„5 nap alatt szerveztem meg az esküvőmet, és te is utánam tudnád csinálni"

„5 nap alatt szerveztem meg az esküvőmet, és te is utánam tudnád csinálni"
Forrás: Getty Images (a kép illusztráció)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Már jó ideje kialakult bennem a meggyőződés, hogy a mai esküvők szükségtelenül megterhelőek."

Óriási vihart váltott ki Emily Hardman emberi jogi ügyvéd írása a New York Times-ban, amelyben arról számol be, hogyan tervezte meg 5 nap alatt az esküvőjét. Íme, ezt írja:

Kép
forrás: Brittney Miller

Az esküvőmet megelőző napon még nem volt ruhám. Nem egész 24 óra múlva a családtagok és barátok összegyűlnek, hogy megünnepeljenek minket és tudtam, hogy valószínűleg az egész esküvői outfitem "valami kölcsön" lesz. Hogy aggódtam-e? Nem igazán és nem sokáig. Végül rávettem anyukámat, hogy varrjon egy szoknyát a 10 dolláros felsőrészhez. És gyönyörűen sikerült.

Az esküvői ruhám egyike volt a temérdek dolognak, amelyek fölött nem aggódtam.

Öt nappal az esküvőm előtt (egy csütörtöki napon, amely amúgy Szilveszter napja volt) felhívtam egy rendezvényszervező hölgyet telefonon. A beszélgetés kábé egy órával azután zajlott le, hogy hivatalosan el lettem jegyezve (egy aznap reggel vásárolt, 8,88 dolláros Walmart jegygyűrűvel), miközben az arizonai Sedona Verde völgyben kirándultam.

Így nézett ki a párbeszéd:

Ő (köhögéstől elfúló hangon): Kérem? Öt nap múlva esküvő és maga csak most hív?

ÉN: Igazából nagylelkű vagyok. Most lettem menyasszony és ön az első, akit hívtam. Gondoltam, néhány logisztikai szempontot érdemes végigvenni, mielőtt mindenkit meghívnék sms-ben. És nem, nem vagyok terhes.

Ő: Hát ez szokatlan. Hány vendéget vár az esküvőre?

ÉN: Kábé százat.

Ő (köhög): Gondolja, hogy száz ember eljön öt nappal azután, hogy meghívja őket?

ÉN: Dehát a temetéseken is mindig megoldódik. Ha kevesen jönnek el, sok ételmaradék lesz. Ha sokan, akkor legfeljebb megkérem a családomat, hogy ők egyenek utoljára.

Ő: Ezt még fel kell dolgoznom. Na jó, beszéljünk a virágokról.

ÉN: Aha. Köszönöm, azt nem kérek.

Ő: Nem lesznek virágok?

ÉN: Nagyon szép a terem, senki nem veszi észre. Csak pazarlás lenne szerintem.

Ő: Mi a helyzet az abroszok és a szalvéták színével?

ÉN: Legyen mindegyikből a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető.

Ő: Hogyhogy nincsenek elképzelései a színekről?

ÉN: Hát... a vőlegényemnek egyetlen öltönye van, az sötétkék és van hozzá egy rózsaszín nyakkendője. Szóval akkor ezek lesznek a színek. Sötétkék és rózsaszín.

Ő: Ez valami vicc?

Egy óra alatt megterveztük az egész lagzit.

Rob, a vőlegényem és én... egy éve jártunk, és azt már tudtuk, hogy az idők végezetéig együtt akarunk maradni. A munkája miatt (...) Londonba helyezték, így azt találtuk ki, hogy vagy egy éven belül házasodunk össze, vagy öt napon belül. Lelkesen elhatároztuk, hogy magunkon teszteljük az ötnapos elméletet.

Hogy miért öt nap? Már jó ideje kialakult bennem a meggyőződés, hogy a mai esküvők szükségtelenül megterhelőek. Az az elméletem, hogy egy héten belül is gyönyörű esküvőt lehet szervezni.

A rendezvényszervező után a szüleimet hívtam fel (akik elmondták, hogy imáik végre meghallgatásra találtak).

A harmadik telefonhívásomat a Salt Lake City-beli Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza templomához intéztem. Nem aggódtam amiatt, hogy nem lesz szabad időpont, mert a kedd reggel nem igazán frekventált idősáv esküvők számára.

A szervezőmunkám első napján már volt templom, időpont és helyszín a fogadáshoz.

