„5 nap alatt szerveztem meg az esküvőmet, és te is utánam tudnád csinálni"

„5 nap alatt szerveztem meg az esküvőmet, és te is utánam tudnád csinálni"
Forrás: Getty Images (a kép illusztráció)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Már jó ideje kialakult bennem a meggyőződés, hogy a mai esküvők szükségtelenül megterhelőek."

Óriási vihart váltott ki Emily Hardman emberi jogi ügyvéd írása a New York Times-ban, amelyben arról számol be, hogyan tervezte meg 5 nap alatt az esküvőjét. Íme, ezt írja:

Kép
forrás: Brittney Miller

Az esküvőmet megelőző napon még nem volt ruhám. Nem egész 24 óra múlva a családtagok és barátok összegyűlnek, hogy megünnepeljenek minket és tudtam, hogy valószínűleg az egész esküvői outfitem "valami kölcsön" lesz. Hogy aggódtam-e? Nem igazán és nem sokáig. Végül rávettem anyukámat, hogy varrjon egy szoknyát a 10 dolláros felsőrészhez. És gyönyörűen sikerült.

Az esküvői ruhám egyike volt a temérdek dolognak, amelyek fölött nem aggódtam.

Öt nappal az esküvőm előtt (egy csütörtöki napon, amely amúgy Szilveszter napja volt) felhívtam egy rendezvényszervező hölgyet telefonon. A beszélgetés kábé egy órával azután zajlott le, hogy hivatalosan el lettem jegyezve (egy aznap reggel vásárolt, 8,88 dolláros Walmart jegygyűrűvel), miközben az arizonai Sedona Verde völgyben kirándultam.

Így nézett ki a párbeszéd:

Ő (köhögéstől elfúló hangon): Kérem? Öt nap múlva esküvő és maga csak most hív?

ÉN: Igazából nagylelkű vagyok. Most lettem menyasszony és ön az első, akit hívtam. Gondoltam, néhány logisztikai szempontot érdemes végigvenni, mielőtt mindenkit meghívnék sms-ben. És nem, nem vagyok terhes.

Ő: Hát ez szokatlan. Hány vendéget vár az esküvőre?

ÉN: Kábé százat.

Ő (köhög): Gondolja, hogy száz ember eljön öt nappal azután, hogy meghívja őket?

ÉN: Dehát a temetéseken is mindig megoldódik. Ha kevesen jönnek el, sok ételmaradék lesz. Ha sokan, akkor legfeljebb megkérem a családomat, hogy ők egyenek utoljára.

Ő: Ezt még fel kell dolgoznom. Na jó, beszéljünk a virágokról.

ÉN: Aha. Köszönöm, azt nem kérek.

Ő: Nem lesznek virágok?

ÉN: Nagyon szép a terem, senki nem veszi észre. Csak pazarlás lenne szerintem.

Ő: Mi a helyzet az abroszok és a szalvéták színével?

ÉN: Legyen mindegyikből a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető.

Ő: Hogyhogy nincsenek elképzelései a színekről?

ÉN: Hát... a vőlegényemnek egyetlen öltönye van, az sötétkék és van hozzá egy rózsaszín nyakkendője. Szóval akkor ezek lesznek a színek. Sötétkék és rózsaszín.

Ő: Ez valami vicc?

Egy óra alatt megterveztük az egész lagzit.

Rob, a vőlegényem és én... egy éve jártunk, és azt már tudtuk, hogy az idők végezetéig együtt akarunk maradni. A munkája miatt (...) Londonba helyezték, így azt találtuk ki, hogy vagy egy éven belül házasodunk össze, vagy öt napon belül. Lelkesen elhatároztuk, hogy magunkon teszteljük az ötnapos elméletet.

Hogy miért öt nap? Már jó ideje kialakult bennem a meggyőződés, hogy a mai esküvők szükségtelenül megterhelőek. Az az elméletem, hogy egy héten belül is gyönyörű esküvőt lehet szervezni.

A rendezvényszervező után a szüleimet hívtam fel (akik elmondták, hogy imáik végre meghallgatásra találtak).

A harmadik telefonhívásomat a Salt Lake City-beli Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza templomához intéztem. Nem aggódtam amiatt, hogy nem lesz szabad időpont, mert a kedd reggel nem igazán frekventált idősáv esküvők számára.

A szervezőmunkám első napján már volt templom, időpont és helyszín a fogadáshoz.

Az sms-ben kiküldött meghívó
Az sms-ben kiküldött meghívó

Ezután kiküldtük (még aznap, bizony) a meghívókat sms-ben, egy szelfi-kollázs formájában, ezzel a szöveggel: „Boldogok lennénk, ha eljönnétek. Ajándékokat nem kérünk. Csak szeretetet.” A barátaim szívességből vállalták el, hogy fotózzanak, illetve megcsinálják a hajamat és a sminkemet. A kapcsolataim felhasználásával szereztem fellépőket is és egy ceremóniamestert. (...)

Igen, az öt nap kevésnek bizonyult a vendégek számára. Voltak néhányan, akik nem tudtak eljönni. De ha öt évvel előbb szólunk, akkor is lett volna, aki nem tud eljönni. És meglepő módon csak egy maroknyi közeli barát volt kénytelen távol maradni, ugyanannyi, mint bármelyik esküvőn.

A tervezés összesen 26 órát vett igénybe és az egész esküvő 4500 dollárba (1,3 millió forintba) került.

Az eredmény csodálatos esküvő volt január 5-én reggel. Az emberek azt mondták, hogy egy év alatt sem tervezhettük volna szebbre. Senki sem vette észre, hogy nincsenek virágok.

Minél tovább tart a szervezés, annál több a nyűg – mondta. – Csak akadályozta volna, hogy elkezdjük a közös életünket. Minek várni?

Rob folyton azt kérdezte az öt nap alatt: „Mit csináljak?” Pedig nem volt sok tennivaló. Ennek az az oka, hogy valahányszor felmerült egy esküvővel kapcsolatos társadalmi elvárás, megkérdeztem magamtól: „Teljesülni fog-e ezáltal az a cél, hogy a násznép érezze: szeretem őket és értékelem, hogy ilyen fontos szerepet játszanak az életemben? Erősebbé teszi ez majd a házasságomat és az ígéreteket, amelyeket egymásnak tettünk?” Ha a válasz nem volt, nem pazaroltam rá több időt.

Azóta az élet más területén is alkalmazom ezt a módszert. Számít az örökkévalóság szempontjából, hova megyünk vacsorázni? (...) Valószínűleg nem. Élvezd a kisebb ellenállás útját. Ha a döntés, amely előttem áll, fontos szerepet játszik az életedben vagy a kapcsolataidban, tegyél bele időt, energiát és kreativitást. Ha nem, tegyél magadnak egy szívességet és spórold meg a fáradságot.

Rob is meglátta a szépséget rövid jegyességünkben: „Minél tovább tart a szervezés, annál több a nyűg – mondta. – Csak akadályozta volna, hogy elkezdjük a közös életünket. Minek várni?”

Nem volt 200 dolláros mártásos csészénk és a 8,88 dolláros Walmart jegygyűrűtől bezöldült az ujjam, de a virágmentes sötétkék-rózsaszín esküvőnk tökéletes első lépése volt a házasságunknak: elegánsan egyszerű.

Kép

Esküvőszervezés 5 nap alatt: pontos időrend Emily módra


CSÜTÖRTÖK (2015. Szilveszter napja) Emily és Rob a vakációjuk alatt eljegyezték egymást Arizonában. (Aznap reggel Rob a Walmart szupermarketben, bevásárlás közben vette meg a gyűrűt.) Miközben a völgyben kirándultak, Emily elkezdtett telefonálni. Felhívott egy helyszínt Salt Lake Cityben, hogy lefoglalja a fogadáshoz. Aztán felhívta a szüleit, majd egy helyi templomot, mielőtt két legjobb barátnőjét hívta volna, akiket megkért fotózásra, illetve haj- és sminkkészítésre. Ezután meghívta a vendégeket sms-ben.

PÉNTEK (2016. újév) Robnak találtak egy 32 dolláros gyűrűt egy phoenix-i plázában. Rob felhívta egy barátját Kaliforniában, és megkérte, hogy hozza magával az elegáns cipőjét. „Vittem magammal a vakációra egy öltönyt arra az esetre, ha templomba mennénk' – meséli Rob később. Emily ruhavadászatba kezdett. Ezalatt megszervezett egy ceremóniamestert és fellépőket a fogadásra. Rob az Utah állambeli St. George-ba autózott a legjobb barátjához, akivel rögtönzött legénybúcsút tartottak.

SZOMBAT Folytatódott a menyasszonyi ruha felkutatása, végül Emily egy 10 dolláros fehér csipketopnál kötött ki. Salt Lake Citybe repült, és a repülőúton megtervezte a lagzi programját. A logisztikai részleteket elküldte a vendégeknek, a fellépőknek és a ceremóniamesternek, és megírta a beszédét.

VASÁRNAP Emily templomba ment, majd próbasminket és -hajat csináltatott a barátnőjével. Később elment a szüleihez, hogy megbeszélje velük a ruhát. Édesanyja azt mondta, alszik rá egyet.

HÉTFŐ Emily véglegesítette a rendezvényhelyszínnel a programot (a svédasztalnál maradtak). A rendezvényszervezőt megnyugtatta, hogy a tágabb családja nagyrészt farmerekből áll. „Bármi is itt a legnépszerűbb hús-krumpli menü, önre bízom. Nem vagyok válogatós.” Emily édesanyja kimérte, megtervezte, megvarrta, rápróbálta és befejezte az esküvői szoknyát, mindez nyolc órai munkájába került.

KEDD Emily haja és sminkje kora reggel készült el, majd 50 vendég előtt zajlott le az esküvő és 100 ember jelenlétében a fogadás.

Napi horoszkóp november 18.: a Skorpiók komoly elhatározásra jutnak, a Halaknak bátorságra van szükségük

A csillagok a hét utolsó napjára is izgalmas üzeneteket tartogatnak számodra, ne hagyd ki tehát a horoszkópodat!

Miért nincsenek a klasszikus irodalomban független, erős nők?

Irodalmár vagyok, szerkesztő, költő. A napjaim jelentős részét szövegek és könyvek között töltöm, így a soknál egy picit többet olvasok. Napok óta foglalkoztat azonban egy kérdés, amire sehogy sem tudok megnyugtató választ találni. Olyan magyar és világirodalmi női karaktereket kerestem, akik egyedül élnek, nem folyton férfiakról beszélnek, és mindemellett köszönik szépen, igen jól vannak.

Napi horoszkóp november 17.: a Szüzek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek, a Halak igazi csapatjátékosok

Hétvégén is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz ismét izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Miért vinnéd haza a nejlont? 6 budapesti bolt, ahol kimérve és/vagy ökotudatosan szerezhetsz be bármit, ami az otthonodba kell

Manapság a csapból is a bolygónk ősellenségeinkről: a nejlonzacskókról, PET-palackokról és egyéb nem lebomló, a ránk és környezetünkre káros anyagokról olvashatunk. Azonban sajnos továbbra sem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy milyen rossz irányba halad a fogyasztói társadalom.

15 állítás, amitől felrobban az agyad (pedig egytől egyig igaz)

Elsőre nem fogod elhinni őket, de ha belegondolsz, mindegyikről ki fog derülni, hogy valójában igazak.

Napi horoszkóp november 16.: a Bikák váratlan helyzetbe kerülnek, a Rákoknak komoly ügyben kell állást foglalniuk

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket tartogatnak!

Megjelent a decemberi Éva, nézz bele!

Nyáry Krisztián és lányai rendkívül figyelemre méltó interjút adtak nekünk, és ez még nem minden. A decemberi Éva már az újságárusoknál!

3 terület, amire a szülői minta különösen nagy hatással van

Amikor gyerekvállalásra kerül a sor, mindkét félnek vannak elképzelései arról, hogy milyen példát mutat majd a csemetének, milyen elveket szeretne átadni és miket kerül el nagy ívben. Merthogy az otthonról hozott impulzusok bizony meghatározó szerepet töltenek be az életünkben.

Fuss Bátran! - Pécsi közösségi futás egy jó ügyért

Több pécsi szervezet fogott össze annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos futásra. November végén pedig közösségi eseményt szerveznek.

Tudjuk már kinek adnánk az Oscart! Ruben Brandt, a gyűjtő című magyar animáció – nálunk mindent visz!

November 15-től vetítik a mozik Milorad Krstić szlovén származású filmrendező Ruben Brandt, a gyűjtő című filmjét. Ott voltunk a sajtóvetítésen és most elmesélem, miért nem érdemes kihagyni ezt a lenyűgöző alkotást!

Lassan, de biztosan, avagy igenis le tudsz fogyni 5-7 kilót 2 hónap alatt (és meg is tudod tartani) - 5 tipp

Ez a két hónap akkor is eltelik, ha nem programozod be tudatosan az életmódodat – úgyhogy akár bele is vághatsz! Megmutatjuk, hogyan szabadulhatsz meg attól a néhány makacs, lerázhatatlannak tűnő kilónyi súlyfeleslegtől.

Napi horoszkóp november 15.: a Szüzek bátorságukat bizonyíthatják, a Bakokra rámosolyog a szerencse

Ma se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Mutatunk 16 aprócska házikót a nagyvilágból - ha szeretnéd egy tündérmesében érezni magad

A most következő házikókban bárki megszállhat, aki szeretné kipróbálni milyen lehet belecsöppenni egy tündérmesébe, vagy csak elmenekülne egy időre a világ elől.

Csak semmi cukormáz: 7 film szabálytalan anyákról

A nemrég bemutatott Egy nap ihletésére készítettünk egy összeállítást olyan filmekből, amelyekben nem hagyományos anya-karakterek szerepelnek.

Földalatti csodák - Lélegzetelállító vasútállomások a világ minden pontjáról

A metróállomásokról általában a megkopott falak, a piszok és a zsúfoltság jut elsőre eszünkbe, ennek ellenére jó pár olyan kivétel a világon, amelyek építészete, tisztasága egészen lenyűgöző.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 4. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 14.: a Rákok túlzottan ragaszkodnak valakihez, az Oroszlánok megtalálják a sikerhez vezető utat

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópod, izgalmas üzeneteket rejtenek ugyanis az egyes csillagjegyek!

A borok kóstolási sorrendje

Amikor többféle bort kóstolunk – legyen az akár egy fesztiválon vagy egy baráti borozgatáson –, nem mindegy, hogy azt milyen sorrendben tesszük.

Unboxing: DIY Adventi koszorú box kibontása - VIDEÓ

Idén te magad készítenéd el az adventi koszorút? Valami egyedi és kreatív megoldásra vágysz? Örülnél, ha kapnál hozzá némi segítséget? Akkor nézd meg, mit tartalmaz az Éva magazin DIY adventi koszorú boxa!

15 dolog, amit nem tudtál az épp 70 éves Károly hercegről

November 14-én ünnepli 70. születésnapját Károly herceg. Élete eddigi 70 évéből 67-et a brit trón elsőszámú várományosaként töltött el, de biztosak vagyunk benne, hogy nem ez élete legnagyobb traumája. Most összegyűjtöttünk néhány érdekes tudnivalót a brit királyi udvar egyik legviharosabb életű személyiségéről.

Kövess minket

Előfizetés

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem