Ez a videó majdnem meggyőzött minket arról, hogy vegánná kell válnunk, de azután kiderült, hogy...

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy brit fiatalember 10 pontban elrappeli a veganizmussal kapcsolatban felmerülő legfontosabb kérdéseket. A csávó zseniális, csakhogy van egy kis bibi...

Óriási víruskarriert futott be ez a videó, amelyben egy brit srác, Kyle O’Sullivan rap formájában válaszol a gyakran feltett kérdésekre, amiket a veganizmussal kapcsolatban kapni szokott.

A videó zseniálisan van megszerkesztve és kiváló rímek vannak benne – és egyáltalán, egy remekmű, amit Kyle mintegy mellesleg, vezetés közben ad elő. Legalábbis első ránézésre az:Ilyen gyakran feltett kérdések vannak benne – nyilván nem egy közülük biztosan bennetek is felmerült már (ha nem vagytok vegánok):

"Honnan veszed a fehérjét, ha nem a húsból/tejtermékekből?"

Számtalan növényi alapanyagú élelmiszerből pótolható: magvak, babok, tofu, quinoa, spenót etc. "Ezekben mind tudjuk, mi van, bár csak ugyanezt elmondhatnánk a húsról."

"Mi húsevők vagyunk – vagy nem?"

Nem, az metszőfogaink arra valók, hogy diót és más magféléket megtörjünk velük. Ezért van ugyanolyan fogazatunk, mint a teheneknek, lovaknak és majmoknak, és húsevő állatoknak a belei is sokkal rövidebbek, hogy gyorsabban keresztülmenjen rajtuk az egyébként nehezen megemészthető hús.

"De én akkor se bírom ki hús nélkül"

Akkor legközelebb, ha bemész a boltba, vegyél valami csirkét, bacont vagy sertést, tépd fel a csomagolását és edd meg nyersen, fűszerek és szósz, kés-villa nélkül. A húsevő állatok a mancsukkal és a karmaikkal tépik szét a zsákmányt. Nekünk kezünk van, ami arra való, hogy zöldségeket és gyümölcsöket szedegessünk.

"Ha életben maradnak az állatok, akkor tömegnyomor lesz a Földön"

De hát az ember csak tovább szaporítja őket. 56 milliárd állat él a Földön, amit levágásra tartanak, és amit etetni-itatni kell. Ez nyolcszorosa az emberi népességnek, és mégis a Föld minden egyes országában van éhezés és szegénység.

"A húsevés nem gyilkosság"

Sajnos Kyle szerint de, ő kettős mércét lát a húsiparban.

"De mi lesz a csontjaiddal?"

Azok rendben vannak, kösz szépen – válaszolja Kyle, de ha már beszélni akarunk a kálciumról, szeretnéd hallani, hogy a tehéntej mennyit segít abban, hogy elég kálcium jusson a szervezetedbe? Az állati fehérje nagyon savas, árad belőle a foszfát…

Olvasd el ezt is!

Na most ha mindez netán meggyőzött volna arról, hogy azonnal hagyd abba az állati eredetű élelmiszerek fogyasztását, gyorsan meg kell állítanunk: a fenti hip hop költészet tudományos szempontból nem túlságosan megalapozott. Márpedig ha meg akarsz győzni valakit a veganizmusról, akkor jobb, ha ellenőrzött forrásból származó érvekkel hirdeted az igét, nemde?


Vásárhelyi Zsóka evolúcióbiológus, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának munkatársa a kérésünkre megnézte a videót és azt mondta, hogy tele van hülyeséggel. Röviden összefoglalva

Az ember már 1,5 millió évvel ezelőtt használt tüzet, hogy megsüthesse rajta a húst – igen, a húst, merthogy a vadászat még ősibb eredetű. Már a Homo erectus (a Homo sapiens előtt vagy egymillió évvel élt emberfaj) is vadászott, és a nyelv is ekkor kezdett kialakulni.

– Amúgy nemcsak az ember, hanem például a csimpánzok is esznek húst – merthogy ők mindenevők, ahogyan az ember is. "Talán nem elsődleges hozzávaló a hús az étrendjükben, de abszolút nem ritka" – mondja Vásárhelyi Zsóka. A fogazatunk ezért hasonlít a majmokéhoz, de a lovakéhoz kevésbé, mert ők növényevők. A mindenevő éppen azt jelenti, hogy növényi és állati eredetű táplálékot egyaránt fogyasztunk.

– A húsevőknek rövidebb az emésztőszervrendszerük, ez igaz, de a szervek át is tudnak alakulni évezredek vagy pláne évmilliók során. Az emberi evolúció folyamán valóban egyre rövidebb lett az emésztőszervrendszerünk, kisebbek a fogaink és gyengébb az állkapcsunk.

A cukorbetegség, bármilyen gyakori is manapság, nem a húsevésből származik – állítja Vásárhelyi Zsóka, hanem a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztásból.

Ettől persze még a veganizmus nem veszélyes az emberi szervezetre, ha valakinek ehhez támad kedve, ne tartsa vissza a sok tudományos bullshit, ami a videóban van.

Tovább olvasok
15 megszívlelendő idézet a 30 éve elhunyt Márai Sándortól

Márai Sándor a magyar identitás, a polgári öntudat egyik legfontosabb képviselője volt. És remekül idézhető mondatokat tudott írni.

„Biztosan tudom, hogy ebbe most belehalok!”- egy hipochonder teljesen hétköznapi mondata

A hipochondria nem vicc, hanem egy betegség. Sem a hipochonder, sem a környezete nem éli meg jól az állandó szorongást, az állandó félelmet. Milyen lehet állandó kétségek között hányódni, hogy vajon éppen egy halálos kór marcangolja a szervezetet vagy van esély a túlélésre…

Kövess minket

60%-os kedvezmény!!! Fizess elő fél évere (5 lapszám) és fél évig az InStyle-t is megkapod!

Csak 3180 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem