Trump és Hollywood egymásnak feszült: 8 sztár, aki keményen kiállt a politikus nőellenes intézkedései ellen

Borítókép: Trump és Hollywood egymásnak feszült: 8 sztár, aki keményen kiállt a politikus nőellenes intézkedései ellen Forrás: Europress
Trump abortuszellenes rendelete a showbusinessben is kiverte a biztosítékot.

Végigsöpört az interneten ez a fotó, amelyen Donald Trump amerikai elnöki mandátuma első napján abortuszellenes rendeletet ír alá, a háttérben csupa fehér, középkorú férfival:

Forrás: Europress

„Bezzeg olyan sosem lesz, hogy egy csapat nő döntsön férfiak szaporítószerveiről” – záporoztak a gúnyos reakciók.

Namármost Trump rendelete nem tette illegálissá az abortuszt, csupán visszaállította a Mexico City Policy néven ismert szabályozást, amelyet Ronald Reagan vezetett be még 1984-ben (Mexikóvárosban jelentették be, ezért hívják így); ennek értelmében az USA kormányzata nem támogathat olyan külföldön működő szervezeteket, amelyek abortuszt is végre szoktak hajtani vagy azt akár csak szóba hozni az ottani páciensek előtt.

Ez azért nagy baj a tudatos születésszabályozás hívei szerint, mert az intézkedés megakadályozza, hogy a világ legszegényebb, legelmaradottabb vidékein a nők megfelelő fogamzásgátló eszközökhöz jussanak, biztonságos nőgyógyászati vizsgálatokat vehessenek igénybe, illetve hogy, ha már muszáj, orvosi körülmények között hajtsanak végre rajtuk abortuszt. Nőni fog a nem kívánt terhességek és a titokban végrehajtott abortuszok száma olyan országokban is, mint például Kenya, ahol a művi terhességmegszakítást törvény tiltja. A WHO, az ENSZ egészségügyi szervezete utoljára 2008-ban tett közzé statisztikákat a témában: ezek értelmében 47 000 nő hal meg évente nem biztonságos keretek közt végrehajtott abortusz következtében, és ezen esetek 2/3-a Afrikában következik be. Láthatjuk tehát, hogy Trump intézkedése az egész világra kihat, és mellesleg ellehetetleníti a születésszabályozás-párti prominens amerikai civil szervezet, a nemzetközi „ernyőszervezetét”.

Az intézkedésen számos hollywoodi sztár is felháborodva reagált (nem mintha nem lehetett volna számítani rá, hiszen Trump egyik fontos választási ígéretét váltotta valóra). Néhány híresség évek óta nyíltan támogatja a Planned Parenthoodot azzal, hogy elmesélték saját tapasztalataikat a szervezet ingyenes szolgáltatásairól. Egyáltalán nem minden esetben nem kívánt terhességről van szó:

Hollywood határain kívül sem hallgattak a közszereplők; Sheryl Sandberg, a Facebook működési igazgatója például ezt írta (hol másutt, mint) a Facebookon:

This is a truly important article about a policy that could have terrible consequences for women and families around the...

Posted by Sheryl Sandberg on Thursday, January 26, 2017

„Karrieremet Indiában kezdtem, a Világbank egészségügyi szervezeténél. A saját szememmel láttam, hogy a külföldi segélyekből működő klinikák sokszor az egyetlen forrásai a nők egészségügyi ellátásának. Ha a nők alapvető ellátásban és információkban részesülnek, akkor hosszabb és egészségesebb élet lesz az osztályrészük – és a gyerekeiknek nemkülönben. (...)

Nem szükséges találgatnunk – tudjuk, mi lesz az intézkedés következménye. A legutóbb, amikor hatályban volt, több nő esett el a fogamzásgátló eszközöktől és lett kitéve nem kívánt terhességnek, és így az abortuszok száma megduplázódott. (...)”

A nőjogok emberi jogok – és nincs alapvetőbb emberi jog, mint az egészségügyi ellátás.
zárja a posztját Sheryl, félig-meddig Hillary Clintont is idézve.