Mégis, hogy tudjon manapság az ember ilyen körülmények között HEJESEN írni? - Lightos önkritika következik

Mégis, hogy tudjon manapság az ember ilyen körülmények között HEJESEN írni? - Lightos önkritika következik
Forrás: ábécé

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hivatásos trolloknak kötelező olvasmány...

Amikor elkezdtem írni az évamagazin.hu-ra, naivan azt hittem, hogy baromi jó a helyesírásom, ezzel a részével nem lesz gond. Na jó, azért tökéletesnek sosem éreztem, de azért erősen jónak igen. Aztán jött a hidegzuhany, mert sorra kaptam a finom utalásokat, hogy „ezt egybe kell írni, amazt pedig nem...”. És persze az sem könnyít az ember lelkén, hogy a sokszor nagyon nagy fáradsággal készített munkájából nem a tartalmat veszik észre az olvasók, hanem azt a néhány hibát, amit a cikkben ejtett, mert próbált minél hatékonyabban és gyorsabban kihozni valami jót a témájából.

Kép

A mai napon úgy érzetem, fel kell emelnem a hangom, és meg kell védenem minden helyesen írni tudó újságírót, -meg persze magamat-, aki időről időre akaratlanul elkövet néhány apró, vagy banális helyesírási hibát az cikkekben, posztokban.

No nem védekezés okán, vagy mert elfogadhatónak gondolnám a sok-sok hibát, hanem mert kicsit jobban érzem magam, ha elmondom, hogy nem is olyan egyszerű manapság helyesen bepötyögni az irományaimat. Hogy miért? Nos, ezekért:

>>Kezdjük például a különböző kütyükkel, amiken dolgozom!

Okostelefon, ami annyira okos, hogy rendszeresen meg akarja nekem mondani, hogy én mit akarok írni. Már többször kikapcsoltam a prediktív bevitelt, meg az autocorrectet, de úgy meg olyan lassú! Szóval valamit valamiért. Elnézést mindenkitől, ha az általam küldött üzenetek, vagy telefonról posztolt cikkek bevezetői néha inkább hasonlítanak egy marsi nyelvre, mint a magyarra!

Itt nyugszik az ember, aki feltalálta az autocorrectet. Nyugodjon étteremben.(Tudom, ez sem így van szószerinti fordításban, de máshogy milyen hülyén hangzana könyörgöm??? Csak azért írom le, hogy megspóroljam azok idejét, akik ilyesmibe is bele szoktak kötni. I szpík inglis, tenk jú!)

Itt nyugszik az ember, aki feltalálta az autocorrectet. Nyugodjon étteremben.(Tudom, ez sem így van szószerinti fordításban, de máshogy milyen hülyén hangzana könyörgöm??? Csak azért írom le, hogy megspóroljam azok idejét, akik ilyesmibe is bele szoktak kötni. I szpík inglis, tenk jú!)

>> Miközben írok, nem mindig van bedugva a fülem, mert szeretem hallani, ha jön egy értesítés, vagy fontos üzenet, esetleg valaki mond valami életbevágó dolgot.

Ily módon a figyelmem többször tévútra téved, az ujjaim összeakadnak a billentyűzeten, és csak egy felsőbb hatalom lenne képes azokat kibogozni.

gif

>> Az emberek nagy része úgy is képes értelmezhetően elolvasni egy szöveget, ha az helytelenül, a betűk megcserélésével, vagy netán számokkal való helyettesítésével van megspékelve.

Mint például ez itt. Ugye olvasható, és érthető? Ez állítólag tornáztatja az agyunkat, ezért mindenki, aki a cikkeimet olvassa, tulajdonképpen részt vesz egy ingyenes agytornán. Nincsmit!

Kép
forrás: GOOGLE

>> Ami a cikkek szerkesztését illeti, én például általában nem szólok senkinek, ha látom, hogy elgépelt valamit:

ha tudom, akkor kijavítom a szerkesztőfelületen, és örülök, hogy ez is megoldódott. bízom benne, hoyg néha visszakapom ezt a szívességet. De higgyétek el, én is szentségelek magamban, ha utólag észreveszek egy elütést a cikk címében, vagy ajánlójában. De muszáj lenyugtatnom magam, mert már régóta dolgozom azon, hogy ne legyek maximalista.

Higgyétek el, én is szentségelek magamban, ha utólag észreveszek egy elütést a cikk címében,...de már régóta dolgozom azon, hogy ne legyek maximalista.

gif

TOP SECRET:::

Ez titok, de amúgy a mi szerkesztőségünkben is dolgoznak "élő szótárak", akik legalább annyira gyorsan és automatizáltan képesek válaszolni egy-egy kollega kérdésére, mint ahogy a Google fordító kidob egy eredményt. Idézem: „-Sári!!! A karácsony nagybetű? – Minden ünnepnapot kisbetűvel írunk a magyar nyelvben...” – érkezik a monoton, de segítő szándékról tanúskodó válasz. Vajon lehet biztosítást kötni valakinek az agyára? Nekünk ez jóval többet is megérne, mint J.Lo hátsója! :-D (megígértem a főnökünknek, hogy nem írok emojikat a szövegbe, de ha egyszer már amúgy is széttrollkodtam ezt a cikket...)

gif

>>Aztán például az ember folyamatos frusztrációnak és nem mellesleg kéretlen cenzúrának van kitéve a valóban jószándékú olvasók, és persze a megátalkodott trollok miatt.

Utóbbiaktól érkezett kedvenc kommentem a „ti tudtok magyarul?” volt. Általában nem engedek meg magamnak semmilyen vállalhatatlan hangnemet, de amikor szar napom van ezt gondolom: „te még sohasem hibáztál, ember?” De végtére is, ez a munkám része: kutya kötelességem, hogy a legjobb tudásom szerint helyesen írjam meg a fejemből kipattant dolgokat. De azért légyszi ne vessetek máglyára egy-egy elgépelt sor miatt!

gif

>>A Word szövegszerkesztő ugyebár rendíthetetlenül kijavítja az újra és újra előbukkanó hibáimat (jellemzően vesszők és társaik).

De azért aláhúz olyanokat is, amiket képtelen értelmezni, és amivel nekem is fejtörést okoz, még ha addig úgy is gondoltam, hogy az ahogyan leírtam, az helyes. Tisztára összezavar, és ezt nevezzem segítségnek?

Kép
forrás: kozepsuli.hu

Most a helyesírási szótár 12. Kiadásával alszom...legalábbis akkor, amikor hulla fáradtan véletlenül bekómázok a kanapén, ahol estig dolgoztam, és a szótár ott pihen valahol mellettem. Tök jó lenne, ha a nyitva hagyott könyvből tényleg átszivárogna a fejembe a sok szabály, amíg alszom. De nincsenek illúzióim. (Vannak szavak, amikről néha úgy érzem, még sosem írtam le őket. Az illúzió is egy ilyan volt.)

Ebben a cikkben amúgy legalább x >= 8 helyesírási hiba volt, melyeket félkövér betűtípussal jelöltem. Akinek van kedve, az legyen szíves és keresse meg őket, és írja meg kommentben, hogy mit nem vettem észre! Holnaptól ígérem, még nagyobb figyelmet fordítok a helyesírásomra!

FRISS! Megszületett Katalin hercegné és Vilmos herceg harmadik gyermeke

Nagyon várta már az egész világ. A joy.hu híradása.

Folyton benyalnak valamit az oviban/suliban? 15 gyógyszertípus, amiből minden kisgyerekes háztartásban érdemes betárazni

Akad néhány gyógyszer, gyógyhatású készítmény és egyéb segédeszköz, amiből jobb, ha mindig tartasz otthon.

Ezek napjaink legjobban fizető szakmái

Elégedetlen vagy a jelenlegi munkáddal és fizetéseddel, esetleg pályaválasztás előtt álló gyermekeddel tanakodtok azon, hogy milyen irányba is menjen tovább, ami hosszútávon anyagilag is kellően jövedelmező lehet? Akkor az alábbi szakmákat, hivatásokat ajánljuk a figyelmetekbe!

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft