A te háztartásodban is lehetséges! 6 kevésbé ismert, de annál egyszerűbb lépés a nulla hulladék felé

Borítókép: A te háztartásodban is lehetséges! 6 kevésbé ismert, de annál egyszerűbb lépés a nulla hulladék felé Forrás: Nikole Markwald (Bea Johnson, a zerowastehome.com bloggere kimért finomságokat vásárol)
Az átlag magyar napi 1 kiló hulladékot termel. Ez az Amerikában élő blogger, Bea Johnson évente 1 kilót. Most Magyarországon járt egy konferencián.

A budapesti ELTE Gólyavárában került sor szerdán arra a konferenciára, amelyen – több magyar hulladékcsökkentés-szakértő mellett – Bea Johnson francia származású, Amerikában élő blogger is részt vett. A "zero waste" mozgalom úttörőjétől számtalan apró trükköt leshetünk el; Bea már korábbi videóiban és könyvében is elmondta, hogy összesen 15 ruhája van, kétféle természetes tisztítószert használ az egész házban és a híresztelések ellenére igenis borotválja a lábát.

A magam részéről átlagosan környezetbarátnak tekintem magam: szelektíven gyűjtöm a szemetet, csapvizet iszom és mindig viszek magammal szatyrot a bevásárláshoz. De arra már nem figyelek annyira, hogy minél több árut kimérve vásároljak meg, ezért a (szelektív) hulladék nálam főként csomagolóanyagból keletkezik; továbbá úgy érzem, hogy az otthonom kert híján még nincs felkészülve a gilisztakomposztra. (De lehet, hogy egyszer lesz.) Éppen ezért számomra rendkívül hasznos volt, hogy Bea (akinek az előadásán sajnos nem maradhattam végig), valamint őt megelőzően például a magyar nullahulladék-blogger, Kump Edina, a Humusz Szövetség alelnöke, Urbán Csilla és mások, Bombera Krisztina moderációja mellett, számtalan apró tanáccsal láttak el, amelyeket eddig nem ismertem (vagy nem vettem elég komolyan). Most ezek közül osztom meg veletek a kedvenceimet; a célom nem az, hogy mindenkit azonnali hulladék-lenullázásra vegyek rá (ez még a leghétpróbásabbaknak sem megy egyik napról a másikra), hanem az, hogy hátha akad még, aki hozzám hasonlóan fogékonynak bizonyul néhányra az alábbi apró, de annál egyszerűbb hulladékcsökkentő trükkökre.

Forrás: Magda Trebert
Ennyi szemetet termelt egy év alatt Bea Johnson és családja.

Bea a közismert Reduce, Reuse, Recycle hármas jelszót (csökkentsd, használd újra, hasznosítsd újra) két másik R betűs veszényszóval egészítette ki, így lett a Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot (utasítsd vissza, csökkentsd, használd újra, hasznosítsd újra, rohaszd el). Most hét apró példával szemléltetjük, hogy ez mit jelent: