Végre nem késtél le semmiről: ezeket az ehető virágokat ültesd el mostanában

Borítókép: Végre nem késtél le semmiről: ezeket az ehető virágokat ültesd el mostanában
Szépek és finomak!

Mindegy, milyen pici a rendelkezésére álló terület, elkülöníthetsz egy talpalatnyi földet, vagy kijelöl egy balkonládát, és abban nevelgetheted idén az ehető virágokat.

Halmos Monika gasztrobotanikus-tanácsadó, ehető virág szakértő szerint egyre divatosabb lesz a virágokkal való díszítés, és nem csak a fine-dining éttermekben.

"Bátran ültethetjük a zöldségeket és a színes virágokat közös ágyásba, a kert díszeként, mert megfelelően párosítva kifejezetten jót tesznek egymás fejlődésének. A levendula és a rózsa már a kolostorkertekben is egymás mellett nődögéltek, előbbi ugyanis megvédi a kártevőktől a kényes rózsát, de ugyanilyen hatása van a körömvirág és a zeller közelségének is. A veteményest és a díszkertet ötvözni azonban, a hasznos kölcsönhatások mellett, egy másik szempont miatt is érdemes: a zöldségek egy része díszítő erővel bír, némely dísznövényként tartott virágot pedig meg lehet enni" – folytatja a szakértő.

"A családi házak előkertjéből jól ismert, a sárga ezernyi árnyalatában pompázó sásliliom például a távol-keleti konyhák kedvenc csemegéje. Zsenge zöldbabra emlékeztető, enyhén édeskés íze miatt bimbóját, virágát gyakran használják csirkés wok ételekhez. Az ázsiai élelmiszereket árusító üzletekben szárítva meg is lehet vásárolni.

Aztán ott van a kertek másik népszerű virága, a bársonyvirág, ismertebb nevén büdöske. Bármily meglepő, a növényt, amiben mi csak gyönyörködni szoktunk, Észak-Kelet Afrikában karakteres ízű húsok fűszerezésre használják. A szirmoknak kellemesen kesernyés aromája van, ami kiválóan passzol a birkához, kecskehúshoz, de gombaételeket is feldobhatunk vele. Egy a lényeg, mértékkel használjuk, mert erőteljes az íze.

A szintén kedvelt sarkantyúkával talán többször szembe találkoztunk már a tányérunkban. Az éttermek használják díszítés gyanánt, vagy salátába, ám a legtöbben nem merik megkóstolni, inkább kipiszkálják az ételből. Nagy kár, mert a sarkantyúvirág különleges ízzel rendelkezik, enyhén csípős, tormára emlékeztető aromája van. Megbolondíthatunk vele különböző salátákat, zöldségételeket, de bármilyen sós fogáshoz remekül használható.

A levendulából szörpöt és édességet készítenek, a rózsát frissen, vagy kandírozva is használják, főznek belőle lekvárt, de szinte bármilyen desszertet izgalmasabbá lehet tenni vele, valamint szuperül kombinálható csilivel vagy borssal. És akkor még meg sem említettük a hamarosan virágzó akácot, vagy a lóhere apró virágát, amiket gyermekkorában szinte mindenki előszeretettel rágcsált az iskolából hazafelé vezető úton.

Figyelem! A virágüzletekben árusított dísznövényeket szigorúan tilos megenni. Aki szeretné az étkezésébe beépíteni a virágokat, annak a szigorúan permetmentes, saját gondozású kert vagy a balkonláda jelentheti az alapanyagok forrását.

Az ehető virágok listája szinte végtelen, de szinte biztos, hogy mindenkinek akad otthon a saját kertjében, csak nem tud róla. Épp ezért március 24-26. között a Gardenexpón Halmos Monika is jelen lesz, és egy előadás keretében beavatja az érdeklődőket a gyógynövényes-virágos-zöldséges kertek kulisszatitkaiba. Ne maradj le Magyarország legnagyobb kerti trend és életmód kiállításáról! www.gardenexpo.hu/programok