Azok a nyári éjszakák – avagy 6 program, amit a magam részéről semmiképpen se hagyok ki ezen a nyáron

Borítókép: Azok a nyári éjszakák – avagy 6 program, amit a magam részéről semmiképpen se hagyok ki ezen a nyáron Forrás: V4 / Facebook
Mire csápoljunk, andalogjunk és öngyújtózzunk 2017 nyarán? Hova utazzunk el, ha maradandó művészeti élmény a szívünk vágya? Jön a fesztiválszezon, de lesznek elandalodós koncertek, kortárs tánc és komolyzene: szubjektív programajánló kánikulai estékre.
Forrás: Getty Images
Agnes Obel

Agnes Obel-koncert

Léteznek olyan csodatorkú énekesnők, akik pusztán énekhangjukkal képesek az egyszerű halandókat banális gondjaiktól távoli, titokzatos világokba röpíteni, őket néhány órára mágikus birodalomba költöztetni. A dán Agnes Obel is ezen szerencsés lények közé tartozik: keveseknek rejtőzik annyi szépség a torkában szerte a világon, mint neki (Loreena McKennitt, Meredith Monk, Regina Spektor, Vincze Lilla jut még hirtelen az eszembe). Éteri tisztaságú éneke hitet ad vissza vagy rombol le, letaglóz, felpezsdít, nyugtalanít és kiengesztel, egyszóval: élettani hatása van. Elixír, amelynek újabb dózisát az Akváriumban osztják ki május 29-én 20 órakor.

Tánc: Beatles-vázlatok

Angelus Iván táncművész rendezte a Budapest Tánciskola előadását a négy brit csodagyerekről, aki a hatvanas évek Liverpooljának utcáiról indulva vált néhány év alatt a zene és a show-business alapjainak felforgatójává, eleven legendává. A beharangozóból nem derül ki pontosan, mi történik majd a Trafó színpadán, mindenesetre lesz: „kamaszszerelem, dob, gitár, mánia, négy srác, maximalizmus, vaskerítések, 60-as évek, négy lovag, bakelitlemez, nagyváros, szegénység, divat, szerelemhimnusz, kompozíciós izgalom, minimalizmus, dramaturgiai építőelemek nagysága, közösség alakul, s a könyörtelen idő. Love, Love Love”. Alig várom.

Trafó, 2017. május 30-31., 20 óra

Kerekdomb Fesztivál

Forrás: Facebook

Nem csak Pest ér meg egy estet. Tavaly ősszel lecsekkoltuk a vadonatúj fesztivált, s már akkor eldöntöttük: Lónyay Erzsébet, azaz Psyché honába minél előbb vissza kell térni. Délben részeg fesztiválarcok, porfelhő, hányásszag és szétdobált szemét helyett napsütés, szelíd dombok, szőlőláncok és eszméletlenül finom borok körítették a programokat. Idén sem kevésbé vonzó a kínálat: húzónevek ugyanúgy hozzájárulnak a fesztivál sikeréhez, mint a szimpatikus kezdők. Engem ezek a programok vonzanak leginkább:

Kirándulás: A Hosszúlépés kreatív kirándulása, helyismereti séták

Színház: Nemzeti Színház: Psyché, Nézőművészeti Kft. Mucsival és Schererrel, Momentán Társulat

Zene: Szabó Balázs bandája, The Bits (Beatles-dalokkal), Slam-est, Rákász Gergely orgonakoncert

Irodalom: Esterházy Péter-film, Így szerettek ők Nyáry Krisztiánnal és Gryllus Dorkával, beszélgetés Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel

Gyerekeknek: Kaláka

Sport: bringázás, futóversenyek

Tállya, 2017. június 16–18.

V4 / Vénégy Fesztivál és Színházi Találkozó

Forrás: Facebook

A váci fesztivált ötödik alkalommal rendezik meg, mi idén látogatjuk először. Az ország egyik leghangulatosabb városában, a Duna-part mellett a populárisra hangszerelt tömegrendezvények újabb alternatívájára lelhetünk. Ahol ott leszek majd:

Zene: Bëlga, Random Trip (Tátrai Tiborral, Tóth Verával, Fábián Julival), Jordán Adél és a Puszi, Európa Kiadó

Színház: TÁP Színház, Shakespeare: Hamlet, Utcaszínház – A Kobzos álmai.

Egyéb: Dj-k, jóga, beszélgetések a fellépőkkel

Vác, 2017. július 5–9.

Bánkitó Fesztivál

Forrás: Szemerey Bence / Facebook

Nógrád megye varázslatos zöldjébe olvad a legendássá vált független fesztivál. A Bánki-tó a vendégeit a pancsoláson és kultúrafogyasztáson túl nem hagyja elmenni égető társadalmi problémák mellett sem, valamint fontosnak tartja a zsidó kultúra támogatását. Amibe idén szívesen kóstolok:

Zene: Bohemian Betyars, Middlemist Red, Zagar, Szabó Benedek, Fran Palermo

Színház: Dollár Papa Gyermekei, Tünet Együttes, Hajdu Szabocs: Látókép, Schick-kalauz

Civil programok: Tanítanék Mozgalom, TASZ, Amnesty, Átlátszó.hu

Gyerekeknek: kézműves játék, bábelőadás, ugrálás, nyomkeresés, zene.

Bánk, 2017. július 12–15.

Ördögkatlan Fesztivál

Forrás: Facebook

Évek óta kedvenc programom a Baranya megyei fesztivál, amely fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli, évről évre többen látogatják, mégsem vált lélektelen, profi automatizmussal ketyegő intézménnyé. A cseppet sem pokolbéli Katlanban a gyönyörű környezet mellett a színházé és a zenéé a főszerep: olyan előadásokat, koncerteket láthatunk itt, amelyek legalább fél évre elegendő érzelmi üzemanyagot töltenek az urbanizációban megfáradt vándor szervezetébe. A szervezők az évfordulót "Best of Katlan"-osan kívánják megünnepelni: a program még nem teljes, mi a nyilvánosságra kerültek közül nagyon várjuk:

Komolyzene: Operagála, Verdi: Requiem

Színház: K2 maraton, A halottember, Szívszakadtig, Kohlhaas, Ernelláék Farkaséknál, Egy őrült naplója

Kiállítások: Kaszás Attila-fotók, Pina Bausch-emlékkiállítás

Zene: Péterfy Bori, Quimby, Kiscsillag, Romungro, Wahorn András, Cseh Tamás- és Leonard Cohen-emlékkoncert

Gyerekeknek: Szalóki Ági és Rutkai Bori koncertje

2017. augusztus 1–5.