Sabich: padlizsános-tojásos finomság friss kenyéren

Borítókép: Sabich: padlizsános-tojásos finomság friss kenyéren Forrás: Instagram
Közel-keleti specialitás, amelyben a padlizsán játssza a főszerepet.

Humuszbárban vagy más közel-keleti étteremben biztosan találkoztatok már a sabich intézményével; ebben a vegetáriánus specialitásban a főtt tojás, a padlizsán, a humusz (vagy csak tahini, szezámkrém) és a friss petrezselyem íze adódik össze, s az eredmény rendkívüli. A sabich Izraelbe bevándorolt irakiak reggelije volt eredetileg; a receptje fölöttébb változatos, a legtöbben pitában fogyasztják, én általában friss kenyérrel és csípős szósszal (zhougnak hívják). Kicsit sok hozzávaló kell bele, de ezek általában amúgy is vannak otthon (nálam legalábbis), a ritkábbak (például a tahini) pedig sokáig elállnak. És meglepően gyorsan elkészül. Íme a recept:

Sabich
Hozzávalók
  • 2 padlizsán
  • napraforgóolaj
  • 3-4 szelet rusztikus fehér kenyér (megpirítva)
  • 4 kemény tojás (egycentis szeletekre vágva)
  • 2 ek tahini (szezámpaszta) (humuszhoz)
  • 80 ml víz (humuszhoz)
  • 80 g konzerv csicseriborsó (humuszhoz)
  • fél citrom leve (humuszhoz)
  • 1 gerezd fokhagyma (szétnyomkodva) (humuszhoz)
  • 2 érett paradicsom (egycentis kockákra vágva (salátához))
  • fél uborka (egycentis kockákra vágva, salátához)
  • 2 zöldhagyma (finomra vágva, salátához)
  • 1 marék petrezselyem (finomra vágva, salátához)
  • 2 tk citromlé (salátához)
  • 1,5 ek olívaolaj (salátához)
  • 1 marék koriander (a zhoughoz)
  • fél marék petrezselyem (a zhoughoz)
  • 2 zöld chili (a zhoughoz)
  • 0,5 tk őrölt kömény (a zhoughoz)
  • 1/4 tk őrölt kardamom (a zhoughoz)
  • csipet só
  • 2 gerezd fokhagyma (szétnyomkodva) (a zhoughoz)
  • 3 ek olívaolaj (a zhoughoz)
  • 2 ek víz (a zhoughoz)
1. lépés
Zöldséghámozóval hámozz függőleges csíkokat a padlizsán bőrébe, míg végül úgy nem néz ki, mint egy zebra. Vágd fel a padlizsánt 2,5 centi vastag csíkokra.
2. lépés
Egy széles serpenyőben melegítsd fel a napraforgóolajat. Süsd meg benne a padlizsánszeleteket, mindkét oldalukat, egyenként 6–8 percen át, amíg aranybarnás színük nem lesz. Ha odaragadnak a serpenyőhöz, adj hozzá még olajat. Amikor kész, tedd a padlizsánt törlőkendővel bélelt tányérrra, hintsd meg sóval és hagyd lecsöpögni.
3. lépés
A zhoug elkészítéséhez a hozzávalókat (koriandert, petrezselymet, chilit, köményt, kardamomot, sót, fokhagymát, olívaolajat, vizet) mixeld össze egy turmixgépben.
4. lépés
Ugyanígy járj el a humusz hozzávalóival is: készíts krémes állagú pépet a csicseriborsó, a citrom, a fokhagyma, a tahini és a víz felhasználásával.
5. lépés
Készíts salátát paradicsom, uborka, petrezselyem, zöldhagyma, citromlé és olívaolaj felhasználásával. Sózd és borsozd ízlés szerint.
6. lépés
A tálaláskor egy szelet kenyérre tégy humuszt, arra egy-két szelet padlizsánt (nem baj, ha "túlnyúlik" a kenyéren), azt locsold meg még egy kevés humusszal, majd a tetejére jöhet egy-két keménytojás-szelet, még egy kis humusz, majd egy kanál zhoug (vigyázz, csípős!). Salátakörítéssel fogyaszthatod.