Angol gyümölcskosárkák konyakos vajjal

Borítókép: Angol gyümölcskosárkák konyakos vajjal
Gyerekeknek nem való, de te azért ne hagyd ki!

Előkészítési idő: két óra, főzési idő: maximum 20 perc

Hozzávalók (8 személyre):
1 csomag mélyhűtött leveles tészta vagy kész tésztakosárkák
brandy, rum vagy whisky
fahéj
szerecsendió
porcukor
mazsola
dió
mandula-forgács
cukrozott narancshéj
narancslekvár
szárított gyümölcsök
meggybefőtt
20 deka vaj

A tetszés szerinti gyümölcskeveréket legalább két órára áztasd be valamilyen nemes alkoholba, keverj hozzá némi narancslekvárt, csöpögtesd le és gusztusosan rendezd el a készen vásárolt vagy a leveles tésztából formákban kisütött kosárkákban. Az eredeti angol recept szerint állati vagy növényi zsiradékot is kevernek a gyümölcsök közé, és úgy teszik be a sütőbe (ha kész a kosárka, akkor csak megmelegedni, ha mélyhűtött tésztából készíted, akkor úgy húsz percre). Ehelyett inkább keverj össze szobahőmérsékleten felengedett vajat egy kupica brandyvel, és kínáld a forró süti mellé: egy kávéskanálnyit hagyjatok a kosárka tetején elolvadni.

Tipp: A fenti süti a mincemeat nevet viseli, és eredetileg tényleg hús is volt benne a szárított gyümölcsök mellett. Később már csak a faggyú maradt meg, majd az is eltűnt, és egyszerűen desszert lett belőle – de nem gyerekeknek való. Nekik kínálj valami mást: biztos sütöttél mézeskalácsot a karácsonyfára vagy bejglit az ünnepesti vacsorához.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: ideal home/ipc+syndication