„5 nap alatt szerveztem meg az esküvőmet, és te is utánam tudnád csinálni"

„5 nap alatt szerveztem meg az esküvőmet, és te is utánam tudnád csinálni"
Forrás: Getty Images (a kép illusztráció)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„Már jó ideje kialakult bennem a meggyőződés, hogy a mai esküvők szükségtelenül megterhelőek."

Óriási vihart váltott ki Emily Hardman emberi jogi ügyvéd írása a New York Times-ban, amelyben arról számol be, hogyan tervezte meg 5 nap alatt az esküvőjét. Íme, ezt írja:

Kép
forrás: Brittney Miller

Az esküvőmet megelőző napon még nem volt ruhám. Nem egész 24 óra múlva a családtagok és barátok összegyűlnek, hogy megünnepeljenek minket és tudtam, hogy valószínűleg az egész esküvői outfitem "valami kölcsön" lesz. Hogy aggódtam-e? Nem igazán és nem sokáig. Végül rávettem anyukámat, hogy varrjon egy szoknyát a 10 dolláros felsőrészhez. És gyönyörűen sikerült.

Az esküvői ruhám egyike volt a temérdek dolognak, amelyek fölött nem aggódtam.

Öt nappal az esküvőm előtt (egy csütörtöki napon, amely amúgy Szilveszter napja volt) felhívtam egy rendezvényszervező hölgyet telefonon. A beszélgetés kábé egy órával azután zajlott le, hogy hivatalosan el lettem jegyezve (egy aznap reggel vásárolt, 8,88 dolláros Walmart jegygyűrűvel), miközben az arizonai Sedona Verde völgyben kirándultam.

Így nézett ki a párbeszéd:

Ő (köhögéstől elfúló hangon): Kérem? Öt nap múlva esküvő és maga csak most hív?

ÉN: Igazából nagylelkű vagyok. Most lettem menyasszony és ön az első, akit hívtam. Gondoltam, néhány logisztikai szempontot érdemes végigvenni, mielőtt mindenkit meghívnék sms-ben. És nem, nem vagyok terhes.

Ő: Hát ez szokatlan. Hány vendéget vár az esküvőre?

ÉN: Kábé százat.

Ő (köhög): Gondolja, hogy száz ember eljön öt nappal azután, hogy meghívja őket?

ÉN: Dehát a temetéseken is mindig megoldódik. Ha kevesen jönnek el, sok ételmaradék lesz. Ha sokan, akkor legfeljebb megkérem a családomat, hogy ők egyenek utoljára.

Ő: Ezt még fel kell dolgoznom. Na jó, beszéljünk a virágokról.

ÉN: Aha. Köszönöm, azt nem kérek.

Ő: Nem lesznek virágok?

ÉN: Nagyon szép a terem, senki nem veszi észre. Csak pazarlás lenne szerintem.

Ő: Mi a helyzet az abroszok és a szalvéták színével?

ÉN: Legyen mindegyikből a legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető.

Ő: Hogyhogy nincsenek elképzelései a színekről?

ÉN: Hát... a vőlegényemnek egyetlen öltönye van, az sötétkék és van hozzá egy rózsaszín nyakkendője. Szóval akkor ezek lesznek a színek. Sötétkék és rózsaszín.

Ő: Ez valami vicc?

Egy óra alatt megterveztük az egész lagzit.

Rob, a vőlegényem és én... egy éve jártunk, és azt már tudtuk, hogy az idők végezetéig együtt akarunk maradni. A munkája miatt (...) Londonba helyezték, így azt találtuk ki, hogy vagy egy éven belül házasodunk össze, vagy öt napon belül. Lelkesen elhatároztuk, hogy magunkon teszteljük az ötnapos elméletet.

Hogy miért öt nap? Már jó ideje kialakult bennem a meggyőződés, hogy a mai esküvők szükségtelenül megterhelőek. Az az elméletem, hogy egy héten belül is gyönyörű esküvőt lehet szervezni.

A rendezvényszervező után a szüleimet hívtam fel (akik elmondták, hogy imáik végre meghallgatásra találtak).

A harmadik telefonhívásomat a Salt Lake City-beli Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza templomához intéztem. Nem aggódtam amiatt, hogy nem lesz szabad időpont, mert a kedd reggel nem igazán frekventált idősáv esküvők számára.

A szervezőmunkám első napján már volt templom, időpont és helyszín a fogadáshoz.

Az sms-ben kiküldött meghívó
Az sms-ben kiküldött meghívó

Ezután kiküldtük (még aznap, bizony) a meghívókat sms-ben, egy szelfi-kollázs formájában, ezzel a szöveggel: „Boldogok lennénk, ha eljönnétek. Ajándékokat nem kérünk. Csak szeretetet.” A barátaim szívességből vállalták el, hogy fotózzanak, illetve megcsinálják a hajamat és a sminkemet. A kapcsolataim felhasználásával szereztem fellépőket is és egy ceremóniamestert. (...)

Igen, az öt nap kevésnek bizonyult a vendégek számára. Voltak néhányan, akik nem tudtak eljönni. De ha öt évvel előbb szólunk, akkor is lett volna, aki nem tud eljönni. És meglepő módon csak egy maroknyi közeli barát volt kénytelen távol maradni, ugyanannyi, mint bármelyik esküvőn.

A tervezés összesen 26 órát vett igénybe és az egész esküvő 4500 dollárba (1,3 millió forintba) került.

Az eredmény csodálatos esküvő volt január 5-én reggel. Az emberek azt mondták, hogy egy év alatt sem tervezhettük volna szebbre. Senki sem vette észre, hogy nincsenek virágok.

Minél tovább tart a szervezés, annál több a nyűg – mondta. – Csak akadályozta volna, hogy elkezdjük a közös életünket. Minek várni?

Rob folyton azt kérdezte az öt nap alatt: „Mit csináljak?” Pedig nem volt sok tennivaló. Ennek az az oka, hogy valahányszor felmerült egy esküvővel kapcsolatos társadalmi elvárás, megkérdeztem magamtól: „Teljesülni fog-e ezáltal az a cél, hogy a násznép érezze: szeretem őket és értékelem, hogy ilyen fontos szerepet játszanak az életemben? Erősebbé teszi ez majd a házasságomat és az ígéreteket, amelyeket egymásnak tettünk?” Ha a válasz nem volt, nem pazaroltam rá több időt.

Azóta az élet más területén is alkalmazom ezt a módszert. Számít az örökkévalóság szempontjából, hova megyünk vacsorázni? (...) Valószínűleg nem. Élvezd a kisebb ellenállás útját. Ha a döntés, amely előttem áll, fontos szerepet játszik az életedben vagy a kapcsolataidban, tegyél bele időt, energiát és kreativitást. Ha nem, tegyél magadnak egy szívességet és spórold meg a fáradságot.

Rob is meglátta a szépséget rövid jegyességünkben: „Minél tovább tart a szervezés, annál több a nyűg – mondta. – Csak akadályozta volna, hogy elkezdjük a közös életünket. Minek várni?”

Nem volt 200 dolláros mártásos csészénk és a 8,88 dolláros Walmart jegygyűrűtől bezöldült az ujjam, de a virágmentes sötétkék-rózsaszín esküvőnk tökéletes első lépése volt a házasságunknak: elegánsan egyszerű.

Kép

Esküvőszervezés 5 nap alatt: pontos időrend Emily módra


CSÜTÖRTÖK (2015. Szilveszter napja) Emily és Rob a vakációjuk alatt eljegyezték egymást Arizonában. (Aznap reggel Rob a Walmart szupermarketben, bevásárlás közben vette meg a gyűrűt.) Miközben a völgyben kirándultak, Emily elkezdtett telefonálni. Felhívott egy helyszínt Salt Lake Cityben, hogy lefoglalja a fogadáshoz. Aztán felhívta a szüleit, majd egy helyi templomot, mielőtt két legjobb barátnőjét hívta volna, akiket megkért fotózásra, illetve haj- és sminkkészítésre. Ezután meghívta a vendégeket sms-ben.

PÉNTEK (2016. újév) Robnak találtak egy 32 dolláros gyűrűt egy phoenix-i plázában. Rob felhívta egy barátját Kaliforniában, és megkérte, hogy hozza magával az elegáns cipőjét. „Vittem magammal a vakációra egy öltönyt arra az esetre, ha templomba mennénk' – meséli Rob később. Emily ruhavadászatba kezdett. Ezalatt megszervezett egy ceremóniamestert és fellépőket a fogadásra. Rob az Utah állambeli St. George-ba autózott a legjobb barátjához, akivel rögtönzött legénybúcsút tartottak.

