Ez már az? Hol a határ? Interaktív videó a párkapcsolati erőszakról

Borítókép: Ez már az? Hol a határ? Interaktív videó a párkapcsolati erőszakról
Bárhol megállíthatod a videót, ahol úgy érzed, ez a jelenet már nem elfogadható egy kapcsolatban.

Honnan számít valami erőszaknak? Csak a verésnél kell felemelni a szavunkat vagy akkor sem? Ha csak kiabálás, számonkérés, féltékenykedés, agresszió történik, akkor normális, kissé talán viharos párkapcsolatról beszélhetünk? Pontosan ezzel foglalkozik ez a videó [kattints ide], amit a néző bármelyik ponton megállíthat, jelezve, hogy az adott jelenetet már nem találja elfogadhatónak.

A videó egy néhány hete indult online tanácsadó oldalon nézhető meg (legalábbis interaktív módon), amely kifejezetten a kapcsolati erőszak áldozatai számára létesült; a meddigmehet.hu-t az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone közösen hozta létre. A segítségkérők anonim üzeneteket küldhetnek, amelyekre pszichológus, jogász és szociális munkás válaszol.

A videó különlegessége, hogy nem elsősorban a fizikai bántalmazást mutatja be, hanem az érzelmi nyomásgyakorlást: megalázó megjegyzések, féltékenykedő számonkérések hangoznak el, a férfi előbb kiakad azon, hogy a nő túl sok pénzért vásárol, azután a szemétbe dobja a félkész ételt.