Ez a videó majdnem meggyőzött minket arról, hogy vegánná kell válnunk, de azután kiderült, hogy...

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy brit fiatalember 10 pontban elrappeli a veganizmussal kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket. A csávó zseniális, csakhogy van egy kis bibi...

Óriási víruskarriert futott be ez a videó, amelyben egy brit srác, Kyle O’Sullivan rap formájában válaszol a gyakran feltett kérdésekre, amiket a veganizmussal kapcsolatban kapni szokott.

A videó zseniálisan van megszerkesztve és kiváló rímek vannak benne – és egyáltalán, egy remekmű, amit Kyle mintegy mellesleg, vezetés közben ad elő. Legalábbis első ránézésre az:Ilyen gyakran feltett kérdések vannak benne – nyilván nem egy közülük biztosan bennetek is felmerült már (ha nem vagytok vegánok):

"Honnan veszed a fehérjét, ha nem a húsból/tejtermékekből?"

Számtalan növényi alapanyagú élelmiszerből pótolható: magvak, babok, tofu, quinoa, spenót etc. "Ezekben mind tudjuk, mi van, bár csak ugyanezt elmondhatnánk a húsról."

"Mi húsevők vagyunk – vagy nem?"

Nem, az metszőfogaink arra valók, hogy diót és más magféléket megtörjünk velük. Ezért van ugyanolyan fogazatunk, mint a teheneknek, lovaknak és majmoknak, és húsevő állatoknak a belei is sokkal rövidebbek, hogy gyorsabban keresztülmenjen rajtuk az egyébként nehezen megemészthető hús.

"De én akkor se bírom ki hús nélkül"

Akkor legközelebb, ha bemész a boltba, vegyél valami csirkét, bacont vagy sertést, tépd fel a csomagolását és edd meg nyersen, fűszerek és szósz, kés-villa nélkül. A húsevő állatok a mancsukkal és a karmaikkal tépik szét a zsákmányt. Nekünk kezünk van, ami arra való, hogy zöldségeket és gyümölcsöket szedegessünk.

"Ha életben maradnak az állatok, akkor tömegnyomor lesz a Földön"

De hát az ember csak tovább szaporítja őket. 56 milliárd állat él a Földön, amit levágásra tartanak, és amit etetni-itatni kell. Ez nyolcszorosa az emberi népességnek, és mégis a Föld minden egyes országában van éhezés és szegénység.

"A húsevés nem gyilkosság"

Sajnos Kyle szerint de, ő kettős mércét lát a húsiparban.

"De mi lesz a csontjaiddal?"

Azok rendben vannak, kösz szépen – válaszolja Kyle, de ha már beszélni akarunk a kálciumról, szeretnéd hallani, hogy a tehéntej mennyit segít abban, hogy elég kálcium jusson a szervezetedbe? Az állati fehérje nagyon savas, árad belőle a foszfát…

Olvasd el ezt is!

Na most ha mindez netán meggyőzött volna arról, hogy azonnal hagyd abba az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, gyorsan meg kell állítanunk: a fenti hip hop költészet tudományos szempontból nem túlságosan megalapozott. Márpedig ha meg akarsz győzni valakit a veganizmusról, akkor jobb, ha ellenőrzött forrásból származó érvekkel hirdeted az igét, nemde?


Vásárhelyi Zsóka evolúcióbiológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa a kérésünkre megnézte a videót és azt mondta, hogy tele van hülyeséggel. Röviden összefoglalva

Az ember már 1,5 millió évvel ezelőtt használt tüzet, hogy megsüthesse rajta a húst – igen, a húst, merthogy a vadászat még ősibb eredetű. Már a Homo erectus (a Homo sapiens előtt vagy egymillió évvel élt emberfaj) is vadászott, és a nyelv is ekkor kezdett kialakulni.

– Amúgy nemcsak az ember, hanem például a csimpánzok is esznek húst – merthogy ők mindenevők, ahogyan az ember is. "Talán nem elsődleges hozzávaló a hús az étrendjükben, de abszolút nem ritka" – mondja Vásárhelyi Zsóka. A fogazatunk ezért hasonlít a majmokéhoz, de a lovakéhoz kevésbé, mert ők növényevők. A mindenevő éppen azt jelenti, hogy növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyasztunk.

– A húsevőknek rövidebb az emésztőszervrendszerük, ez igaz, de a szervek át is tudnak alakulni évezredek vagy pláne évmilliók során. Az emberi evolúció folyamán valóban egyre rövidebb lett az emésztőszervrendszerünk, kisebbek a fogaink és gyengébb az állkapcsunk.

A cukorbetegség, bármilyen gyakori is manapság, nem a húsevésből származik – állítja Vásárhelyi Zsóka, hanem a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztásból.

Ettől persze még a veganizmus nem veszélyes az emberi szervezetre, ha valakinek ehhez támad kedve, ne tartsa vissza a sok tudományos bullshit, ami a videóban van.

Filléres, környezettudatos, hatékony - a bolti helyett otthon is készíthetsz természetes tisztítószert, próbáld ki!

Tegyél egy próbát a filléres környezetbarát megoldásokkal, amelyek hatékonysága éppen olyan kiváló, mint márkás társaiké. A természetes tisztítószereket bátran használhatod a lakás bármely pontján, de igazán hatékony segítséget a konyhában, és a fürdőszobában nyújtanak számodra.

Ők nem kérnek virágot – Kézen fogva ballagnak több tucat iskolában 2018-ban is

A kezdeményezés a KézenFogva Alapítványtól származik; a megváltozott munkaképességűeket segíthetik vele a ballagók és hozzátartozóik.

Az ekcéma megelőzhető a babáknál – bizony, örökölt hajlam esetén is! Méghozzá egy egyszerű módszerrel...

Az atópiás ekcéma, más néven krónikus bőrgyulladás kialakulásának sokféle oka lehet. A genetikai hajlam a leggyakrabban kimutatott oka. Egy friss tanulmány szerint azonban még ilyen esetben is megelőzhető az ekcéma, ha időben megkezdjuk a babánk bőrének kezelését.

Hogyan vezessük be a gyerekünket a digitális világba?

Az nem is kérdés, hogy vezessük be a gyereket a digitális világba, hiszen még mindig jobb, ha mi tesszük, mint ha mások, vagy ha saját magától fedezi fel. De hogy mikor és hogyan tegyük mindezt, az már nem mindegy!

7 szabály amit ha betartasz, ihatsz bort a diétád alatt

Ha épp a nyári csúcsformádat igyekszel elérni, azt gondolhatod, hogy a bor, amely bár egészséges mértékkel fogyasztva, tartalmaz pár extra kalóriát, így nem fér bele a diéta kereteibe. Pedig dehogynem, csupán be kell tartanod pár szabályt, amelyek segítik megtartani a karcsú alakodat, de élvezheted a kedvenc italodat is.

4 féle (de valójában ezerféle) tárgy, amit ha megvásárolsz, másokkal is jót teszel

Ha már vásárolsz, és gondoskodhatsz arról is, hogy a nagy nehezen megkeresett forintjaid egy része (amit amúgy is erre költenél) jótékonysági célra folyjon be, miért ne tennéd? Igazi win-win szituáció – hoztunk is rá néhány példát.

Napi horoszkóp április 24.: a Bikák bátran kiállnak önmagukért, a Vízöntők végre látják a fényt az alagút végén

Ma is érdemes figyelemmel követned, hogy mit ír a horoszkópod, mert izgalmas dolgokat tudhatsz meg a csillagok állásából!

A színésznő, aki soha nem tudott igazán boldog lenni – Vivien Leigh élete 12 képben

„Sosem értette meg egyik férfit sem, akit szeretett, és ezért elvesztette mind a kettőt. Most már tudta, keservesen tudta, hogy ha valaha is megértette volna Ashleyt, sohasem szerette volna; ha valaha is megértette volna Rhettet, sohasem veszthette volna el. Kétségbeesetten kutatott emlékezetében, volt-e valaha is ember, akit csakugyan megértett.” – emlékezetes sorok ezek Margaret Mitchell: Elfújta a szél regényéből. Ahogyan Scarlett, úgy az őt megformáló Vivien Leigh szerelmi élete sem volt egyszerű.

A krémes tégely új élete: mert nem mindegy, hogy milyet vásárolsz, ahogyan az sem, hogy mi lesz a sorsa, miután kiürült!

Vasárnap egy növényültető workshopon jártam, ahol a Kiehl’s krémes tégelyeibe apró pozsgásokat telepítettünk. A Föld Napja alkalmából szervezett program remek volt, csak úgy, mint az a kezdeményezés, amelyben ez a márka a kozmetikai tégelyeit hasznosítja újra, ha az ember becsattog hozzájuk és leadja az üres dobozokat. Ezzel pedig nem csak a bolygónkkal tesznek jót, minket is megjutalmaznak!

FRISS! Megszületett Katalin hercegné és Vilmos herceg harmadik gyermeke

Nagyon várta már az egész világ. A joy.hu híradása.

Folyton benyalnak valamit az oviban/suliban? 15 gyógyszertípus, amiből minden kisgyerekes háztartásban érdemes betárazni

Akad néhány gyógyszer, gyógyhatású készítmény és egyéb segédeszköz, amiből jobb, ha mindig tartasz otthon.

Ezek napjaink legjobban fizető szakmái

Elégedetlen vagy a jelenlegi munkáddal és fizetéseddel, esetleg pályaválasztás előtt álló gyermekeddel tanakodtok azon, hogy milyen irányba is menjen tovább, ami hosszútávon anyagilag is kellően jövedelmező lehet? Akkor az alábbi szakmákat, hivatásokat ajánljuk a figyelmetekbe!

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft