Imádjuk, de...Te tudod, hogy kell helyesen enni a chia magot?

Borítókép: Imádjuk, de...Te tudod, hogy kell helyesen enni a chia magot?
A chia mag mostanság az egyik legnépszerűbb szuperétel, de nem árt tudnod, hogyan érdemes illetve nem szabad elkészíteni!

Nem chia maggal fogod megváltani a világot, és nem ettől adsz majd le jó pár kilót, de jó, ha tartasz otthon belőle, és rendszeresen fogyasztod: tele van antioxidánsokkal, emellett nagyon magas a rost, Kálcium, fehérje és Omega3 tartalma. De nem mindegy, hogyan készíted el!

A chia mag egészen aprócska, mákszerű mag, amit azon tulajdonsága miatt kedvelnek annyira a diétázók, hogy víz vagy valamilyen folyadék hatására a mérete többszörösére képes növekedni, emiatt eltelít, és kicsit pudingszerű lesz az állaga. Ám arra érdemes figyelni, hogy szárazon, csak egy kis vízzel lenyelve nem szabad elfogyasztani, mert így könnyen nyelési nehézségeket okozhat. A magoknak ugyanis nincs idejük leérni a gyomorba, és már út közben elkezdenek növekedni.

Hogy mi a megoldás? Fogyasztás előtt érdemes áztatni a magot, hogy legyen ideje megdagadni, és ilyenkor történik meg az is, hogy a magokon egy kocsonyás bevonat képződik, aminek a segítségével könnyebben áthalad az emésztőrendszeren.

Egyes kutatások szerint az is jó megoldás, ha először leőröljük, és utána áztatjuk a chia magot, mert úgy még jobban kifejti jótékony hatásait. Ha szívesen beiktatnád az étrendedbe, a következő elkészítési módszerek biztosan beválnak!

Chia puding

Reggelire tökéletes, de nap közben, nassolnivalóként is megállja a helyét. Este keverj össze 2 deci magtejet 2-3 evőkanál chia maggal – reggelre kész is a puding, amit édesíts mézzel, gyümölcsökkel, esetleg kókuszreszelékkel. Mennyei lesz!

Süteményekbe

Muffinba remek hozzávaló a chia mag: egy fél kanálnyit keverj a tésztába, nem is lehet érezni az ízét, de nagyon jót tesz a süteménynek!

Energialöket reggelre

Ha gyümölcs smoothie-val indítod a napot, abba is mehet bátran egy kávéskanálnyi chia mag!

Joghurttal is nagyon finom

Uzsonnára szuper Omega3 forrás a következő, pofonegyszerű nassolnivaló: egy pohár natúr joghurtba keverj pár szem gyümölcsöt és egy teáskanálnyi chia magot. Könnyű, egészséges, gyors!

A cikk eredetileg a joy.hu-n jelent meg.