40 nap alatt minden megváltozhat: te készen állsz egy tavaszi böjtre?

Borítókép: 40 nap alatt minden megváltozhat: te készen állsz egy tavaszi böjtre?
Böjtöltél már valaha 40 napig? Itt az idő, hogy kipróbáld!

2017-ben kivételesen március 1-jén nemcsak az első tavaszi hónap kezdődik, de ekkor van hamvazószerda, vagyis a húsvét előtti 40 napos böjt kezdete. Maga a böjt szó tartózkodást jelent evéstől, ivástól vagy valamilyen tevékenységtől. A húsvét előtti húsmentes időszakot a mai napig sokan betartják: nem csak vallási, de egészségügyi okokból is böjtölnek.

A böjt nemcsak a szervezetnek tesz jót, de önmérsékletre és kitartásra is ösztönöz. Ráadásul nem véletlenül tél végén van ez az időszak: nem árt a felhalmozódott salakanyagokat, lerakodótt zsírpárnákat eltávolítani a szervezetből.

Egy-egy húsmentes időszak jót tehet a szervezettel, így mindenképp érdemes kipróbálnod, mi lesz, ha 40 napig tartózkodsz a felvágottaktól, a nagyi rántott húsától vagy épp a kedvenc hamburgeredtől. Viszont nem feltétlenül kötelező a klasszikus, húsmentes böjtöt tartani: ha van kedved egy tél végi nagytakarításhoz a szervezetedben, akkor számtalan más módon böjtölhetsz: mi ezek közül válogatunk!

1. Csak semmi édesség!

Van, aki simán kibírja hús nélkül, ha azonban arról van szó, hogy nem ehet meg naponta egy csokit, túró rudit vagy süteményt, akkor máris kétségbeesik. Pedig a cukormegvonás nagyon jót tesz a testnek: pozitív hatásainak korábban egy egész cikket is szenteltünk. Ha te is csokifüggő vagy, próbáld ki, bírod -e 40 napig édességek nélkül!

2. Viszlát, alkohol!

"Még szerencse, hogy nem a vörösbort említitek!" - Ha a csokinál ez jutott eszedbe, akkor valószínűleg az édességmentes 40 nap helyett egy alkoholmentes böjtre lenne szükséged. A függőség ugyanis komoly dolog, és bár egy kis vörösbor jót tesz a szervezetnek, akár érdemes lenne megtapasztalnod, mi történne, ha a következő 40 napban este maximum teáznál!

3. Minden napra valami egészséges!

Ha te az a fajta lány vagy, akinek gondot okoz a saláta vagy a gyümölcsfogyasztás, de lenne kedved valamin változtatni, akkor láss neki: próbálj meg minimum napi egy étkezést gyümölcsre vagy zöldségre cserélni. Az ideális persze az lenne, ha minden fogáshoz ennél valamilyen vitaminforrást, de már az is sokat jelent a szervezetednek, ha csak egy apróságot változtatsz az étrendedben!

4. Csak a víz, a tiszta víz

Nem rajongsz az alkoholért, ellenben a cukros üdítők, a szénsavas italok és az ízesített vizek a gyengéid? Azon felül, hogy ezekben rengeteg felesleges kalória található, egyáltalán nem egészségesek. Viszont a tiszta víz mindenre megoldás: szebb lesz tőle a bőröd, jobb lesz az emésztésed, és kevésbé leszel fáradt, kimerült. Ha üdítőmániás vagy, a következő 40 napban barátkozz meg a szénsavmentes ásványvízzel!

5. Búcsúzz el a vacsorától!

Simán megvagy csoki és cukros levek nélkül, de szerinted vacsora nélkül nem élet az élet? Ha gondot okoz, hogy 6 után ne közelíts a konyha felé, akkor kicsit érdemes lenne kipróbálnod, milyen üres gyomorral lefeküdni. Túl fogod élni! Ha 6 után nem eszel, az a súlyvesztés mellett jobb, nyugodtabb alvást is eredményezhet ám, és ki tudja, hátha annyira megtetszik a dolog, hogy húsvét után már nem is szoksz vissza a nagy eszem-iszomra!

Na, velünk tartasz?

A cikk eredetileg a joy.hu-n jelent meg.