12 módszer a porallergia enyhítésére vagy akár megszüntetésére

Borítókép: 12 módszer a porallergia enyhítésére vagy akár megszüntetésére Forrás: Getty Images
A porallergia bosszantó jelenség, sőt néha veszélyes is, ráadásul nagyon macerás volt szabadulni tőle. Eddig.

Tüsszögés, orrfújás, szemviszketés, irritáció, köhögés – a porallergia jóval több embert érint, mint szeretnénk. Ráadásul vannak bizonyos tényezők – poratkák, penész, állatszőr –, amelyek még könnyebben kiváltják az allergiás reakciókat. Szerencsére ma már rendelkezésünkre áll néhány technikai eszköz, amellyel visszaverhetjük az ostromot. Listánkban szerepel még jó néhány régi, bevett módszer is a porallergia visszaszorítására.

1. Biztos, hogy szükséged van szőnyegre? A szőnyegek és különféle lakástextíliák az allergén elemek melegágyai lehetnek. Ha nem tudsz élni nélkülük, válaszd a mosogépben is könnyen mosható fajtákat és azután mosd őket hetente.

2. Takarítás közben... nyugodtan tartózkodj otthon! Az iRobot Roomba robotporszívó természetesen a távollétedben is kitakarít, még a legfélreesőbb szögletekben is. Ám különleges kialakításának köszönhetően a porallergiában szenvedő családtagoknak sem kell távol lenniük a takarítás során. Ha mégis elmennél otthonról, az iRobot csúcsmodelljei akár mobiltelefonról beindíthatók.

3. A szálló por miatt sem kell aggódnod. Porallergiában szenvedőknek szokták tanácsolni, hogy takarítás után úgy két órával érkezzenek haza, mert ennyi ideig tart, amíg a por leülepszik. A iRobot Roomba robotporszívó boldog tulajdonosainak azonban ettől sem kell tartaniuk, mert ennek az ügyes szerkezetnek a használata révén megelőzhető, hogy felkavarodjon a por.

4. Szerezz be egy higrométert, vagyis hőmérséklet- és nedvességmérőt, mert az otthonod nedvességtartalma fontos információval szolgálhat számodra. A nagy nedvességtartalom nagy porallergén-tartalommal is jár. Ha 55 százaléknál magasabb az otthonod nedvességtartalma, fontold meg páramentesítő beszerzését, de nagyobb teljesítményű ventillátor is hasznos lehet, főként a fürdőszobában és a konyhában.

5. Ki a kacattal! A sarokban tornyosuló dobozok, ruhák, a széjjelhagyott játékok mágnesként vonzzák a port.

6. Gondoskodj a fürdőszobád penészmentességéről. Mosd ki rendszeresen a zuhanyfüggönyt, sikáld le a csempét – vagy vesd be az iRobot Braava padlótörlő robotot, amelyet most ajándékba kaphatsz az iRobot Roomba robotporszívó mellé!

7. Hetente mosd ki az ágyneműdet forró vízben. Sajnos az ágyneműben könnyen megtelepszik a por, a poratkákól nem is beszélve.

Forrás: getty images

8. ...és ha kimostad az ágyneműt, ne a szabad levegőn szárítsd, hanem – ha teheted – használj szárítógépet.

9. Mellőzd az illatosított tisztítószerek, mosószerek használatát, ne habosítsd fel a szőnyeget. A nedvesség vonzza a poratkákat. A padlótisztításhoz nincs is szükséged vegyszerekre, hiszen itt az iRobot Braava padlótörlő robot, amely – mint említettük – különleges akció keretében ajándékba jár az iRobot Roomba robotporszívóhoz.

10. Dobd ki a függönyeidet, használj helyettük redőnyt vagy spalettát.

11. Senki ne menjen be utcai cipőben a lakásba. Ez magától értetődik olyan otthonban is, ahol nem él porallergiával küzdő személy, de azért nem maradhatott le a listánkról.

Forrás: getty images

12. A háziállatoknak nincs helye a hálószobában, nappaliban, a lakóterekben. Mármint a porallergiában szenvedőkében – ugyanis a kedvenceid gyakran koszt és kórokozókat hordoznak a bundájukban. Ámde aki iRobot Roomba robotporszívóval rendelkezik, annak ezzel a problémával sem kell számolnia: a robotporszívóval könnyen és higiénikusan kiküszöbölhetjük az állatszőr okozta kellemetlenségeket.

Az iRobot Roomba robotporszívó számos, a porallergiához kapcsolódó problémádat leveszi a válladról!