SZOMBAT Folytatódott a menyasszonyi ruha felkutatása, végül Emily egy 10 dolláros fehér csipketopnál kötött ki. Salt Lake Citybe repült, és a repülőúton megtervezte a lagzi programját. A logisztikai részleteket elküldte a vendégeknek, a fellépőknek és a ceremóniamesternek, és megírta a beszédét.

VASÁRNAP Emily templomba ment, majd próbasminket és -hajat csináltatott a barátnőjével. Később elment a szüleihez, hogy megbeszélje velük a ruhát. Édesanyja azt mondta, alszik rá egyet.

HÉTFŐ Emily véglegesítette a rendezvényhelyszínnel a programot (a svédasztalnál maradtak). A rendezvényszervezőt megnyugtatta, hogy a tágabb családja nagyrészt farmerekből áll. „Bármi is itt a legnépszerűbb hús-krumpli menü, önre bízom. Nem vagyok válogatós.” Emily édesanyja kimérte, megtervezte, megvarrta, rápróbálta és befejezte az esküvői szoknyát, mindez nyolc órai munkájába került.

KEDD Emily haja és sminkje kora reggel készült el, majd 50 vendég előtt zajlott le az esküvő és 100 ember jelenlétében a fogadás.

Ezek a gyümölcsök a leghatékonyabbak szívbetegségek ellen

Vannak gyümölcsök, amelyek a bőrt fiatallá és gyönyörűvé varázsolják, mások kiváló immunerősítők, megint mások hatékony segítséget nyújtanak az emésztési panaszokkal szemben. Végül, de nem utolsó sorban pedig ott vannak azok, amelyek felveszik a harcot a szív- és érrendszeri betegségekkel.

A magyar gyerekekért és az értő olvasásért kampányol a The Chainsmokers

A kampány mögött az Éva új állandó szerzője, Bombera Krisztina keresendő, aki videóriportot is készített a DJ-párossal Hollywoodban. A The Chainsmokers kampányához persze nyereményjáték is tartozik, amelynek keretében aki vásárol #readit feliratú pólót, az találkozhat is a zenészekkel.

Napi horoszkóp június 22.: a Bikák kellő nyitottsággal új szerelmet találhatnak, a Bakoknak segítségre van szükségük egy bizonyos helyzetben

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert ismét fontos üzeneteket küldtek a csillagok!

A műanyag szívószál úri huncutság? Nem, vagyis nem csak a szívószál!

Szoktál főzni vagy rendelsz inkább? Esetleg elvitelre kérsz kaját a közeli kifőzdében, néha meg beugrasz egy gyorsétkezdébe? Tudod, hogy nagyjából mennyi szemetet termelsz akár egyetlen étkezéssel? A szívószál az üdítődben tulajdonképpen csak a jéghegy csúcsa.

Ezer kalória egy laza strandnapon? Megnéztük, mennyire hizlalnak a strandkaják

A hamburger vagy a gofri hizlal jobban? Felmértük a legnépszerűbb strandkaják energiatartalmát, mert hiszen nem árt előre tudni, hogy mit válasszunk, ha még mindig a lájtosabb fogásokat választanánk.

Napi horoszkóp június 21.: a Kosok komoly akadályokkal küzdenek, a Szüzek lépésről lépésre haladnak a siker felé

Ma is érdemes elolvasni a horoszkópod, mert fontos üzeneteket tartalmaznak az egyes csillagjegyek!

Ha már itt a Múzeumok Éjszakája, mutatunk egy restaurátorműhelyt belülről

Nemsokára kezdődik a Múzeumok Éjszakája, engem pedig régóta érdekelnek a műalkotások nem mindenki számára hozzáférhető történetei. Ezért úgy döntöttem, ellátogatok egy restaurátorműhelybe és közelebbről is megismerkedem az ott pihenő műtárgyak történeteivel.

Fluffy omlett, a legmenőbb tojásétel: ezt edd, ha unod a rántottát

Az utóbbi időben a fluffy omelet – nevezzük habos omlettnek – teret hódít magának a neten és gasztrománok bendőjében. Éppen ideje volt tehát, hogy én is kipróbáljam ezt az új őrületet, megosszam veled a receptet és a tapasztalataimat.

Gyorsak, finomak, olcsók: ezeket az apartmanban elkészíthető ételeket imádni fogod

Hétvégén leruccannátok a nyaralóba vagy hosszabb pihenést terveztek egy külföldi apartmanban? Akkor már csak egy kérdésem maradt: mit fogtok enni az üdülés alatt?

A 3 kedvencem Kányádi Sándor versei közül

A romániai magyar irodalom nagy öregje 89 évesen hunyt el budapesti otthonában. Kányádi Sándor a kortárs költészet egyik legfontosabb figurája volt, sokan nem is tudják, hogy egyik vagy másik versét ő írta.

11 gyanús érzés, amely mérgező baráti kapcsolatra utal

Előfordul, hogy egy barátunk olyan régóta van jelen az életünkben, hogy nem is értjük, mi baj van velünk, csak azt tudjuk, hogy mérgező légkörben élünk. Most felfejtjük pontosan ezeket a baljós jeleket.

Hogyan hat a bor melegben?

Az alkoholtartalmú italok – köztük a bor – fogyasztása mindenképpen befolyásolja szervezetünk hőháztartását, legyen akár hideg, akár meleg az időjárás, kortyolgassuk akár pincében, légkondicionált helyiségben vagy fűtött szobában. Mivel a nyár „berobbanásával” elérkezett a szabadtéri fesztiválok, borozások, teraszozások, kerti partik és strandon fröccsözések ideje, érdemes néhány szót ejteni a melegben történő borozásról, hiszen pár apró dologra odafigyelve a bor hatása biztosan csak pozitív értelemben marad emlékezetes, és a szervezetünket sem terheljük vele.

4 étel, aminek a fogyasztása öregíti a bőrödet

Nem csak az számít a ráncok szempontjából, hogy mennyi vizet iszol és milyen a bőrápolási rutinod. Vannak ugyanis olyan alapanyagok, amiktől idő előtt elkezdhetsz ráncosodni. A joy.hu cikkéből kiderül, pontosan melyek ezek.

12 reklámszlogen, ami akár tökjó mantra is lehetne

„Just do it”, „A legkisebb is számít” – ezek a rövid, de velős életigazságok akár útmutatóul is szolgálhatnának a mindennapjainkban. Ha nem reklámcélra íródtak volna. Vagy...?

Kis lakások, nagy ötletek: 7 tipp az élhetőbb szűk terek berendezéséhez

Rengetegen élünk olyan aprócska otthonokban, amikben szinte mi is alig férünk el, nemhogy a holmijaink. Nem, most nem arra biztatnálak, hogy mielőbb szabadulj meg felesleges cuccaidtól, inkább tippeket adnék, hogy jobban kihasználhasd a kis helyiségeket.

Hízás hasra, fenékre, combra: az, hogy hova szaladnak fel rád a plusz kilók, az egészségedről is árulkodik

Neked melyik testrészed a legproblémásabb, ha a hízásról van szó? Nem mindegy, hogy a hasadra vagy a combodra rakódnak a fölös kilók, ez ugyanis sokat elárulhat az egészségi állapotodról. A Runner's World cikkéből kiderül, mit jelent az, hogy hova hízol.

2019-ben még biztosan nem lesz rövidebb a nyári szünet

A nyári szünet és az összes többi fontos dátum nagyjából ugyanakkor lesz, mint a most lezárult tanévben, derül ki a Magyar Közlöny most kijött rendeletéből. Az összes fontos dátumot beírtuk az Éva Naptárba a 2018/2019-es tanévről, nézd meg és mentsd el magadnak őket te is!

Nyár közepén erős gyomorgörcseid vannak? Nem gondolnád, mi állhat a háttérben

Nyáron nem csak a leégés, a kiszáradás vagy a napszúrás veszélye fenyeget! Van ugyanis egy komoly egészségügyi jelenség, aminek a létezéséről sokan még csak nem is tudtak.

Kövess minket

Most fél éves Éva előfizetéshez, fél éves InStyle előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem