5 nagyon fontos dolog, amiből soha ne engedj, ha új építésű otthonba költözöl!

5 nagyon fontos dolog, amiből soha ne engedj, ha új építésű otthonba költözöl!
Forrás: gettyimages

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

N

Nincs olyan építkezés, vagy átalakítás, amikor ne kerülne porszem a gépezetbe! Azonban, ha ezekre fokozottan odafigyelsz, megkímélheted magad néhány fölös körtől!

Ha úgy döntötök, hogy a következő otthonotok egy új építésű, vagy felújított lakás, vagy ház lesz, akkor bizonyára nem ér majd meglepetésként titeket a tény, hogy igen nagy fába vágtátok a fejszéteket. Hacsak nincs a családban, ismerősi körben egy megbízható építész, vagy szakember, aki baráti alapon segít jobban átlátni a tereket, felhívni a figyelmeteket a gyakran előforduló problémákra, akkor cseppet sem árt, ha kicsit előre tájékozódtok ezügyben. Kolléganőnk, aki épp most éli át ezeket a folyamatokat, összeírt néhány hasznos tippet, amit jó ha szem előtt tartotok, ha nem akartok később mérgelődni!

Kép
forrás: getty

1)) A konnektorok, kiállások kérdése!

Nem elég, ha megelégszel a műszaki leírásban adottakkal, a helyszínen többször is fel kell mérni, hogy mi hova kerüljön! Jelöld ki a számodra praktikus helyeket: gondold át, mit hova szeretnél majd tenni, hol lesz szükség csatlakozókra, konnektorokra, kapcsolókra! Persze ezekből később is fel lehet szerelni bizonyos típusúakat, de vannak olyanok, amihez vésni kell, és azt a kész lakásban már nem biztos, hogy előről akarod majd kezdeni!

2)) Megfelelő-e a fűtés és a hűtés?

Elegendő-e a betervezett fűtőtestek száma, típusa? Melyek azok a helyiségek, ahol fokozottan szükség lesz a melegre (például fürdőszoba), és melyek azok, amelyekben elhagyható (például spájz, vagy kamra)? Hol akarod, hogy nyáron hűtsön a légkondi? Mindent alaposan egyeztess a kivitelezővel, nehogy egy apró félreértés miatt a későbbiekben a fűtéssel, vagy épp a hűtéssel kelljen bajlódnod!

Kép
forrás: getty

3)) Van-e még valami, amit praktikusabban is lehetne tervezni?

Alaposan érdemes megvizsgálni, hogy a még mozgatható falak közül érdemes-e valamit átalakítani! Így könnyen nyerhetünk teret egy kisebb étkezőnek, egy nagyobb fürdőszobának, vagy akár egy praktikus gardróbnak! Bármilyen bonyolultnak tűnik elsőre változtatni, hosszútávon kell gondolkozni, hogy mi szolgálná leginkább a kényelmedet!

4)) A nyílászárók kérdése!

Nagyon alaposan vizsgáld át a már készen berakott ablakokat, ajtókat, hogy jól zárnak, szigetelnek-e! Ne légy rest, ha valamit nem találsz jónak, a szakember azért van, hogy a te igényeidet kielégítse: végtére is, te fogsz ott lakni, nem pedig ő! Válassz tartósabb termékeket, amelyek jól kezelhetők, és kicsit hosszabb időre is lehet tervezni velük! Ugyanez igaz a redőnyökre is: azokon ne akarj spórolni, hiszen azon túl, hogy rengeteg hőt, energiát takaríthatsz meg egy-egy jól záródó, szigetelő példánnyal, még sokszor a betörőket is visszatartja, hogy bepróbálkozzanak az ingatlan közelebbi megismerésével!

Kép

5)) A szigetelelés, penészvédelem, falvastagság...

Tudom, ezek elég vegyes kategóriák, de épp ezek jöttek most velem szembe. Ne ijedj meg, ha még a félkész állapotban penészedést tapasztalsz egy-két helyiségben, ez lehet a több lépcsős építkezés, és az időjárási viszontagságok miatt is: hiszen egy szerkezetkész házat, vagy lakást, még jó sokáig nem fognak felfűteni, amíg zajlik benne az érdemi munka. Vannak már nagyon erős penészirtó szerek, amiket kimondottan építkezésekre ajánlanak, ezekre semmiképp ne sajnáld a pénzt! A falak vastagsága nem csak a szigetelés miatt fontos, hanem az esetleges szomszéd lakásból való áthallás miatt is: minden esetben ellenőrizd, hogy mennyire lesz nagy a zaj, ami a szomszédos lakásokból szűrődhet át, és ha elégtelennek látod a szigetelést, kérd a falak megerősítését!

Nektek van jó, vagy rossz tapasztalatotok építkezéssel, felújítással kapcsolatosan? Írjátok meg kommentben, hogy minél többen tanulhassunk belőle! Köszönjük!

A színésznő, aki soha nem tudott igazán boldog lenni – Vivien Leigh élete 12 képben

„Sosem értette meg egyik férfit sem, akit szeretett, és ezért elvesztette mind a kettőt. Most már tudta, keservesen tudta, hogy ha valaha is megértette volna Ashleyt, sohasem szerette volna; ha valaha is megértette volna Rhettet, sohasem veszthette volna el. Kétségbeesetten kutatott emlékezetében, volt-e valaha is ember, akit csakugyan megértett.” – emlékezetes sorok ezek Margaret Mitchell: Elfújta a szél regényéből. Ahogyan Scarlett, úgy az őt megformáló Vivien Leigh szerelmi élete sem volt egyszerű.

FRISS! Megszületett Katalin hercegné és Vilmos herceg harmadik gyermeke

Nagyon várta már az egész világ. A joy.hu híradása.

Folyton benyalnak valamit az oviban/suliban? 15 gyógyszertípus, amiből minden kisgyerekes háztartásban érdemes betárazni

Akad néhány gyógyszer, gyógyhatású készítmény és egyéb segédeszköz, amiből jobb, ha mindig tartasz otthon.

Ezek napjaink legjobban fizető szakmái

Elégedetlen vagy a jelenlegi munkáddal és fizetéseddel, esetleg pályaválasztás előtt álló gyermekeddel tanakodtok azon, hogy milyen irányba is menjen tovább, ami hosszútávon anyagilag is kellően jövedelmező lehet? Akkor az alábbi szakmákat, hivatásokat ajánljuk a figyelmetekbe!

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft