokkal. Azt választottam, hogy a bébiszitterre hagyjam a gyerekeimet és ráérős randikat csapjak a férjemmel. Tudom, hogy más nők nem feltétlenül választhatják ezt az életet – nekik muszáj dolgozniuk… Én nem érzek bűntudatot az életem miatt, a döntésem miatt. Félreértés ne essék: magamért hoztam ezt a döntést.

Te sem dolgoznál, ha megtehetnéd? Szavazz!
Ha tehetném, nem dolgoznék
Ha gazdagok lennénk, akkor is dolgoznék, mert örömet okoz a munka és kiteljesedem benne
Ha gazdagok lennénk, akkor is dolgoznék, mert nem szeretnék egy másik emberre utalva élni még akkor sem, ha az illető a férjem.
Engem is eltartanak, mert megtehetjük, így döntöttem
Engem is eltartanak, de az élet kényszerített rá
Megosztom az eredményt

craigslistconfessional.com

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Enni vagy főzni? Hűteni vagy nem hűteni? 7 tévhit a konyhából, amit valószínűleg te is rosszul tudsz

Mindenkinek megvannak a maga hétköznapi rutinjai, és praktikái a konyhában, amit vagy maga alakított ki az évek során, vagy hallott valakitől, vagy automatikusan ugyanúgy végzi el ezeket a feladatokat, mint szülei vagy nagyszülei. Néha azért nem árt elfogadni néhány jó tanácsot pár hozzáértőtől, még akkor sem, ha vakon megbízol a szüleidben. Következzenek most azok a tévhitek, amiket a legtöbben rosszul tudnak és csinálnak!

Kezdődik a trónfosztás: tudatosan készülök a második gyermekem születésére

3 hónap, és érkezik a bébi, de mostanában mást sem hallok, csak hogy mennyire nehéz dolgom lesz. Elég volt belőle!

5 ok, amiért – talán nem is tudtad, de – igényelhetsz adókedvezményt!

Tízezrek maradhatnak a zsebedben, nézd végig, hátha érintett vagy!

Nők az IT szakmában - Hazai sikersztorik, őszinte vallomások!

Bár legtöbben máig férfias szakmaként gondolnak az IT-s világra, valójában egyáltalán nem az. Ezt erősíti meg 3 női interjúalanyunk is, akik arról mesélnek, hogy csöppentek bele ebbe a szakmába és sikerült érvényesülniük a sok férfi között.

Parfüm kisokos, ha még nem találtál rá az igazira

Egy új parfüm kiválasztása igazi kihívást jelent a legtöbbünk számára, hiszen sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk annál, mint hogy finom az illata, szép az üvege, vagy hogy belefér-e a költségvetésünkbe. Egy illat a személyiségünkről árulkodik, és akarva-akaratlanul is nyomot hagy a körülöttünk lévő emberekben, ami lehet pozitív, és sajnos negatív is, ezért ügyesnek kell lennünk, hogy rátaláljunk a saját illatunkra.

Ha te készíted a sminklemosó kendődet, azzal a bőröd mellett a környezetet is kíméled

A mindennapi rutinunkhoz hozzátartozik a reggeli és esti arcmosás. Míg én reggel csak tiszta hideg vízzel mosom meg az arcomat, addig este szükségem van sminklemosásra is. Mások micellás vizet, tonikokat és egyéb lemosókencéket is használnak, ami egyrészt nem kevés pénz, másrészt rengeteg szemetet termel, nem utolsósorban pedig a túl sok kozmetikum nem tesz jót a bőrünknek.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft