Puhítsd a pasid pulykával

Borítókép: Puhítsd a pasid pulykával
Ha párodat, szeretteidet le szeretnéd venni a lábaikról, készíts pulykamellet! Egészséges, tápláló és finom.

A pulyka vörös és fehér húsából bármilyen fogás könnyen elkészíthető. Jól süthető, főzhető – többletfigyelmet legfeljebb annyiban igényel, hogy a combja alsó részében lévő elcsontosodott inakat praktikus eltávolítani. Sütés közben jelentős mennyiségű vizet veszítenek tápanyag-tartalmuk, ezért az elkészítés során „sűrűsödik”. Ezt jól esően konstatálod, amikor szádban olvad az íze, azt viszont csak (különösen a szív- és érrendszeri) sejtjeid fogadják kitörő örömmel, hogy a pulykahús gazdag fehérjében és többszörösen telítetlen zsírsavakban, ellenben zsírtartalma az 1%-ot sem éri el.

Nagyon számít a forrás, hogy a szárnyast milyen körülmények között nevelték és etették, ezért is hangsúlyozza Dosso Gabi, a Gallicoop háziasszonya, hogy „a tanúsítvánnyal ellátott termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, biztosak lehetünk benne, hogy a vele ellátott áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig – a Gallicoop pulykamell-filéje Magyar Baromfi Védjeggyel ellátott, megbízható termék”.

Pulykaételekkel egyszerre tudod megvalósítani az egészséges és ízletes konyhát, nem ellentétes, hanem egymást erősítő jelzők. Most két tuti receptet is kínálunk hozzá.

Jó hír, hogy egyik kedvenc fogásodról sem kell lemondanod, mert a pulyka vörös és fehér húsából bármelyik húsételed könnyűszerrel elkészítheted. – A baromfihúsok nagy előnye, hogy kedvező jegyeiket konyhatechnikai elkészítésük (sütés, főzés, párolás) során is megtartják. Sütés során sok vizet veszítenek, ezért tápanyag-tartalmuk koncentrálódik – hangsúlyozta Dosso Gabi.

Bizonyára te is találkoztál már (a tartási és/vagy táplálási körülmények miatt) jellegtelen vagy egyenesen rossz aromájú szárnyas hússal. A Gallicoop háziasszonya ezért is emelte ki: a Gallicoop pulykamell-filéje Magyar Baromfi Védjeggyel (fenntarthatósági tanúsítvánnyal) ellátott, megbízható termék. A védjegyes termékek szigorú minőségellenőrzésen esnek át, ezért biztosak lehetünk benne, hogy ezek az áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhető a tojástól a polcig. A tanúsítvány emellett szavatolja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

Vagyis: a jó pulykahússal véreddé – és izmoddá – válik az egészség.

Currys pulykamellfilé spenótlevelekkel, pirított gombával

Forrás: Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Hozzávalók 4 főre:

* 4 szelet pulykamell
* A páchoz: 1 tk currypaszta, 2 dl joghurt
* A körethez: fél kg friss bébispentót, fél kg gomba, 1 db hagyma, só, bors, olívaolaj, fél dl fehérbor

A pulykamellet bepácoljuk a curry-pasztás joghurtba, majd állni hagyjuk néhány órát. Forró grillen kisütjük. A körethez olívaolajon megsütjük a felaprított hagymát, spenótot, gombát. Felöntjük a borral, sózzuk, borsozzuk. A hússal tálaljuk.

Ajvárban pácolt pulykanyárs retektzatzikivel

Forrás: Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.

Hozzávalók 4 főre:

* 50 dkg pulykamellfilé
* A páchoz: 2 dl natúr joghurt, 4 púpozott evőkanál ajvár, 2 evőkanál olívaolaj, só, bors
* A tzatzikihez: 2 csomó retek, só, bors, 1 gerezd fokhagyma, 2 dl görög joghurt

A pulykamell filét felkockázzuk, sózzuk, borsozzuk. A joghurtot elkeverjük az ajvárral és az olajjal, és összeforgatjuk a felkockázott hússal. legalább fél órán keresztül hagyjuk pácolódni a hűtőszekrényben, majd a kockákat nyársra húzzuk, és a sütőben 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük. a körethez a retket nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a leveleket megmossuk és apróra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk, összekeverjük a joghurttal és a zúzott fokhagymával.

Szakértőnk: Dosso Gabi