7+1 durva sztori! Nincs még egy olyan ország a világon, ahol ilyen elképesztően szaftos lenne a vezető politikusok magánélete

Borítókép: 7+1 durva sztori! Nincs még egy olyan ország a világon, ahol ilyen elképesztően szaftos lenne a vezető politikusok magánélete Forrás: Getty Images
A francia közvéleményt igazából még ma sem érdeklik ezek a balhék, most sem ez döntötte el a választásokat.

(Cikkünk utoljára 2017. 05. 17-én frissült.)

A nemrég megválasztott francia elnökről, Emmanuel Macronról közismert, hogy 25 évvel idősebb középiskolai tanárát vette feleségül. Miért furcsa ez, kérdezhetnénk, hiszen Donald Trump amerikai elnök is 24 évvel idősebb harmadik feleségénél, Melania Trumpnál. A probléma inkább ott van, hogy Macron 15 éves volt, amikor megismerte későbbi feleségét, Brigitte Trogneux-t (1992-t írtunk ekkor), aki francia irodalmat tanított neki a középiskolában, tehát rossz nyelvek szerint jogilag megrontás történt. A páros azonban azóta sem hajlandó elárulni, mikor kezdődött a szerelmük.

Soha, senki sem fogja megtudni, mikor vált a történetünk szerelmi történetté. Ez a mi titkunk, amely csak ránk tartozik
nyilatkozta az ügyben Brigitte Macron.

Akárhogy is, a szülők mindent elkövettek, hogy távol tartsák a gimnazista fiút tanárától. El is küldték Párizsba egy évre, hogy felejtsen, de az ifjú Emanuel kitartott, Brigitte elhagyta érte férjét és három gyerekének apját, és később, 2007-ben összeházasodtak. A most 64 éves Brigitte végig aktív támogatója és résztvevője volt a most 39 éves Macron kampányának.

A közvélemény-kutatások szerint a választókat igazából nem befolyásolja, hogy a talán legesélyesebb jelöltnek ennyivel idősebb felesége van. „Mi köze ennek ahhoz, hogy miképp fog kormányozni?” – tette fel a költői kérdést a CNN párizsi tudósítója, hozzátéve, hogy

Mme Macron mellett érettebbnek látszik

, ami egy köztársaságielnök-jelöltnél feltétlenül előnyt jelent.

Gyakorlatilag közhely, hogy a franciák nem csinálnak túlságosan nagy ügyet a politikusaik magánéletéből. Pedig lenne miből; a francia politikai elitben valóságos „hagyomány”, hogy az illusztris államfők és kabinettagok szeretőt tartanak, itt-ott gyerekeik is születnek házasságon kívül, a feleségek pedig némán tűrnek – vagy épp ellenkezőleg.

Az elmúlt jó néhány évtized történelmét Mitterand-tól Sarkozyn át a most hivatalban levő Hollande-ig számtalan magánéleti botrány tarkította; csakhogy Franciaországban a politikusok általában nem vesztik szakmai hitelüket egy félrelépés miatt (a korrupciós vádak már sokkal jobban befolyásolhatják a választókat). Az Egyesült Államokban labdába sem rúghatna egy politikus ilyen mocskos magánügyekkel a háta mögött, míg Franciaországban volt olyan köztársasági elnök, aki szeretőjével szexelt éppen, amikor váratlanul meghalt.

Nézzük, melyik korábbi francia elnöknek mi van a rovásán, ami a szexbotrányait illeti – természetesen a mi galériánkban is szerepel szabályt erősítő kivétel: