Mennyire egészségesek a pénzköltési szokásaid? Teszteld magad!

Borítókép: Mennyire egészségesek a pénzköltési szokásaid? Teszteld magad! Forrás: Jelent A stepfordi feleségek c. filmből
Észszerűen költekezel vagy olykor hajlamos vagy elveszteni a kontrollt? Segítünk, hogy többé ne folyjon ki a pénz a kezeid közül!

Úgy tűnik, alig veszel egy két dolgot, mégsincs egy petákod sem a hónap végén? Vagy épp ellenkezőleg – túl görcsösen figyelsz a kiadásaidra, így sosem vagy képes felhőtlenül örülni valamilyen új, hasznos szerzeménynek? Válaszold meg az alábbi kérdéseket, és azonnal tudni fogod, vajon mennyire egészségesek a pénzköltési szokásaid. Vajon te is az impulzus-vásárlók csapatát erősíted?

1. Jellemző rád, hogy vásárolsz valamit de pár nappal később már nem is emlékszel rá?

2. Gyakran mész vásárolgatni olyankor, amikor rossz kedved van?

3. Kényszeresen, naponta csekkolod a kedvenc webáruházaidat?

4. Úgy érzed, a vásárlás jó szorongásoldó, kedélyjavító tevékenység a számodra?

5. Gyakran veszel olyasmiket, amiket aztán csak ritkán vagy soha nem használsz?

6. Gyakran előfordul veled, hogy veszel valamit, majd másnap visszaviszed a boltba?

7. Ha hirtelen lesz némi szabadidőd, az első gondolatod az, hogy körülnézz a boltokban?

8. Előfordult már, hogy nem tudtad időben kiegyenlíteni a hitelkártya tartozásodat?

Ha a fenti kérdések többségére kénytelenül-kelletlenül, de igennel válaszoltál, nagy eséllyel kényszeres és hirtelen felindulásból vásárló vagy. Sovány vigasz, de mégis, jó ha tudod, nem vagy egyedül! Az elmúlt években egyre több kutatás, felmérés született a témában Amerikában és Nyugat-Európában is, amiből az derült ki, hogy a nyugati társadalom 8-10%-ka szenved vásárlásfüggőségtől. És egyre több férfi.

A jó hír, hogy csak igen ritka esetekben fajul a shoppingmánia olyan mértékű függőséggé, amitől csak szakember segítségével lehet megszabadulni. Az esetek többségében némi önuralommal és egy-két trükkel orvosolhatod a problémát és kordában tarthatod a benned élő költekező szörnyet! A trükk pedig a következő: legközelebb, ha ismét uralhatatlan kényszert érzel némi pénzköltésre, tedd fel magadnak és válaszold meg az alábbi két kérdést!

1. Mi váltotta ki benned ezt a hirtelen kényszerérzetet? Mi az, ami bánt, zavar, rossz hangulatot okoz, letör, egyszóval, mi az alapprobléma, ami elől a vásárlásba menekülsz?

2. Mi mást, értelmesebbet tudnál kezdeni az időddel, amit a shoppingra akarsz most fordítani? Kávé a barátnőddel? Egy jó kis mozi? Kocogás a közeli parkban?

A legfontosabb, hogy be tudd azonosítani a vásárlási kényszert kiváltó okot, és azt orvosold, arra fordítsd az energiádat, hogy az eredeti problémát beazonosítsd és megtaláld rá a megoldást. A vásárlás ideiglenesen felpörgetheti a kedvedet: az egekbe röpít, ám utána néhány órával már ugyanolyan mélyre zuhansz, vagy lehet, hogy még mélyebbre, hiszen az elköltött összeg miatt érzett lelkiismeret-furdalással is meg kell majd küzdened.

A mértékletes, hasznos vásárolgatás valóban jó kikacsolódás és szórakoztató is lehet. Egész addig, amíg ura vagy a cselekedeteidnek. Amint kényszeressé válik, átveszi az uralmat fölötted és az életed fölött. Ha rálépsz erre az útra, innen nagyon nehéz lesz visszajönni.