Az sms-ben kiküldött meghívó
Az sms-ben kiküldött meghívó

Ezután kiküldtük (még aznap, bizony) a meghívókat sms-ben, egy szelfi-kollázs formájában, ezzel a szöveggel: „Boldogok lennénk, ha eljönnétek. Ajándékokat nem kérünk. Csak szeretetet.” A barátaim szívességből vállalták el, hogy fotózzanak, illetve megcsinálják a hajamat és a sminkemet. A kapcsolataim felhasználásával szereztem fellépőket is és egy ceremóniamestert. (...)

Igen, az öt nap kevésnek bizonyult a vendégek számára. Voltak néhányan, akik nem tudtak eljönni. De ha öt évvel előbb szólunk, akkor is lett volna, aki nem tud eljönni. És meglepő módon csak egy maroknyi közeli barát volt kénytelen távol maradni, ugyanannyi, mint bármelyik esküvőn.

A tervezés összesen 26 órát vett igénybe és az egész esküvő 4500 dollárba (1,3 millió forintba) került.

Az eredmény csodálatos esküvő volt január 5-én reggel. Az emberek azt mondták, hogy egy év alatt sem tervezhettük volna szebbre. Senki sem vette észre, hogy nincsenek virágok.

Minél tovább tart a szervezés, annál több a nyűg – mondta. – Csak akadályozta volna, hogy elkezdjük a közös életünket. Minek várni?

Rob folyton azt kérdezte az öt nap alatt: „Mit csináljak?” Pedig nem volt sok tennivaló. Ennek az az oka, hogy valahányszor felmerült egy esküvővel kapcsolatos társadalmi elvárás, megkérdeztem magamtól: „Teljesülni fog-e ezáltal az a cél, hogy a násznép érezze: szeretem őket és értékelem, hogy ilyen fontos szerepet játszanak az életemben? Erősebbé teszi ez majd a házasságomat és az ígéreteket, amelyeket egymásnak tettünk?” Ha a válasz nem volt, nem pazaroltam rá több időt.

Azóta az élet más területén is alkalmazom ezt a módszert. Számít az örökkévalóság szempontjából, hova megyünk vacsorázni? (...) Valószínűleg nem. Élvezd a kisebb ellenállás útját. Ha a döntés, amely előttem áll, fontos szerepet játszik az életedben vagy a kapcsolataidban, tegyél bele időt, energiát és kreativitást. Ha nem, tegyél magadnak egy szívességet és spórold meg a fáradságot.

Rob is meglátta a szépséget rövid jegyességünkben: „Minél tovább tart a szervezés, annál több a nyűg – mondta. – Csak akadályozta volna, hogy elkezdjük a közös életünket. Minek várni?”

Nem volt 200 dolláros mártásos csészénk és a 8,88 dolláros Walmart jegygyűrűtől bezöldült az ujjam, de a virágmentes sötétkék-rózsaszín esküvőnk tökéletes első lépése volt a házasságunknak: elegánsan egyszerű.

Kép

Esküvőszervezés 5 nap alatt: pontos időrend Emily módra


CSÜTÖRTÖK (2015. Szilveszter napja) Emily és Rob a vakációjuk alatt eljegyezték egymást Arizonában. (Aznap reggel Rob a Walmart szupermarketben, bevásárlás közben vette meg a gyűrűt.) Miközben a völgyben kirándultak, Emily elkezdtett telefonálni. Felhívott egy helyszínt Salt Lake Cityben, hogy lefoglalja a fogadáshoz. Aztán felhívta a szüleit, majd egy helyi templomot, mielőtt két legjobb barátnőjét hívta volna, akiket megkért fotózásra, illetve haj- és sminkkészítésre. Ezután meghívta a vendégeket sms-ben.

PÉNTEK (2016. újév) Robnak találtak egy 32 dolláros gyűrűt egy phoenix-i plázában. Rob felhívta egy barátját Kaliforniában, és megkérte, hogy hozza magával az elegáns cipőjét. „Vittem magammal a vakációra egy öltönyt arra az esetre, ha templomba mennénk' – meséli Rob később. Emily ruhavadászatba kezdett. Ezalatt megszervezett egy ceremóniamestert és fellépőket a fogadásra. Rob az Utah állambeli St. George-ba autózott a legjobb barátjához, akivel rögtönzött legénybúcsút tartottak.

SZOMBAT Folytatódott a menyasszonyi ruha felkutatása, végül Emily egy 10 dolláros fehér csipketopnál kötött ki. Salt Lake Citybe repült, és a repülőúton megtervezte a lagzi programját. A logisztikai részleteket elküldte a vendégeknek, a fellépőknek és a ceremóniamesternek, és megírta a beszédét.

VASÁRNAP Emily templomba ment, majd próbasminket és -hajat csináltatott a barátnőjével. Később elment a szüleihez, hogy megbeszélje velük a ruhát. Édesanyja azt mondta, alszik rá egyet.

HÉTFŐ Emily véglegesítette a rendezvényhelyszínnel a programot (a svédasztalnál maradtak). A rendezvényszervezőt megnyugtatta, hogy a tágabb családja nagyrészt farmerekből áll. „Bármi is itt a legnépszerűbb hús-krumpli menü, önre bízom. Nem vagyok válogatós.” Emily édesanyja kimérte, megtervezte, megvarrta, rápróbálta és befejezte az esküvői szoknyát, mindez nyolc órai munkájába került.

KEDD Emily haja és sminkje kora reggel készült el, majd 50 vendég előtt zajlott le az esküvő és 100 ember jelenlétében a fogadás.

Az amerikai tornászlányok zaklatási ügye felvet néhány fontos kérdést, amely a #metoo-n is túlmutat

Legalább 140 fiatal lányt zaklatott Larry Nassar sportorvos, akit 2017 decemberében 60 év börtönbüntetésre ítéltek. Nem mindegyikük azért hallgatott eddig, mert szégyellte, hanem azért, mert kényszerítették rá és amelyikük mégis megszólalt, annak volt, hogy a saját szülei sem hittek.

Ilyenek lennének a régi szexista reklámok fordított nemi szerepekkel

Régen sem kellett a szomszédba mennünk egy kis szexizmusért...

Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Napi horoszkóp január 18.: az Ikrek egy számukra kellemetlen helyzetet zárhatnak le, a Szüzeknek komoly céljai vannak

A csillagok mára is nagyon izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a napi horoszkópodat!

A srácaim rohangálása már-már elviselhetetlen. Aztán egyik nap feljött a szomszéd és azóta nem térek magamhoz

Vajon meddig bírják a szomszédok a gyerekek hangoskodását? És hogy reagálnak? Igaz történet.

Különleges bakancslista az utazás szerelmeseinek, ami nem úti célokat ajánl, hanem új megközelítést

Nem mondjuk meg, hova érdemes ellátogatnod, azt úgyis te tudod a legjobban. Inkább ahhoz adunk tippeket, hogy miként érezd magad még jobban.

Olvadozunk! Jennifer Garner csodálatos „szerelmes levelet” talált az ötéves fiától

A 45 éves színésznő ritkán oszt meg személyes információkat a gyerekeiről, de ennek a levélkének úgy látszik, képtelen volt ellenállni.

Jobb mint a kávé: íme, egy reggeli nyújtó gyakorlatsor, ami igazán felpörget

Rázd fel magad egy bármikor elvégezhető mozdulatsorral!

II. Erzsébet szerint Sarolta az úr a házban

A 91 éves királynő a sandringhami nyaralójában, egy rendezvényen csillogtatta meg a humorát.

A levelek hulljanak, ne a hajad!

Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Horoszkóp szerint rangsorolták a legjobb anyukákat: íme, a lista

A csillagjegyed nagyon sok mindent elárul rólad!

Így bizonyítsd be magadnak 2018-ban, hogy te vagy a saját legjobb barátod: 7 tipp

Olyan faramuci időket élünk, hogy időről időre emlékeztetned kell magad: még több és több olyan tevékenységet kell rendszeresíteni az életedben, ami jólesik és amit élvezel.

A város, ahol a -62 fok ellenére sem áll meg az élet

Nem az a tipikus turistaparadicsom, de egyszer azért megnéznénk!

Trump hosszú idő óta az első amerikai elnök, aki nem sportol – íme 8 kollégája, akiről példát vehetne!

A testedzés fölösleges energiapazarlás, mivel az ember meghatározott energiamennyiséggel születik, és előbb-utóbb kimerül, mint az elem – ez a véleménye több forrás szerint is az Egyesült Államok jelenlegi elnökének.

Sokan azt hiszik, hogy irtó népszerűvé teszi őket ez a szokás, pedig ellenkezőleg

Egy szociálpszichológiai kutatás most bizonyította be, hogy semmi értelme nincs ennek a fajta kommunikációnak.

7 egyszerű trükk, hogy a kis lakásod palotának tűnjön

Ki mondta, hogy egy kis lakásnak aprónak is kell tűnnie?

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft