Megkérdeztük! Ezt gondolja egy muszlim nő a Nike sportfejkendőjéről

Megkérdeztük! Ezt gondolja egy muszlim nő a Nike sportfejkendőjéről
Forrás: (képünk illusztráció)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dr. Anwar Zsuzsa közgazdász, a Magyarországi Muszlimok Egyháza női bizottságának vezetője. Azért kerestük meg, hogy magyarázza el nekünk: miért fontos a muszlim nők számára, hogy sportoláshoz is viselhessenek hidzsábot. A napokban bemutatott sportfejkendő 2018-tól lesz kapható.

Világszerte a csapból is az folyik, hogy nemsokára piacra kerül az első, kifejezetten sporthoz kifejlesztett hidzsábkollekció. Most megkérdeztünk egy „illetékest”, dr. Anwar Zsuzsát, aki maga is fejkendőben jár, hogy várja-e.

Mivel foglalkozik a muszlim egyház női bizottságának vezetőjeként?

Nőknek szervezünk programokat, családi eseményeket. Havonta vannak találkozóink, ezen 20-30 nő vesz részt általában, de szervezünk ünnepi összejöveteleket és olyan rendezvényeket is, amelyek kifejezetten nem muszlimoknak szólnak. Például február 1-jén volt a World Hijab Day, amelynek során ismeretterjesztő programokat tartottunk a fejkendőről, hogy közelebb hozzuk az embereket a muszlim nőkhöz.

A hidzsáb viselésének elsősorban teológiai szerepe van, ugye?

Pontosan, és sok tévhit is fűződik ehhez, például hogy a muszlim nők csak azután veszik fel a hidzsábot, hogy férjhez mentek. Ez nem igaz, a hidzsábot pubertáskortól kell viselni, mert a vallásunk előírása, hogy a nők csak az arcukat és a kezüket hagyják fedetlenül idegen férfiak jelenlétében. Itt nagyon fontos a szabad akarat és hogy nem szabad senkit sem erre rákényszeríteni. Az iszlám megelőző vallás, fontos, hogy a nő csak a férjének mutassa meg, hogy milyen szép, más férfi figyelmét ne vonja el a szépsége.

Egy férfi külseje nem vonhatja el egy nő figyelmét?

Isten tudja csak, miért, de különböző biológiai adottságokat adott a nőknek és a férfiaknak. Természetesen a nő számára is fontos a férfi megjelenése, de a látvány önmagában nem elegendő; a nő számára fontos az érintés és a szavak, hogy egy férfi kedves legyen hozzá és szépeket mondjon neki. Egyébként azt is sokszor fel szokták vetni, hogy a férfiakat miért nem korlátozza az iszlám az öltözködésben; dehogynem, például nem vehetnek fel selymet vagy aranyat, illetve köldök és térd között nekik is takarni kell magukat. Hasonló oka van annak is – ezt is kevesen tudják –, hogy a muszlim nők a férfiak mögött imádkoznak. Nem azért van ez, mert alacsonyabb rendűek lennének, hanem azért, mert az iszlám vallásban az imádkozás sok mozgással, például előrehajolgatással, leborulással jár, és ha ilyenkor a nő mögött egy férfi áll, könnyen lehet, hogy az nem fog tudni az imára koncentrálni.

Mit gondol a Nike által kifejlesztett sportfejkendőről?

Nagyon örülök a hírnek és alig várom, hogy kapható legyen.

Nem ütközik semmilyen vallási előírásba például az, hogy logó van rajta?

Dehogy, miért ütközne? Az is egy félreértés, hogy a muszlim nők nem sportolhatnak. Az iszlám nem tiltja a sportot, a próféta is a feleségével futott.

Ön sportol?

Nem igazán van rá időm, de a munkahelyemen szoktam tornázni, ott van ilyen lehetőség.

Mindig visel fejkendőt?

Igen, mindig, a hitem szerint élek.

Szokott megjegyzéseket kapni az utcán?

A legtöbben kérdéseket tesznek föl, és ezekre mindig készséggel válaszolok. Néha kapok beszólásokat is, például egyszer mondta valaki, hogy „úristen, szörnyű, ahogy kinéz”, és ez ráadásul olyan embertől jött, aki tényleg elhanyagoltan öltözött. Ismerek olyan nőket, akikre mutogattak, akiket leköptek és akiket megvertek.

Ez mind Magyarországon?

Igen.

A bevándorlóválság óta rosszabbodott ez a helyzet?

Azt tapasztalom, hogy igen.

Mit szokott gondolni, amikor arról hall híreket, hogy bizonyos országokban (például középületekben, iskolákban) betiltják a hidzsáb viselését?

Olyankor általában félni szoktam. Azon gondolkozom, mi lesz, ha például egy ilyen országba kell mennem egy konferenciára. Elfog a félelem a gondolatra, hogy Magyarországon is történhet ilyen intézkedés. Akkor tényleg nem tudnám, mit csináljak.

Igaz vagy hamis: Tényleg egyre több az allergiás?

Vagy csak mi érzékeljük, hogy növekszik körülöttünk az allergiás betegek száma? Mi az igazság? Részlet az Éva Egészség különszámban megjelent cikkből.

Hogyan küzdjük le a bennünk szunnyadó mártírt? 10 tipp

Ennek a cikknek nem célja, hogy nevetség tárgyává tegye azokat, akik hajlamosak életvitelszerűen belesüppedni az önsajnálatba. Sokkal inkább azt szeretnénk megmutatni, hogy rajtunk múlik, hogyan birkózunk meg az akadályokkal, amelyeket elénk sodor az élet, és az is a mi döntésünk, hogy mártírként vagy jediként harcolunk-e. Részlet az Éva magazinban megjelent cikkből.

Otthon a világban: interjú Szalóki Ági énekesnővel

Harmónia árad belőle: a szavaiból is, a mozdulataiból is. Nem a biztos révbe érés hivalkodása, hanem annak az embernek a bizonyossága, aki tudja, mi a dolga. Szalóki Ági most múlt negyven, és letisztultabb, mint valaha. Részlet az interjúból.

Ha az orvos nem javallja, inkább ne kezdj bele! Íme a gluténmentes diéta 5 fő veszélye

Vannak bizonyos ételfajták, amelyek manapság könnyedén magukra öltik „az egészség glóriáját”, míg másokon csúnya ördögszarvak éktelenkednek. Utóbbiak között szerepel mindenki kedvenc gyűlölt fehérjéje, a glutén.

Megjelent a novemberi Éva, természetesen idén is JOY-Napok kuponfüzettel!

A címlapon Szalóki Ági énekesnő, benne rengeteg olvasmány felnőttkori hiperaktivitásról, az éneklés hatalmáról és még egy csomó mindenről. Ja és azt említettük már, hogy a novemberi Éva JOY-Napok kuponfüzettel kapható, benne 10-70%-os kedvezményre jogosító kuponokkal?

Kezdd el még ma – 5+1 tanács a demencia megelőzésére

A demenciában szenvedők kétharmada nő. Ezért felbecsülhetetlenül fontos, hogy mindannyian figyeljünk a szellemi épségünkre. Kezdjük el a megelőzést már most! Részlet az Éva Egészség különszámból.

Keira Knightley két Disney-mesét is megtiltott lányának: elárulta, miért

Keira Knightley elég szigorú, már ami a gyereknevelést illeti, hiszen 3 éves kislánya két klasszikus Disney-mesét sem nézhet meg. A joy.hu híradása.

Ingyenesen letölthető, nyomtatható táblázat: hány éves korban, milyen gyakran, milyen szűrővizsgálatra menjünk?

Hogyan legyél egészségtudatos állampolgár? Egyszerű: töltsd le ezt a táblázatot, nyomtasd ki, ragaszd ki a faladra és ütemezd be magadnak az egy-két-öt évenként esedékes szűrővizsgálatokat!

„Fontos volt, hogy a szépség, a fájdalom működni tudjon” – interjú Balsai Móni színésznővel

Balsai Mónival, aki mostanában egyre népszerűbb és foglalkoztatottabb színésznő, két bemutatója kapcsán beszélgettünk. A Büszkeség és balítélet a Centrál Színházban látható, az X – A rendszerből törölve című krimi pedig a mozikban, novembertől.

Örökre felejtsd el a fehér lisztet? Avagy teljes kiőrlésű tészta valóban sokkal egészségesebb?

A verseny előtti tésztaparti elengedhetetlen a sikerhez a glikogénraktárak feltöltése miatt, viszont sokan szidják a hagyományos, fehérlisztből készült tésztákat. De mi az igazság? Tényleg egészségesebb a teljes kiőrlésű változat? – teszi fel a kérdést a runnersworld.hu

Sandra Bullock nehéz időszakon van túl: több családtagját elvesztette

Sandra Bullock utoljára az Ocean's 8 miatt jelent meg a kamerák előtt, és azóta teljesen eltűnt. Most elárulta, mi ennek a szomorú oka. A joy.hu híradása.

Egy hónapon keresztül minden nap 5 percig haslaposító gyakorlatokat végeztem – ez lett az eredménye

Micsodaaa? Napi 5 perc tornával négy hét alatt lapos lehet a hasam? Ezt az edzésprogramot nekem találták ki, hát nem? Sajnos az eredmény – mily meglepő – elmaradt a várakozásaimtól, de maga a folyamat annál tanulságosabbnak bizonyult. Most leírom, mi az a 8 dolog, amit leszűrtem le abból, hogy minden nap öt percig plankingeltem és felüléseket csináltam.

10 boros mém, mely minden borbarát szívének kedves

Esős őszi napok tökéletes kiegészítője lehet egy-egy pohár jól kiválasztott vörös- vagy fehérbor. Főként, ha azt a barátaink, szeretteink társaságában fogyasztjuk el. Lássunk hát pár képet, amellyel garantáltan mosolyt csalunk az arcodra a finom kortyok mellé.

Siralmas számok, majdnem annyit foglalkozunk ügyintézéssel, mint a gyerekeinkkel

...és alvásra is alig 7 óra jut átlagosan Magyarországon.

A legsötétebb álmaidban sem hitted volna: ébenfekete ételek

Ha ételek, akkor többnyire nem a fekete szín jut eszünkbe, pedig ma már egyre népszerűbbek ezek a finomságok. Tény, hogy nagyon menő finomságok születnek így!

Kövess minket

Most Éva Advent különszámot kapsz az egyéves Éva-előfizetéshez

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem