Elegem van abból, hogy folyton azt mondják: kövér vagy, a tested a halálodat fogja okozni

Elegem van abból, hogy folyton azt mondják: kövér vagy, a tested a halálodat fogja okozni
Forrás: Getty Images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy fiatal anya története, akiről élete folyamán az egész világ azt feltételezte, hogy nem vigyáz magára.

Tizenéves voltam, amikor először megkaptam, hogy a testem lesz a gyilkosom. Amint beléptem a felnőttkorba, tájékoztattak erről, mivelhogy anyukámnak 2-es típusú cukorbetegsége volt, apukámnak 2-es típusú cukorbetegsége volt és a nagypapámnak szintén 2-es típusú cukorbetegsége volt, következésképp garantálva volt, hogy nekem is 2-es típusú cukorbetegségem lesz.

„Ha nem fogysz le, veled is ez fog történni, és minden nap injekcióznod kell magad, s még meg is halhatsz” – jött az üzenet a gyerekorvosomtól. Ekkor még vezetni sem tudtam.


Addig is utáltam a testem: csúnyának és taszítónak bélyegezték. Most azonban azzal szembesültem, hogy a testem is utál engem – olyannyira, hogy meg akar ölni.

A testem már nem is volt az enyém, hogy gyűlölhettem volna, hanem önálló, veszélyes entitás lett, amely szervezkedik ellenem. Nyugodtan tekinthettem rá úgy, mint ellenségre. Kiéheztethettem, büntethettem, megvethettem. A testem olyan valamivé vált, amit le kellett győznöm.

Megszállottan küzdöttem az ellenségem ellen fiatal felnőttéveim javarészében. Amikor minden egyes falatot megszámoltam, ami lement a torkomon, s amikor elég sok kilométert futottam ahhoz, hogy utána megfájduljon a térdem, akkor csatát nyertem. Az orvosaim gratuláltak is nekem hozzá. Feltartóztattam az ellenséget – a testemet, amely kétségbeesetten próbált kövér lenni –, és ezáltal távol tartottam a saját halálomat.

Amikor már nem voltam képes folytatni a csatázást – amikor elkezdtem azt kívánni, hogy olyan ember legyek, aki nem áll háborúban saját magával –, akkor meghíztam, megjött az önbizalmam és boldognak éreztem magam. De a testpozitív szemlélet és a kövérség elfogadása terén nem létezik végleges győzelem – akkor biztosan nem, amikor a társadalom minden nap minden tőle telhetőt megtesz, hogy újra felvedd a kesztyűt saját magad ellen.

El sem tudom mondani, milyen keményen küzdöttem, hogy távol tartsam a csatamezőt magamtól, hogy ne tekintsek halálos ellenségként a saját testemre. Minden egyes alkalommal, amikor orvoshoz mentem, rá kellett vennem magam, hogy álljak rá a mérlegre. Ha ráállok a mérlegre, a társalgás – függetlenül attól, milyen ügyben vagyok ott – a testtömegem körül kezd forogni, amely nyilvánvalóan előrevetíti korai halálomat. Ha nem állok rá a mérlegre, meg kell magyarázom. – Hogy érti azt, hogy nem méredzkedik? – kérdezi ilyenkor mindig az orvos vagy az asszisztense.

– Nem állok mérlegre. Nem egészséges a mentális jólétem szempontjából – magyarázom.

– De szokta mérni magát? Tudja, hány kiló? Tisztában van vele, hogy kell-e aggódnia?

Úgy mondják ezt, mint ha a világ nem lenne önmagában is tükör, mint ha nem lenne mérleg. Mint ha a számaim nem lennének tálcán felszolgálva nekem minden egyes ítélkező tekintetben, hiszen minden cukorbetegség-poén, minden híranyag a tévében az „elhízásjárványról” szól.

Igen, tudom, hány kiló vagyok. Tudom, hogy aggasztó.

Kép
forrás: Getty Images

Emlékszem az első gyerekem születésére. Gyönyörű, intenzív pillanat volt. A terhesség alatt több alkalommal megvizsgálták, hogy van-e terhességi cukorbetegségem a túlsúlyom miatt. Minden teszt eredménye negatív lett. Miért? Mert a túlsúlyom ellenére folyamatosan a hipoglikémia határán voltam. (Vagyis a vércukorszintem a normális érték alsó határa környékén mozgott.) Ugyanaz az orvos látott el, valahányszor elájultam alacsony vércukorszint miatt. De minden alkalommal emlékeztetett rá, hogy ez csak átmeneti állapot. Vagyis egyszerűen nem hittek a számoknak, és folyton visszarendeltek újabb vizsgálatokra.

Amikor megszületett a babám, az orvos a kezembe adta azt az izgő-mozgó kis fickót, és épp elkezdtem ismerkedni a gyönyörű arcocskájával, amikor meghallottam, hogy a nővér megkérdezi az orvost, hány kiló vagyok. Az orvos megmondta.

– Terhességi cukorbetegség? – kérdezett vissza rögtön a nővér.
– Nincs, ki gondolta volna, mi? – így az orvos. A nővér egyetértően bólogatott a valószínűtlen információ hallatán.

Éppen egy új életet tartok a kezemben, és erre valakik ismét felhívják a figyelmet, hogy a halálomat várják.

Eddig kétszer kerültem magam fogyasztóklinikára. Egyszer sem töltött el izgatottsággal, hogy ott vagyok. Egy pillanatra sem gondoltam, hogy magamért teszem ezt, csak azt gondoltam: képtelen vagyok úgy élni, hogy a világ egy töltött pisztolyt tart a fejemhez. Akkor kerültem be a klinikára, amikor már számtalanszor ébredtem arra az éjszaka közepén, hogy pánikrohamom van, mert a térdfájdalmamat valami még rosszabb előjelének gondoltam, miután túlságosan sokszor figyelmeztettek, hogy a testem egy ketyegő időzített bomba. Nyugtalanul ültem az orvosok szobájában és hallgattam, hogy ha életem kockáztatásával kivágom magamból a testem egy részét, illetve ha hátralevő éveimben gyűszűnyi adagokban veszem magamhoz az ételt és vigyázok, hogy ne hányjam ki, akkor megmenekülök. Felírták az aktuális testtömegemet, majd egy sokkal kisebb számot – ez lett volna a kívánatos cél. Egy szám, amely biztosítja, hogy látni fogom felnőni a gyerekeimet.

Kép
forrás: Getty Images

Minden ilyen alkalommal sírva mentem haza. Valahányszor belenéztem a tükörbe, és láttam a testet, amelyet anyukám annak idején ringatott, amikor még imádott kisbabája voltam, a testet, amely életet adott imádott kisbabáimnak, a testet, amely résztvevője volt minden ölelésnek, amelyet valaha adtam, minden szónak, amelyet leírtam és minden eredménynek, amelyre büszke voltam, és ezt gondoltam: „miért mondja azt a világ folyton, hogy meg akarsz ölni engem?”. És aztán bolondnak érzem magam, gyengének, felismerem, hogy hagytam, hogy a világ befolyásolja, mit gondolok magamról. Ebben is kudarcot vallottam.

Emberi lény vagyok, a testem hozzám tartozik. Megérdemlem, hogy szabad legyen félelem nélkül szeretnem magam – a lényem egészét. Ne mondjátok nekem többé, hogy meg fogok halni, mert éppen ez az, ami megöl.

medium.com

Ezek a gyümölcsök a leghatékonyabbak szívbetegségek ellen

Vannak gyümölcsök, amelyek a bőrt fiatallá és gyönyörűvé varázsolják, mások kiváló immunerősítők, megint mások hatékony segítséget nyújtanak az emésztési panaszokkal szemben. Végül, de nem utolsó sorban pedig ott vannak azok, amelyek felveszik a harcot a szív- és érrendszeri betegségekkel.

A magyar gyerekekért és az értő olvasásért kampányol a The Chainsmokers

A kampány mögött az Éva új állandó szerzője, Bombera Krisztina keresendő, aki videóriportot is készített a DJ-párossal Hollywoodban. A The Chainsmokers kampányához persze nyereményjáték is tartozik, amelynek keretében aki vásárol #readit feliratú pólót, az találkozhat is a zenészekkel.

Napi horoszkóp június 22.: a Bikák kellő nyitottsággal új szerelmet találhatnak, a Bakoknak segítségre van szükségük egy bizonyos helyzetben

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét fontos üzeneteket küldtek a csillagok!

A műanyag szívószál úri huncutság? Nem, vagyis nem csak a szívószál!

Szoktál főzni vagy rendelsz inkább? Esetleg elvitelre kérsz kaját a közeli kifőzdében, néha meg beugrasz egy gyorsétkezdébe? Tudod, hogy nagyjából mennyi szemetet termelsz akár egyetlen étkezéssel? A szívószál az üdítődben tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa.

Ezer kalória egy laza strandnapon? Megnéztük, mennyire hizlalnak a strandkaják

A hamburger vagy a gofri hizlal jobban? Felmértük a legnépszerűbb strandkaják energiatartalmát, mert hiszen nem árt előre tudni, hogy mit válasszunk, ha még mindig a lájtosabb fogásokat választanánk.

Napi horoszkóp június 21.: a Kosok komoly akadályokkal küzdenek, a Szüzek lépésről lépésre haladnak a siker felé

Ma is érdemes elolvasni a horoszkópod, mert fontos üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek!

Ha már itt a Múzeumok Éjszakája, mutatunk egy restaurátorműhelyt belülről

Nemsokára kezdődik a Múzeumok Éjszakája, engem pedig régóta érdekelnek a műalkotások nem mindenki számára hozzáférhető történetei. Ezért úgy döntöttem, ellátogatok egy restaurátorműhelybe és közelebbről is megismerkedem az ott pihenő műtárgyak történeteivel.

Fluffy omlett, a legmenőbb tojásétel: ezt edd, ha unod a rántottát

Az utóbbi időben a fluffy omelet – nevezzük habos omlettnek – teret hódít magának a neten és gasztrománok bendőjében. Éppen ideje volt tehát, hogy én is kipróbáljam ezt az új őrületet, megosszam veled a receptet és a tapasztalataimat.

Gyorsak, finomak, olcsók: ezeket az apartmanban elkészíthető ételeket imádni fogod

Hétvégén leruccannátok a nyaralóba vagy hosszabb pihenést terveztek egy külföldi apartmanban? Akkor már csak egy kérdésem maradt: mit fogtok enni az üdülés alatt?

A 3 kedvencem Kányádi Sándor versei közül

A romániai magyar irodalom nagy öregje 89 évesen hunyt el budapesti otthonában. Kányádi Sándor a kortárs költészet egyik legfontosabb figurája volt, sokan nem is tudják, hogy egyik vagy másik versét ő írta.

11 gyanús érzés, amely mérgező baráti kapcsolatra utal

Előfordul, hogy egy barátunk olyan régóta van jelen az életünkben, hogy nem is értjük, mi baj van velünk, csak azt tudjuk, hogy mérgező légkörben élünk. Most felfejtjük pontosan ezeket a baljós jeleket.

Hogyan hat a bor melegben?

Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele.

4 étel, aminek a fogyasztása öregíti a bőrödet

Nem csak az számít a ráncok szempontjából, hogy mennyi vizet iszol és milyen a bőrápolási rutinod. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiktől idő előtt elkezdhetsz ráncosodni. A joy.hu cikkéből kiderül, pontosan melyek ezek.

12 reklámszlogen, ami akár tökjó mantra is lehetne

„Just do it”, „A legkisebb is számít” – ezek a rövid, de velős életigazságok akár útmutatóul is szolgálhatnának a mindennapjainkban. Ha nem reklámcélra íródtak volna. Vagy...?

Kis lakások, nagy ötletek: 7 tipp az élhetőbb szűk terek berendezéséhez

Rengetegen élünk olyan aprócska otthonokban, amikben szinte mi is alig férünk el, nemhogy a holmijaink. Nem, most nem arra biztatnálak, hogy mielőbb szabadulj meg felesleges cuccaidtól, inkább tippeket adnék, hogy jobban kihasználhasd a kis helyiségeket.

Hízás hasra, fenékre, combra: az, hogy hova szaladnak fel rád a plusz kilók, az egészségedről is árulkodik

Neked melyik testrészed a legproblémásabb, ha a hízásról van szó? Nem mindegy, hogy a hasadra vagy a combodra rakódnak a fölös kilók, ez ugyanis sokat elárulhat az egészségi állapotodról. A Runner's World cikkéből kiderül, mit jelent az, hogy hova hízol.

2019-ben még biztosan nem lesz rövidebb a nyári szünet

A nyári szünet és az összes többi fontos dátum nagyjából ugyanakkor lesz, mint a most lezárult tanévben, derül ki a Magyar Közlöny most kijött rendeletéből. Az összes fontos dátumot beírtuk az Éva Naptárba a 2018/2019-es tanévről, nézd meg és mentsd el magadnak őket te is!

Nyár közepén erős gyomorgörcseid vannak? Nem gondolnád, mi állhat a háttérben

Nyáron nem csak a leégés, a kiszáradás vagy a napszúrás veszélye fenyeget! Van ugyanis egy komoly egészségügyi jelenség, aminek a létezéséről sokan még csak nem is tudtak.

Kövess minket

Most fél éves Éva előfizetéshez, fél éves InStyle előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem