VIDEÓ: fejkendőt viselő muszlim tinilányok zúzós metálzenét játszanak

Borítókép: VIDEÓ: fejkendőt viselő muszlim tinilányok zúzós metálzenét játszanak
Egy vallási testületi tag szerint nem sérti az iszlám alapelveit, hogy a nők kemény rockban élik ki magukat.

Az biztos, hogy az indonéz VoB zenekar nem úgy néz ki, mint egy átlagos metálbanda. A három tinilány egy Nyugat-Jáva tartománybeli iskolában állt össze 2014-ben, és kimondott céljuk, hogy megváltoztassák a muszlim nőkről kialakult sztereotípiákat.

Az iszlám előírásainak megfelelően hidzsábot viselve csapnak a húrok közé, és nemzetközi heavy metál-sztárok szeretnének lenni.

Támogatni szeretnénk a nemek közötti egyenlőséget; még mindig a felfedezőúton vagyok, ami a kreativitásomat illeti, ugyanakkor nem szeretném elhanyagolni a kötelezettségeimet sem, amelyekkel mint muszlim nőnek szembe kell néznem
mondta a huffington.post-nak a 16 éves énekes–gitáros frontember.

A zenekar már több iskolában fellépett, és egyre növekvő rajongótábora van. "Nem látom, hogy bármi gond lenne ezzel – magyarázza egy rajongó. – Nincs olyan vallási törvény, amely megtiltaná a hidzsábot viselő nőknek, hogy hardcore rockzenét játsszanak.”

A VoB nemcsak Metallica- és Slipknot-feldolgozásokat játszik, hanem saját dalokat is, amelyek többek közt olyan komoly témákati is feldolgoznak, mint az oktatás helyzete Indonéziában.

Egy helyi vallási testület tagja pedig azt mondta, hogy bár a zenekar kulturális összeütközéseket válthat ki a konzervatív körökben, a dolog nem megy szembe a muszlim értékekkel.

A 264 milliós Indonézia a világ legnagyobb muszlim országa: lakosságának 87 százaléka iszlám hitű.