VIDEÓ: ez történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel

Borítókép: VIDEÓ: ez történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel Forrás: Getty Images
Fölöttébb szemléletes és riasztó biológialecke másfél percben.

Na, akkor lássuk, mi történik, ha a kelleténél több cukrot veszünk magunkhoz:

A cukor a vérkeringésen keresztül egyenesen a májba jut. A máj az egyetlen szerv, amely le tudja bontani a fruktóz molekuláit. Ha a fruktóz túlterheli a májat, a máj azt zsírrá változtatja. A zsír a máj körül lerakódik.

A zsíros májnak egyenes következményei az inzulinrezisztencia, a szívbetegségek, a májbetegségek és a metabolikus szindróma. Utóbbi közvetlen kiváltója lehet az olyan betegségeknek, mint a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomásból, az érrendszeri betegségek, a daganatos betegségek vagy a demencia.

A normál testsúllyal rendelkező amerikaiak 40 százaléka szenved a most felsorolt betegségek legalább egyikében. Képzelhetjük, mi a helyzet a túlsúlyos emberekkel. Náluk ez az arány 80 százalék.

Mindezt a cukormentes életmód egyik legismertebb szószólója, Robert Lustig (itt idéztük korábban) gyerekgyógyász professzor mondja el ebben a videóban:

Na de mennyi a "túl sok"? Nos, a WHO ajánlása szerint a napi energiabevitelünk maximum 10 százaléka legyen cukor (ide tartoznak a hozzáadott cukrok, a méz, a szirupok és a gyümölcslevek). Ha ezt az arányt 5 százalékra csökkentenénk – ami 25 gramm, 6 teáskanál cukornak felel meg –, még jobban hozzájárulnánk az egészségünk megőrzéséhez.