A sminktermék, amit a többség rosszul használ

Borítókép: A sminktermék, amit a többség rosszul használ Forrás: Courtesy of Yves Saint Laurent
Te tudod, hogyan hozhatod ki belőle a maximumot? Íme egy gyorstalpaló a highlighter használatához!

Tapasztalataim szerint sokan nem érzik még, nincsenek tisztában azzal, mennyire trükkös a highlighter használata: ha jól bánunk vele, megszépít és éveket fiatalít rajtunk, ha rosszul, nevetségessé teszi a külsőnket. Mivel fáj látnom, mennyire előnytelenül viszi fel a többség az arcára ezt az amúgy szuper terméket, összeszedem a legfontosabb szabályokat, tudnivalókat és tippeket a highlighter használatáról. Remélem, hasznos lesz – kezdőknek és haladóknak egyaránt!

A legfontosabb tudnivalók a highlighter használatáról:

1. A highlighter nem korrektor és nem is alapozó

Ezt a legfontosabb tisztázni: a highlighter nem fed! Vannak ugyan olyan termékek, amik képesek arra, hogy kiüssék a kisebb bőrhibákat, egyenetlenségeket, de ezeknek sem ez az elsődleges funkciójuk.
A highlighter termékek őse és előfutára Yves Saint Laurent Touche Éclat nevű ecsetes, könnyű, krémes csodája volt, amit anno valóban – jobb kifejezés híján – korrektorként árultak, viszont ez a termék sem a fedéséről volt híres. Ez volt az egyik legelső olyan arcbőr szépítő, kikészítő termék, ami fényvisszaverő részecskéket tartalmazott, ezek segítségével világosította ki a szem alatti karikákat. Táskákra, puffadt szemre, pattanásokra viszont tilos használni, mivel a kidudorodó részek még látványosabbak lesznek attól, hogy fénylenek.
Aki csak most kezd barátkozni a highlighting és a strobing technikákkal, azoknak kifejezetten ajánlott ez a termék, mivel nagyon visszafogott a csillogása, ezért nagyot hibázni vele nem lehet. A lényeg, hogy ne fedésre használjuk!
A nagy klasszikusnak vannak olcsóbb vetélytársai is, amelyek már szintén egész jók (pl. az ArtDeconak van egy kiváló hasonló highlightere), de azért az én kedvencem – mivel nosztalgikus természetű vagyok – még mindig a YSL.

2. A highlightert ne használjuk teljes arcra

Még azokat a termékeket sem érdemes felvinni az egész arcunkra, amelyek highlighting primer vagy bázis néven futnak. Ezek tényleg csak tökéletes bőrön mutatnak jól – sok olyan bőrhiba van, amik még hangsúlyosabbakká válnak, ha rájuk kerül ez a fényes termék. Ha mindenképpen szeretnénk megadni a bőrünknek a kifutókról ismert harmatos ragyogást, keverjünk az alapozónkhoz vagy a BB krémünkhöz néhány csepp highlightert. Ha nem használunk alapozót, a hidratálónkkal is hígithatjuk.
Felvitel előtt mindenképp kenjünk szét a választott highlighterből néhány cseppet a kézfejünkön, és természetes fényben nézzük meg, mennyire homogén az állaga, mennyire terülnek el egyenletesen a fényvisszaverő részecskék. Minél homogénebb a textúra, annál könnyebb bánni vele. Ha nagy, szabad szemmel is jól látható csillámrészecskék vannak benne, semmiképp ne használjuk teljes arcra, mert napsütésben nagyon idétlenül fogunk festeni. Alapozóba keverve tökéletesen működik nekünk például a L'Oréal Paris True Match highlightere: a nude és a bronzosabb verzió is.

3. Bánjunk nagyon óvatosan a púder alapó highlighterekkel

Minden olyan púder, ami fényes, rendkívül veszélyes lehet. Ez a leggyakoribb hiba, amivel találkozom: vannak, akik sminkelés után a teljes arcukat beborítják – "csak egy vékonyka rétegben" – selyemfényű púderrel. Helló, ez nem erre való! Ez nem egy fixáló púder! Az a funkciója, hogy bizonyos jól átgondolt, stratégiailag kitalált pontokat hangsúlyozzunk vele az arcunkon. Például az arccsontunk feletti részt, ahol van már egy-két mosolyráncunk. Ha ide felvisszük egy lapos kontúrecsettel a highlighterport, ezek a kis ráncocskák egyáltalán nem fognak látszani a fénytükröződésnek köszönhetően. Az Avon ecsete könnyen használható, a púderes highlighterek közül pedig a Douglas égetett púdere, illetve az Essence Blossom Dreams limitált kollekciójának az alábbi darabja lett most a legújabb kedvencem.

4. A stiftes highlightereket a legkönnyebb használni!

Válassz egy semleges, nude árnyalatú highlighterstiftet, és változtass egyetlen mozdulattal a megszokott nappali sminkrutinodon: a szemöldököd fölött, kábé középtájékról indulva rajzolj egy 3-ast a jobb, és egy fordított 3-ast a bal arcodra úgy, hogy a hármas középső szára az arccsontod fölé, a legalsó pedig közvetlenül az állcsontod fölé kerüljön. A fénylő csíkot soha ne húzd be az almácskáidra – ide inkább vigyél fel egy matt pirosítót.
Rengeteg stiftes highlighter közül választhatunk – mi jobb szeretjük a lágyabb, puhább, krémesebb állagúakat, mint például a Sisley Paris stiftjét.

Stratégiai pontok, ahová érdemes highlightert használni:

1. A fáradt tekintetet megnyithatjuk, ha a mozgó szemhéjunk közepére és a szemöldökünk külső, halántékukhoz eső része alá viszünk fel higlightert.

2. Optikailag nagyíthatjuk a szemünket, ha a belső szemzugba highlightert teszünk.

3. Sok embernek vöröses árnyalatú a külső szemzugnál a bőre, amit a korrektor sem tud tökéletesen elfedni. A krémes highlighter erre is remekül működik.

4. Egészséges fényért vigyük fel vékonyan az orrnyergünkre. Az orrunk hegyét viszont mindig mattítsuk – annak nem szabad fénylenie!

5. Teltebbnek tűnhetnek az ajkaink, ha a Cupido-ív fölé is teszünk egy pöttynyi highlightert.

Fontos: Indulás előtt mindig ellenőrizzük a sminket természetes, nappali fényben is, csak így lehetünk biztosak a végeredményben!