Mégis, hogy tudjon manapság az ember ilyen körülmények között HEJESEN írni? - Lightos önkritika következik

Mégis, hogy tudjon manapság az ember ilyen körülmények között HEJESEN írni? - Lightos önkritika következik
Forrás: ábécé

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hivatásos trolloknak kötelező olvasmány...

Amikor elkezdtem írni az évamagazin.hu-ra, naivan azt hittem, hogy baromi jó a helyesírásom, ezzel a részével nem lesz gond. Na jó, azért tökéletesnek sosem éreztem, de azért erősen jónak igen. Aztán jött a hidegzuhany, mert sorra kaptam a finom utalásokat, hogy „ezt egybe kell írni, amazt pedig nem...”. És persze az sem könnyít az ember lelkén, hogy a sokszor nagyon nagy fáradsággal készített munkájából nem a tartalmat veszik észre az olvasók, hanem azt a néhány hibát, amit a cikkben ejtett, mert próbált minél hatékonyabban és gyorsabban kihozni valami jót a témájából.

Kép

A mai napon úgy érzetem, fel kell emelnem a hangom, és meg kell védenem minden helyesen írni tudó újságírót, -meg persze magamat-, aki időről időre akaratlanul elkövet néhány apró, vagy banális helyesírási hibát az cikkekben, posztokban.

No nem védekezés okán, vagy mert elfogadhatónak gondolnám a sok-sok hibát, hanem mert kicsit jobban érzem magam, ha elmondom, hogy nem is olyan egyszerű manapság helyesen bepötyögni az irományaimat. Hogy miért? Nos, ezekért:

>>Kezdjük például a különböző kütyükkel, amiken dolgozom!

Okostelefon, ami annyira okos, hogy rendszeresen meg akarja nekem mondani, hogy én mit akarok írni. Már többször kikapcsoltam a prediktív bevitelt, meg az autocorrectet, de úgy meg olyan lassú! Szóval valamit valamiért. Elnézést mindenkitől, ha az általam küldött üzenetek, vagy telefonról posztolt cikkek bevezetői néha inkább hasonlítanak egy marsi nyelvre, mint a magyarra!

Itt nyugszik az ember, aki feltalálta az autocorrectet. Nyugodjon étteremben.(Tudom, ez sem így van szószerinti fordításban, de máshogy milyen hülyén hangzana könyörgöm??? Csak azért írom le, hogy megspóroljam azok idejét, akik ilyesmibe is bele szoktak kötni. I szpík inglis, tenk jú!)

Itt nyugszik az ember, aki feltalálta az autocorrectet. Nyugodjon étteremben.(Tudom, ez sem így van szószerinti fordításban, de máshogy milyen hülyén hangzana könyörgöm??? Csak azért írom le, hogy megspóroljam azok idejét, akik ilyesmibe is bele szoktak kötni. I szpík inglis, tenk jú!)

>> Miközben írok, nem mindig van bedugva a fülem, mert szeretem hallani, ha jön egy értesítés, vagy fontos üzenet, esetleg valaki mond valami életbevágó dolgot.

Ily módon a figyelmem többször tévútra téved, az ujjaim összeakadnak a billentyűzeten, és csak egy felsőbb hatalom lenne képes azokat kibogozni.

gif

>> Az emberek nagy része úgy is képes értelmezhetően elolvasni egy szöveget, ha az helytelenül, a betűk megcserélésével, vagy netán számokkal való helyettesítésével van megspékelve.

Mint például ez itt. Ugye olvasható, és érthető? Ez állítólag tornáztatja az agyunkat, ezért mindenki, aki a cikkeimet olvassa, tulajdonképpen részt vesz egy ingyenes agytornán. Nincsmit!

Kép
forrás: GOOGLE

>> Ami a cikkek szerkesztését illeti, én például általában nem szólok senkinek, ha látom, hogy elgépelt valamit:

ha tudom, akkor kijavítom a szerkesztőfelületen, és örülök, hogy ez is megoldódott. bízom benne, hoyg néha visszakapom ezt a szívességet. De higgyétek el, én is szentségelek magamban, ha utólag észreveszek egy elütést a cikk címében, vagy ajánlójában. De muszáj lenyugtatnom magam, mert már régóta dolgozom azon, hogy ne legyek maximalista.

Higgyétek el, én is szentségelek magamban, ha utólag észreveszek egy elütést a cikk címében,...de már régóta dolgozom azon, hogy ne legyek maximalista.

gif

TOP SECRET:::

Ez titok, de amúgy a mi szerkesztőségünkben is dolgoznak "élő szótárak", akik legalább annyira gyorsan és automatizáltan képesek válaszolni egy-egy kollega kérdésére, mint ahogy a Google fordító kidob egy eredményt. Idézem: „-Sári!!! A karácsony nagybetű? – Minden ünnepnapot kisbetűvel írunk a magyar nyelvben...” – érkezik a monoton, de segítő szándékról tanúskodó válasz. Vajon lehet biztosítást kötni valakinek az agyára? Nekünk ez jóval többet is megérne, mint J.Lo hátsója! :-D (megígértem a főnökünknek, hogy nem írok emojikat a szövegbe, de ha egyszer már amúgy is széttrollkodtam ezt a cikket...)

gif

>>Aztán például az ember folyamatos frusztrációnak és nem mellesleg kéretlen cenzúrának van kitéve a valóban jószándékú olvasók, és persze a megátalkodott trollok miatt.

Utóbbiaktól érkezett kedvenc kommentem a „ti tudtok magyarul?” volt. Általában nem engedek meg magamnak semmilyen vállalhatatlan hangnemet, de amikor szar napom van ezt gondolom: „te még sohasem hibáztál, ember?” De végtére is, ez a munkám része: kutya kötelességem, hogy a legjobb tudásom szerint helyesen írjam meg a fejemből kipattant dolgokat. De azért légyszi ne vessetek máglyára egy-egy elgépelt sor miatt!

gif

>>A Word szövegszerkesztő ugyebár rendíthetetlenül kijavítja az újra és újra előbukkanó hibáimat (jellemzően vesszők és társaik).

De azért aláhúz olyanokat is, amiket képtelen értelmezni, és amivel nekem is fejtörést okoz, még ha addig úgy is gondoltam, hogy az ahogyan leírtam, az helyes. Tisztára összezavar, és ezt nevezzem segítségnek?

Kép
forrás: kozepsuli.hu

Most a helyesírási szótár 12. Kiadásával alszom...legalábbis akkor, amikor hulla fáradtan véletlenül bekómázok a kanapén, ahol estig dolgoztam, és a szótár ott pihen valahol mellettem. Tök jó lenne, ha a nyitva hagyott könyvből tényleg átszivárogna a fejembe a sok szabály, amíg alszom. De nincsenek illúzióim. (Vannak szavak, amikről néha úgy érzem, még sosem írtam le őket. Az illúzió is egy ilyan volt.)

Ebben a cikkben amúgy legalább x >= 8 helyesírási hiba volt, melyeket félkövér betűtípussal jelöltem. Akinek van kedve, az legyen szíves és keresse meg őket, és írja meg kommentben, hogy mit nem vettem észre! Holnaptól ígérem, még nagyobb figyelmet fordítok a helyesírásomra!

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft