Így segíthetsz a gyermekednek a hibákból sikert kovácsolni – 3 tipp

Borítókép: Így segíthetsz a gyermekednek a hibákból sikert kovácsolni – 3 tipp Forrás: gettyimages
A gyerek abból tanul a legtöbbet, ha valamit újra és újra megpróbálhat máshogyan, jobban csinálni...

"Ez a gyerek egy matekzseni!"

" Ennek a kölyöknek a vérében van a foci!"

"Még csak 5 éves, és így zongorázik!"

Biztosan ti is hallottatok már bőven ezekhez hasonló szülői áradozásokat gyerekeikről. És az is egészen biztos, hogy jó néhány olyan gyerek akad, akinek veleszületett tehetsége van valamihez, és már a kezdetektől fogva jól ki is tudja használni azt. De mi a helyzet a többi "átlagos", vagyis teljesen normális képességű gyerekkel? Ők miért ne lehetnének ugyanúgy neves zenészek, matematikusok vagy focisták? De lehetnek. Lehetnek akkor, ha szülőként a megfelelő módon megtanuljuk ösztönözni őket, s hagyjuk, hogy maguk tapasztalják meg a siker és a kudarc közti különbséget, és ha átadjuk nekik azt a szemléletet, hogy a hibáiból tanul a legtöbbet az ember.

Forrás: getty

Ha a gyereknek azt sulykoljuk, hogy nem szabad hibázni, hogy a kudarc kerülendő, vagy hogy pokolba a rossz érdemjegyekkel, akkor sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy nem építünk, hanem épp ellenkezőleg: rombolunk ezzel. A következő 3 trükkel mi magunk is megtanulhatjuk kezelni a hibákat, egyúttal pedig több önbizalmat adhatunk a gyermekünknek a folytatáshoz, ahhoz, hogy valamit újra és újra megpróbáljon jobban véghez vinni.

1)) Keretezd át a „hiba” fogalmát a gyereked számára!

Hogyan is lehet ezt jól elérni? Mondjuk kezdetnek úgy, hogy nem bünteted, hanem segítesz neki megkeresni a hiba tényleges okát. Nem szidod le, nem alkalmazol szankciókat egy-egy rosszul meghozott döntéséért, viselkedésért vagy egy sikertelen dolgozatért. Új irányt mutatsz neki, leülsz és vele együtt foglalkozol a problémával, ha kell, mástól is segítséget kérsz. A lényeg, hogy a gyerek a saját indíttatásából akarjon megfelelni reális elvárásoknak, és hogy kiiktasd a hibázáshoz kapcsolódó félelmet az életéből. (Például: egy rossz jegyért ne kelljen attól félnie, hogy bármilyen büntetést kap.)

2)) Változtass a reakciódon!

Sosem késő megváltoztatnod a szülői stratégiádat, magatartásodat. Ha nem akarod, hogy a szidalmad olaj legyen a tűzre, esetleg még félelmet is gerjessz a gyerekedben, felejtsd el a heves, hangos, durva reakciókat egy rossz hír hallatán! Próbálj meg nyugodt maradni és ésszel érvelve elmagyarázni, hogy mit nem csinált jól, mit kéne változtatnia! Valamint érzékeltesd vele a segítő, tanító szándékot is, hogy a gyerekben megszilárduljon az érzés: minden esetben számíthat rád, fordulhat hozzád.

3)) Tudatosítsd benne az értékeit!

Ez persze nem azt jelenti, hogy dicsérd határtalanul, mindig mindenért! Hanem azt, hogy erősítsd meg benne az apróbb sikereket is, bíztasd a további próbálkozásra, emeld ki az eredményeinek a valós értékét, mutass neki távlatokat! Magyarázd el, hogy mit érhet el, ha kitartóan a jó irányba halad, hagyd önfeledten örülni minden kisebb és nagyobb sikernek egyaránt!

Az eredeti cikk az évamagazin.hu-n jelent meg.