5 fontos szabály, ha kacérkodsz az otthoni munka ötletével

Borítókép: 5 fontos szabály, ha kacérkodsz az otthoni munka ötletével Forrás: gettyimages
Ezt az 5 szabályt nem tudod megkerülni, különben nagyon nehéz lesz számodra az otthoni munkavégzés!

Nemrég arról írtunk, hogy milyen buktatói lehetnek az otthoni munkavégzésnek, és hát néhány év tapasztalásai után meg kellett állapítsuk, hogy az sem fenékig tejfel. De persze az tud lenni, ha már rögtön az elején lefekteted a szabályait, és azután kilengések nélkül nagyon keményen azokhoz is tartod magad. Saját példánkból okulva most leírjuk nektek azt az 5 legfontosabb szabályt, amelynek bevezetése nélkül szerintünk iszonyú nehéz idomulni az otthoni munkavégzéshez.

Forrás: pinterest

1)) Tiszta otthon szabály

A takarítást lehetőleg a munkaidő letelte után végezd vagy hétvégén, vagy végeztesd el valaki mással! A lényeg, hogy a munkavégzésre kiszabott időintervallumon belül ne kerüljön a kezed ügyébe se felmosó mop, se vasaló! Ezek a dolgok ugyan kikapcsolódásnak hathatnak első ránézésre, amikor a szellemi munkából akarsz kicsit kiszakadni, viszont nagyon sok idő elmegy velük, és egyszer csak ott találod magad a "se időm, se kész munkám" szituációban. Szóval inkább előtte vagy utána, de semmiképp sem közben!

2)) 10 perc séta szabály

Ez az egyik legelengedhetetlenebb dolog. Attól, mert a kanapéd, fotelod kényelmében ülsz egész nap, még nem jelenti sajnos azt, hogy el vagy lazulva vagy hogy a testednek megadtad a kellő törődést. Muszáj megtanulnod szünetet tartani, arra pedig magadnak kell rájönnöd, hogy milyen időközönként kell felállnod. Mondjuk kezdd azzal, hogy beállítod a telefonod időzítőjét 30 perces jelzésre, és minden harmincadik percben felállsz a helyedről, s elmész a mosdóba, kimész a teraszra vagy az erkélyre, esetleg beiktatsz egy hosszabb sétát is a környéken. Hidd el, ez létszükséglet!

Forrás: pinterest

3)) A kijelölt hely szabálya

Ha csak nem annyira aprócska az otthonod, hogy semmi esély elkülönítened egy irodaszerű részleget, legalább külön kis asztal és szék rendszeresítésével próbálkozzál! Lehet ez egy eltüntethető munkaállomás is, például egy lehajtható asztallappal, de az akkor is a te munkahelyi birodalmad lesz, ahol semmi másra nem kell koncentrálj, csak arra, hogy elkészülj a feladataiddal!

Forrás: pinterest

4)) A munkaidő szabálya

Ennek megléte nélkül elképesztő módon el lehet csúszni! Találd ki, hogy mikor forog legjobban az agyad, mikor tudsz legjobban koncentrálni, és annak mentén határozd meg a munkaidődet! Ha ez például reggel 9-től délután 16-ig megy legjobban, akkor próbálj meg ezen kereteken belül maradni! Írd a nap elején listát a teendőkről, és ahogyan haladsz, pipáld ki, ami már elkészült. Ha kicsúsznál az időből, vidd át a munkát a következő napra (ha nem sürgős annyira), hogy minél jobban rá tudj állni a kijelölt munkaidősávra!

5)) A helyszín váltásának szabálya

Oké, hogy azt mondtuk, jelöld ki a munkaállomásodat, és ez így is van jól! Néha azonban azt fogod érezni, hogy nagyon egyedül vagy, unod az otthoni légkört, vagy hogy szimplán némi emberi zajra vágysz a háttérben. Ilyenkor ne légy rest, vedd magadhoz a legfontosabb kellékeket és ülj be egy kávézóba vagy ki a parkba, esetleg menj el egy közösségi irodába néhány órára! Meg fogod tapasztalni, neked melyik a legjobb megoldás, a lényeg, hogy ne szenvedj a megszokástól, a magánytól vagy bárminek a hiányától!