Megkérdeztük! Ezt gondolja egy muszlim nő a Nike sportfejkendőjéről

Megkérdeztük! Ezt gondolja egy muszlim nő a Nike sportfejkendőjéről
Forrás: (képünk illusztráció)

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

D

Dr. Anwar Zsuzsa közgazdász, a Magyarországi Muszlimok Egyháza női bizottságának vezetője. Azért kerestük meg, hogy magyarázza el nekünk: miért fontos a muszlim nők számára, hogy sportoláshoz is viselhessenek hidzsábot. A napokban bemutatott sportfejkendő 2018-tól lesz kapható.

Világszerte a csapból is az folyik, hogy nemsokára piacra kerül az első, kifejezetten sporthoz kifejlesztett hidzsábkollekció. Most megkérdeztünk egy „illetékest”, dr. Anwar Zsuzsát, aki maga is fejkendőben jár, hogy várja-e.

Mivel foglalkozik a muszlim egyház női bizottságának vezetőjeként?

Nőknek szervezünk programokat, családi eseményeket. Havonta vannak találkozóink, ezen 20-30 nő vesz részt általában, de szervezünk ünnepi összejöveteleket és olyan rendezvényeket is, amelyek kifejezetten nem muszlimoknak szólnak. Például február 1-jén volt a World Hijab Day, amelynek során ismeretterjesztő programokat tartottunk a fejkendőről, hogy közelebb hozzuk az embereket a muszlim nőkhöz.

A hidzsáb viselésének elsősorban teológiai szerepe van, ugye?

Pontosan, és sok tévhit is fűződik ehhez, például hogy a muszlim nők csak azután veszik fel a hidzsábot, hogy férjhez mentek. Ez nem igaz, a hidzsábot pubertáskortól kell viselni, mert a vallásunk előírása, hogy a nők csak az arcukat és a kezüket hagyják fedetlenül idegen férfiak jelenlétében. Itt nagyon fontos a szabad akarat és hogy nem szabad senkit sem erre rákényszeríteni. Az iszlám megelőző vallás, fontos, hogy a nő csak a férjének mutassa meg, hogy milyen szép, más férfi figyelmét ne vonja el a szépsége.

Egy férfi külseje nem vonhatja el egy nő figyelmét?

Isten tudja csak, miért, de különböző biológiai adottságokat adott a nőknek és a férfiaknak. Természetesen a nő számára is fontos a férfi megjelenése, de a látvány önmagában nem elegendő; a nő számára fontos az érintés és a szavak, hogy egy férfi kedves legyen hozzá és szépeket mondjon neki. Egyébként azt is sokszor fel szokták vetni, hogy a férfiakat miért nem korlátozza az iszlám az öltözködésben; dehogynem, például nem vehetnek fel selymet vagy aranyat, illetve köldök és térd között nekik is takarni kell magukat. Hasonló oka van annak is – ezt is kevesen tudják –, hogy a muszlim nők a férfiak mögött imádkoznak. Nem azért van ez, mert alacsonyabb rendűek lennének, hanem azért, mert az iszlám vallásban az imádkozás sok mozgással, például előrehajolgatással, leborulással jár, és ha ilyenkor a nő mögött egy férfi áll, könnyen lehet, hogy az nem fog tudni az imára koncentrálni.

Mit gondol a Nike által kifejlesztett sportfejkendőről?

Nagyon örülök a hírnek és alig várom, hogy kapható legyen.

Nem ütközik semmilyen vallási előírásba például az, hogy logó van rajta?

Dehogy, miért ütközne? Az is egy félreértés, hogy a muszlim nők nem sportolhatnak. Az iszlám nem tiltja a sportot, a próféta is a feleségével futott.

Ön sportol?

Nem igazán van rá időm, de a munkahelyemen szoktam tornázni, ott van ilyen lehetőség.

Mindig visel fejkendőt?

Igen, mindig, a hitem szerint élek.

Szokott megjegyzéseket kapni az utcán?

A legtöbben kérdéseket tesznek föl, és ezekre mindig készséggel válaszolok. Néha kapok beszólásokat is, például egyszer mondta valaki, hogy „úristen, szörnyű, ahogy kinéz”, és ez ráadásul olyan embertől jött, aki tényleg elhanyagoltan öltözött. Ismerek olyan nőket, akikre mutogattak, akiket leköptek és akiket megvertek.

Ez mind Magyarországon?

Igen.

A bevándorlóválság óta rosszabbodott ez a helyzet?

Azt tapasztalom, hogy igen.

Mit szokott gondolni, amikor arról hall híreket, hogy bizonyos országokban (például középületekben, iskolákban) betiltják a hidzsáb viselését?

Olyankor általában félni szoktam. Azon gondolkozom, mi lesz, ha például egy ilyen országba kell mennem egy konferenciára. Elfog a félelem a gondolatra, hogy Magyarországon is történhet ilyen intézkedés. Akkor tényleg nem tudnám, mit csináljak.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Mi lett veled Nicole? A színésznőre nem lehet ráismerni a legfrissebb fotóin

És ez most nem egy plasztikai baleset! Az instyle.hu híradása.

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

5 tuti tipp, amivel akár órákra is lefoglalhatod a gyereket

Ezeket szerencsére benn is lehet játszani és csak fél szemmel kell rájuk nézned közben.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft