A jövő a vegánoké – 8 érv miért ez a nyerő életforma

vegán,vega,étkezés Forrás: Getty Images
A jövő a húsmentes életmód felé mutat – hamarosan tarthatatlanná válik majd, hogy minden áldott nap és naponta többször is húst vagy hústerméket fogyasszunk. Felemésztjük vele a környezetünket, hiszen az állattenyésztés rengeteg szennyező anyagot termel. Az állatokat pedig olyan szerekkel kezelik, amik hosszú távon ártanak az egészségünknek. Ha ennyi még nem lenne elég, van még 8 érvünk a vegán táplálkozás mellett.

Ez a cikk a runnersworld.hu-n jelent meg először!

Ha eleged lett a húsevésből, abból, hogy részese légy az erdőírtásnak, aminek az oka, hogy egyre nagyobb területeken kell takarmányt termelni, ha aggaszt, hogy a szarvasmarha ürülék felgyorsítja az üvegház hatást – a sort hosszan folytathanánk még – akkor kezd ismerkedni a vegetáriánus illetve a vegán táplálkozással.

Ha akár csak egy rövid időre is, de kihagyod az étrendedből az állati eredetű dolgokat, rövid időn belül megtapasztalod a pozitív haásokat.

Csökken a szívbetegségek kockázata

A húsmentes étrend kevesebb telítetlen zsírt tartalmaz, mint a húsféléken alapuló táplálkozás, sőt, kutatások kimutatták, hogy a vegetáriánusoknál és a vegánoknál alacsonyabb a szívbetegségek kockázata, mint a húst gyakran fogyasztóknál.

Alacsonyabb lesz a vérnyomásod

A zöldségekben gazdag étrend igazi vérnyomáscsökkentő! A magas vérnyomás vezető halálok az egész világon, az Egyesült Királyságban például a 24-32 év közöttiek egyötöde küzd ezzel a problémával. A húsmentes étrend viszont csodákra képes a vérnyomással!

Ragyogó lesz a bőröd

Ez a fajta étkezés egy igazi bőrszépítő elixír: a sok friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabonaféle miatt ugyanis nagyon sok antioxidánshoz jut a szervezeted. Ezek semlegesítik a szabad gyököket, amik a ráncokért, foltokért, bőrhibákért felelősek!

bőr,vega
Forrás: GettyImages

Beindulhat a fogyás

Ha odafigyelsz arra, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét fogyassz, és ne billenj el túlzottan a szénhidrátok irányába, akkor kutatások szerint a vegán étkezés a fogyás szempontjából kétszer olyan hatásos, mint a húst tartalmazó diéták.

Jobb lesz az emésztésed

A sok zöldség és gyümölcs nagyon jót tesznek a bélrendszerrel, ám fontos tudnod, hogy nem attól változik meg minden, hogy elhagyod a húst, az állati eredetű ételeket. A változást, ami javítja az emésztést, az okozza, hogy sokkal több zöldséget és gyümölcsöt, rostot viszel a szervezetedbe - így fontos, hogy ha vegán leszel, meg kell tervezned tudatosan a menüdet!

Csökken a testben a gyulladások mértéke

Korábban kimutatták azt is, hogy a vegán étkezés tényleg csökkenti a testben a gyulladásos folyamatokat, amiket bizony sokszor a hús, a tejtermékek és a feldolgozott ételek okozhatnak. Így kisebb az esély példul a rákos megbetegedésre, cukorbetegségre vagy az Alzheimer-kórra is.

Csökken az esély a 2-es tipusú cukorbetegségre

Az állati fehérjék, különösen a vörös húsok és a feldolgozott termékek kutatások szerint növelik a betegség kockázatát. A vegánsággal ezt is ki lehet küszöbölni!

Csináld az állatokért!

Ha nem az az elsődleges célod, hogy egészségesen étkezz, akkor gondolj az állatokra. Míg sok helyen tényleg humánus módon bánnak az állatokkal, sajnos a legtöbb helyen ezen a téren még komoly problémák vannak. Akár értük is megteheted!