Top 3 magyaros desszert - Best of Éva receptgyűjtemény

Top 3 magyaros desszert - Best of Éva receptgyűjtemény

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ezeket a klasszikus finomságokat sosem tudnánk megunni!

Valljuk be őszintén: rajonghatunk mi a legújabb, legkülönlegesebb desszertekért, de a régi, gyerekkorunkból felsejlő magyar ízeket, házias édességeket sosem fogjuk megunni! Persze a klasszikus receptekkel is kísérletezhetünk néha, akár csak annyra is, hogy más formában sütjük meg, tálaljuk őket. Ez a 3 recept nálunk az abszolút kedvencek közé tartozik, és szívünket-lelkünket belesütve ajánljuk most a ti asztalotokra is.

Rákóczi túrós

Ebből percek alatt egy falat sem marad majd...

Recept
Elkészítési idő: 10+30+50 perc
Rákóczi túrós
Hozzávalók
  • 25 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 12,5 dkg vaj
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 75 dkg tehéntúró (a túrókrémhez)
  • 5 dkg tejföl (a túrókrémhez)
  • 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
  • 11 dkg porcukor (a túrókrémhez)
  • 12 dkg mazsola (a túrókrémhez)
  • 3 tojás sárgája (a túrókrémhez)
  • 1 citrom héja (a túrókrémhez)
  • 10 dkg baracklekvár (a túrókrémhez)
  • 3 tojás fehérje (szobahőmérsékletű, a tojáshabhoz)
  • 10 dkg cukor (a tojáshabhoz)

 

1. Keverd össze a lisztet, a cukrot és a vajat, míg morzsalékos állaga nem lesz, majd add hozzá a tojást. Ha nem áll össze, egy-két kiskanál hideg vizet adhatsz hozzá. Csomagold fóliába vagy nyújtsd 3-4 mm vastagra és tedd kivajazott, kilisztezett formába, majd legalább 20 percig hagyd állni a hűtőben. Tegyél sütőpapírt és sütőbabot a tésztára, és süsd 180 fokon 10–15 percig, majd vedd le a sütőpapírt és süsd 10 percig.

2. A mazsolát áztasd meleg vízbe (esetleg teába vagy rumba) 10 percre, szűrd le, majd a lekvár kivételével a többi hozzávalót keverd krémesre. Kanalazd az elősütött tésztára a lekvárt, rá a túrókrémet és süsd
10 percig.

3. A tojásokat elektromos habverővel verd enyhén habosra és fokozatosan adagold hozzá a cukrot, míg fényes, kemény habot nem kapsz. Vedd ki a tortát, a hőfokot csökkentsd 150 fokra, a habot kanalazd a tortára, majd további 10 percig süsd.


Mákosguba-torta

Régi nagy kedvencünk, új, ünnepi köntösben...

Recept
Elkészítési idő: 45 perc
6 személyre
Mákosguba-torta
Hozzávalók
  • 7 db kifli
  • 6 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart belseje
  • 2 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 10 dkg darált mák
  • 6 dkg kristálycukor
  • 6 dkg porcukor
  • 2 tojásfehérje (habhoz)
  • 0,6 dl víz (habhoz)
  • 12 dkg cukor (habhoz)

Nincs is alkalmasabb (és gyorsabb) ünnepi desszert, mint ez a tőrőlmetszett magyar recept. :)

1. lépés
A megszikkadt kifliket karikázd fel! A tojások sárgáját keverd ki a kristálycukorral és a vaníliával, és add a meleg tejhez. Keverd addig, amíg a cukor felolvad. A mákot keverd el a porcukorral.


2. lépés
Egy csatos tortaforma alját fedd le egy réteg kiflikarikával. Helyezz egy réteget körbe a forma szélére is. Locsold meg a tejes keverékkel és szórj rá mákot. Folytasd addig, amíg el nem fogy a kifli.
3. lépés
180fokra előmelegített sütőben süsd 20 percig. A tojásfehérjét verd fel félig. A vízből és cukorból főzz szirupot.
4. lépés
Helyezd a szirupba a cukorhőmérőt. Amikor elérte a 115 fokot, vedd le a tűzről. Elektromos habverővel újra kezdd el verni a fehérjét és vékony sugárban öntsd hozzá a szirupot. 5 percig verd a habot, amíg fényes és kemény lesz.


5. lépés
Kanalazd a habot a tortára és süsd pár percig felső sütésen.

Házi Szilvásgombóc

Az igazi, nagymama féle...

Recept
Házi szilvásgombóc – csak érzéssel
Hozzávalók
  • 1 kg krumpli
  • 20-30 dkg liszt (legalább)
  • 1 ek búzadara
  • 1 ek zsír
  • 1 tojás
  • 1 kg szilva
  • zsemlemorzsa (ízlés szerint)

Ez az, amit nem lehet leírni, látni és érezni kell.
Nem nagy dolog, az egyik legegyszerűbb tészta, csak az állagát kell érezni, mennyire legyen puha.

1. lépés
A krumplit meg kell főzni, ki kell, hogy hűljön, mielőtt dolgozol vele. (Én előző nap főzöm meg.)

1 kg krumplihoz 20-30 dkg lisztet írnak, de mindig többet vesz fel.

Azért nem szabad sokkal többet hozzáadni, mert kemény lesz a tészta.

Amikor gyúrjuk, sodorjuk, mindig lisztezni kell a deszkát, ezt is bele kell kalkulálni.

Nem baj, ha kicsit ragad, könnyebb összeragasztani a gombócot.

A liszten kívül 1 evőkanál búzadarát, 1 evőkanál zsírt, (jobb, mint az olaj) sót és 1 tojást kell összegyúrni az áttört krumplival.

Gondolom, a gombócok elkészítése már megy.

Ne vedd túl komolyan, mikor készíted – akkor finom lesz.

Egyébként, ha olajban átsütöd, akármilyen a gombóc, ízleni fog mindenkinek.
Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Enni vagy főzni? Hűteni vagy nem hűteni? 7 tévhit a konyhából, amit valószínűleg te is rosszul tudsz

Mindenkinek megvannak a maga hétköznapi rutinjai, és praktikái a konyhában, amit vagy maga alakított ki az évek során, vagy hallott valakitől, vagy automatikusan ugyanúgy végzi el ezeket a feladatokat, mint szülei vagy nagyszülei. Néha azért nem árt elfogadni néhány jó tanácsot pár hozzáértőtől, még akkor sem, ha vakon megbízol a szüleidben. Következzenek most azok a tévhitek, amiket a legtöbben rosszul tudnak és csinálnak!

Kezdődik a trónfosztás: tudatosan készülök a második gyermekem születésére

3 hónap, és érkezik a bébi, de mostanában mást sem hallok, csak hogy mennyire nehéz dolgom lesz. Elég volt belőle!

5 ok, amiért – talán nem is tudtad, de – igényelhetsz adókedvezményt!

Tízezrek maradhatnak a zsebedben, nézd végig, hátha érintett vagy!

Nők az IT szakmában - Hazai sikersztorik, őszinte vallomások!

Bár legtöbben máig férfias szakmaként gondolnak az IT-s világra, valójában egyáltalán nem az. Ezt erősíti meg 3 női interjúalanyunk is, akik arról mesélnek, hogy csöppentek bele ebbe a szakmába és sikerült érvényesülniük a sok férfi között.

Parfüm kisokos, ha még nem találtál rá az igazira

Egy új parfüm kiválasztása igazi kihívást jelent a legtöbbünk számára, hiszen sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk annál, mint hogy finom az illata, szép az üvege, vagy hogy belefér-e a költségvetésünkbe. Egy illat a személyiségünkről árulkodik, és akarva-akaratlanul is nyomot hagy a körülöttünk lévő emberekben, ami lehet pozitív, és sajnos negatív is, ezért ügyesnek kell lennünk, hogy rátaláljunk a saját illatunkra.

Ha te készíted a sminklemosó kendődet, azzal a bőröd mellett a környezetet is kíméled

A mindennapi rutinunkhoz hozzátartozik a reggeli és esti arcmosás. Míg én reggel csak tiszta hideg vízzel mosom meg az arcomat, addig este szükségem van sminklemosásra is. Mások micellás vizet, tonikokat és egyéb lemosókencéket is használnak, ami egyrészt nem kevés pénz, másrészt rengeteg szemetet termel, nem utolsósorban pedig a túl sok kozmetikum nem tesz jót a bőrünknek.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft