Tetőzik a grillszezon! 3 tradicionálisan egészséges recept

Tetőzik a grillszezon! 3 tradicionálisan egészséges recept
Forrás: Éva Konyha archív

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A cikk támogatója a SPAR
G

Grillezve nem csak jobb mulatság a főzés, de egészségesebb is, mivelhogy rengeteg zsiradékot és adalékanyagot megspórolhatunk, miközben az ebédünk a szabad levegőn sistereg. Nézzünk néhány húsfajtát, amely a grillrácson is kiválóan működik:

Olvasd el ezt is!

Mangalicacsászárból is készíthetünk egészségesebb változatot zamatos zöldfűszerekkel, ínyenc zöldségekkel körítve:

Recept
Elkészítési idő: 90 perc
Mangalicacsászár lila burgonyával, konfitált paradicsommal és fokhagymával
Hozzávalók
  • 50 dkg mangalicacsászár
  • 50 dkg lila burgonya
  • 50 dkg koktélparadicsom (színes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 citrom
  • bors
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • extra szűz olívaolaj
  • sertészsír
  • nagy szemű tengeri só



1. lépés
Egy fazék forró vízbe tegyél 1 evőkanál sót és 1 citrom levét, majd főzd meg benne az alaposan megmosott burgoyáka.
Amikor kihűlt, hámozd meg.
2. lépés
Egy kisebb edényben melegíts 1/2 liter olívaolajat, és a sütőt állítsd kb. 50 fokra. A koktélparadicsomok héját vágd be, majd tedd őket egy tepsibe 2 szál kakukkfűvel, 2 szál rozmaringgal és egy csipet sóval. Öntsd rá a meleg olívaolajat, és 40 perc alatt süsd meg.
3. lépés
A szobahőmérsékletű húsokat süsd a bőrös felükön 3 percig aranybarnára. Majd pihentesd a húst 1 percig szobahőmérsékleten, és hűtsd le a sütőt 200 fokra. Helyezz a grillsütőre egy sütést emelő tálcát, arra pedig egy hőálló tálcát. Erre rakd vissza a húsokat 200 fokon, oldalanként 4 percre. A 8 perces pihentetés közben (nagyon fontos, hogy a pihentetés annyi ideig tartson, mint a sütés) sózd, borsozd és egy kevés, erősebb ízű olívaolajjal locsold meg.
4. lépés
Vágj vékony lapokra 2 gerezd fokhagymát, és egy forró serpenyőben 1 evőkanál olívaolajon röviden pirítsd meg, majd vedd ki. A burgonyát vágd karikára, dobd a serpenyőbe, sózd, borsozd és pirítsd meg. A sült fokhagymával, a kakukkfűvel és a konfitált paradicsommal tedd a császárhús mellé.

A csirke krumplipürével közismert fogás, de grillezett szárnyak mézzel és krumplipürével? Nézzük csak:

Recept
Elkészítési idő: 5 perc + 1 éjszaka hűtés + 45 perc
Mézes csirkeszárnyak krumplipürével
Hozzávalók
  • 1 kg csirkeszárnytő
  • 25 dkg méz
  • bors
  • 1/2 lime
  • 50 dkg főzni való burgonya
  • 40 dkg jó minőségű vaj
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 20 dkg zsenge parajlevél
  • 2 ek olívaolaj
1. lépés
A sütés előtti nap sózd, borsozd be a csirkeszárnyakat. A mézet egy kis lábosban forrósítsd fel, és forrón keverd el 1 deci napraforgóolajjal. Öntsd a csirkére, majd ha kihűlt, helyezd a hűtőbe.
2. lépés
A grillezés napján 180 fokra melegítsd a sütőt, és helyezz rá vaslapot.
3. lépés
A burgonyát hámozatlanul sós vízgőzben főzd meg, még melegen pucold meg, sózd, borsozd, és folyamatos kevergetés mellett add hozzá kockánként a vajat. Legjobb egy erős habverőt használni. Ha szükséges, kevés meleg tejjel krémesítheted. Amikor meleg a sütő, a lecsöpögtetett csirkeszárnyakat hirtelen süsd át, és 180 fokon megemelt sütési magassággal (a hőálló tálcát egy sütést emelő tálcára helyezd) süsd tovább. 4 percet pihentesd.
4. lépés
A pürét töltsd poharakba, tedd rá az olívaolajjal átforgatott parajleveleket, majd erre állítgasd a szárnyakat.

Aki pedig nem sajnálja az időt egy igazi, ráérős marhaoldalasra, annak itt a felnőtt konyhaművészeknek való recept (de az eredmény annál finomabb!):

Recept
Elkészítési idő: 7,5 óra
Csontos marhaoldalas újhagymás polentával, sörmártással
Hozzávalók
  • 1 kg csontos marhaoldalas
  • 80 dkg kukoricadara
  • 1 csokor újhagyma
  • 2 üveg barna búzasör
  • 1 dl tejszín
  • 20 dkg vaj
  • bors
  • 1 ek barna cukor
  • 1 üveg Worcester szósz
  • 1 fej sonkahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • fél póréhagyma
  • fél zellergumó
  • 1 rúd fahéj
  • 1 csillagánizs
  • fél ek szójaszósz
  • 1 ek pirított szezámolaj



1. lépés
1. A megmosott és megpucolt gyökérzöldségeket vágd 1x1 centis kockákra, egy nagy lábosban kevés szezámolajon pirítsd át. Az átmosott marhaoldalast tedd a zöldségekre, öntsd rá a sört, a szójaszószt és fűszerezd meg. Öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. 160 fokos sütőben 6,5 órán keresztül, állandó ellenőrzés mellett főzd puhára. Emeld ki a húst, szűrd le a mártást, majd közepes lángon forrald be.
2. lépés
2. Egy lábosban tegyél fel főni 1,6 liter vizet, sózd meg, majd folyamatos kevergetés mellett add hozzá a kukoricadarát. Mikor már elég krémes, az utolsó néhány percben adj hozzá 1 deci friss tejszínt és 20 deka vajat. Közben melegítsd elő a grillt kábé 200 fokra, a beforralt mártással kend át a húst, és röviden pirítsd meg a rácson mindkét oldalán, végül 3 percig pihentesd.
3. lépés
3. Kanalazz a tányér közepére a polentából, szórd meg a felkarikázott újhagymával. A húst tedd a polenta tetejére, és locsold meg a mártással. Ha a sörös ízt erősíteni szeretnéd, a mártáshoz önts még egy kevés sört.
Válogass grilltermékeket a SPAR akciós ajánlataiból!
Válogass grilltermékeket a SPAR akciós ajánlataiból!

Éva Konyha

Tovább olvasok
Így hordd a tavasz alapdarabját, az overált!

Kényelmes, közben pedig eszméletlenül stílusos – a szezon egyik alapdarabja az overál. Megmutatjuk, hogy hogyan viseld a különböző fazonokat.

Ruccanj ki Szlovéniába, szép helyek vannak arra!

A környező országok tele vannak olyan felfedezésre váró helyekkel, amit semmiképp ne hagyj ki. Most Szlovéniából hoztunk egy gyönyörű kedvcsináló videót.

Kövess minket

Most kevesebb, mint két Éva magazin áráért hármat kapsz, köztük elsőként a Joy-kuponosat!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem