Papa engedj, kérlek! - Bulizási útmutató aggódó szülőknek

Papa engedj, kérlek! - Bulizási útmutató aggódó szülőknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

6

6+1 hasznos tanács szülőknek, akik végig aggódnak, amíg a kölykük bulizik.

A szülőknek mindig is nagy fejtörést okozott, hogy hogyan engedjék el nyugodt szívvel a kamasz gyereküket az első, a második, vagy a sokadik buliba. Nos, a válasz talán elsőre az, hogy nyugodt szívvel nem igazán megy, hiszen manapság már nem csak attól kell tartanunk, hogy a kölykünk önmagától csinál valami hülyeséget, hanem számos más veszélytől is, ami egy éjszakai mulatozás során leselkedik rá. Hosszútávon mégsem tehetjük le a voksunkat a tiltás mellett, és az is igen rossz kifogásnak tűnik egy idő után, hogy "még csak ennyi, meg annyi idős vagy". Mert ha egyszer a gyerek legjobb barátai már el vannak engedve, vagy valamivel többet, vagy mást szabad nekik, mint a mi csemeténknek, akkor aztán mi is kapunk hideget-meleget, és persze nem túl szép minősítést a nyakunkba a saját gyerekünktől. Amit megtehetünk tehát, az az, hogy fokozott elővigyázatosságra tanítjuk, neveljük a kamaszokat, még pedig úgy, hogy többszöri beszélgetéssel igyekszünk hatni a lelkiismeretükre, belátásukra.

Íme néhány fontos szabály, amit érdemes közösen lefektetnetek, átbeszélnetek - igen, akár ezredszerre is!

Kép
forrás: europress

1)) A csapat szabálya

Végtelenül fontos kihangsúlyozni, hogy lehetőleg senki ne egyedül vágjon neki az éjszakának! Mielőtt elindulnak, számolják meg, hogy ki tart velük, és adott időközönként nézzék meg, hogy mindenki megvan-e! Ez nem csak a szórakozóhelyekre vonatkozik, hanem az éjjeli közlekedésre is. Lehetőleg párosával, hármasával kísérjék egymást a gyerekek, így nyugodtan meggyőzödhetnek róla, hogy mindenki elérte az úticélját, például, hogy szerencsésen hazaért.

2)) Az alkoholfogyasztás mikéntje

Természetesen a mennyiség megvitatása is elengedhetetlen téma, de talán még fontosabb a mikéntje. Beszéljétek meg, hogy kizárólag zárt palackos italt fogadjon el a pultból, csökkentve ezzel a veszély kockázatát; illetve az is jó trükk, ha a már bontott palack szájába beledugja a hüvelykujját, amíg el nem fogy az ital, hogy nehogy valaki észrevétlenül beleejtsen valamit!

Kép
forrás: europress

3)) Azért mert a másik hülye, neked nem kell annak lenned!

Ezt sajnos elsősorban a fiúknak fontos sulykolni, hiszen valljuk be, néha nagy marhaságokra képesek, és még illuminált állapot sem nagyon kell hozzá! Ígértesd meg a gyerekkel, hogy ő lesz a biztos bástya, vagyis, hogy odafigyel a társaira, és rájuk szól, ha valami hülyeséget tapasztal. Mondd el neki, hogy ez cseppet sem ciki, hozz fel néhány rossz példát a múltból, ami kicsit elrettentheti a durva ötletektől (például, hogy vonat vagonok tetején ugráljanak, stb.)!

4)) Az öltözködés szabálya

Igen, ez pedig elsősorba naz amúgy is dekoratív kishölgyekre vonatkozik. Jó, ha eleve úgy nevelted, hogy az életkorának megfelelően rendben van az értékrendje, de ennek ellenére azért nem baj, ha még egyszer átrágjátok, hogy kerülje a túl kihívó szetteket, az erős sminket, ami izgató lehet a nem kívánatos személyek számára.

Kép
forrás: europress

5)) Elérhetőség és bejelentkezés

Fontos, hogy az évek során kölcsönös bizalom alakuljon ki köztetek! Ezt úgy érheted el többekközött, hogy nem számonkérés formájában, hanem puszta beszélgetés gyanánt érdeklődsz a bulizási szokásaikról, és biztosítod róla, hogy téged bármilyen kellemetlen helyzetben is felhívhat. Mondd el neki, hogy nincs az a szituáció, amit együtt ne tudnátok megoldani, és olyan sem, amit titkolnia kéne előtted! Lehet, hogy bizonyos esetekben kicsit dühösebb leszel a kelleténél, de magyarázd el neki, hogy ez semmit nem számít ahhoz képest, hogy ő és a társai fesztelenül szórakozhassanak, majd épségben haza is jussanak! Kérd meg, hogy az este folyamán dobjon legalább egy sms-t, hogy jól van; esetleg beszéljétek meg, hogy közösen használtok valamilyen gps alapú "követő applikációt", hogy tudd, hol tartózkodik. Nem, ez a mai világban nem túlzott elővigyázatosság, ezt neki is éreznie kell!

6)) Nincs hősködés!

Tanítsd meg neki, hogy vészhelyzet esetén mi a teendő! Ha furcsaságot tapasztal, fél, vagy közvetlen veszélybe kerül, próbáljon minél gyorsabban és biztonságosabban kijutni, elmenekülni a helyszínről; vagy ha nincs más választás, akkor elbújni! Legyen nála telefon, de csak akkor használja, ha biztonságosnak érzi. Ha már kijutott az épületből, ahol a veszély fennáll, még csak véletlenül se jusson eszébe hősködni, és visszamenni valakiért. Meg kell értenie, hogy ő kizárólag a saját testi épségéért felel; ha tud, maximum kellő távolságból hívjon segítséget!

+1 A "biztosíték barát"

Legyen egy olyan jóbarátja, akinek te is tudod minden elérhetőségét, sőt még a szülei telefonszámát is! Arra az esetre, ha valamiért nem tudnád elérni, akkor tudd, hogy van valaki, akit meg lehet próbálni felhívni, és érdeklődni utána! Ez visszafelé is működjön, alakítsatok ki jól működő, "biztosíték kapcsolatokat"!

Ez a cikk eredetileg az apamagazin.hu-n jelent meg. További érdekes cikkekért, kattints ide!

Különleges bakancslista az utazás szerelmeseinek, ami nem úticélokat ajánl, hanem új megközelítést

Nem mondjuk meg hova érdemes ellátogatnod, azt úgyis te tudod a legjobban. Inkább ahhoz adunk tippeket, hogy miként érezd magad még jobban.

Olvadozunk! Jennifer Garner csodálatos „szerelmes levelet” talált az ötéves fiától

A 45 éves színésznő ritkán oszt meg személyes információkat a gyerekeiről, de ennek a levélkének úgy látszik, képtelen volt ellenállni.

Jobb mint a kávé: íme egy reggeli nyújtó gyakorlatsor, ami igazán felpörget

Rázd fel magad egy bármikor elvégezhető mozdulatsorral!

II. Erzsébet szerint Sarolta az úr a házban

A 91 éves királynő a sandringhami nyaralójában, egy rendezvényen csillogtatta meg a humorát.

A levelek hulljanak, ne a hajad!

Dr. Fenyőváry Éva bőr- és hajgyógyász főorvossal beszélgettünk a hajhullás okairól.

12 bók, amit soha ne mondj egy nőnek

Vagyis leginkább senkinek. Akár nő vagy, akár férfi. Ami a szíveden, az a szádon? Ne. Akkor se.

Horoszkóp szerint rangsorolták a legjobb anyukákat: íme, a lista

A csillagjegyed nagyon sok mindent elárul rólad!

Így bizonyítsd be magadnak 2018-ban, hogy te vagy a saját legjobb barátod: 7 tipp

Olyan faramuci időket élünk, hogy időről időre emlékeztetned kell magad: még több és több olyan tevékenységet kell rendszeresíteni az életedben, ami jólesik és amit élvezel.

A város, ahol a -62 fok ellenére sem áll meg az élet

Nem az a tipikus turistaparadicsom, de egyszer azért megnéznénk!

Trump hosszú idő óta az első amerikai elnök, aki nem sportol – íme 8 kollégája, akiről példát vehetne!

A testedzés fölösleges energiapazarlás, mivel az ember meghatározott energiamennyiséggel születik, és előbb-utóbb kimerül, mint az elem – ez a véleménye több forrás szerint is az Egyesült Államok jelenlegi elnökének.

Sokan azt hiszik, hogy irtó népszerűvé teszi őket ez a szokás, pedig ellenkezőleg

Egy szociálpszichológiai kutatás most bizonyította be, hogy semmi értelme nincs ennek a fajta kommunikációnak.

7 egyszerű trükk, hogy a kis lakásod palotának tűnjön

Ki mondta, hogy egy kis lakásnak aprónak is kell tűnnie?

35 év szünet után újra nyitnak a mozik Szaúd-Arábiában

Mit gondolsz, mi volt az első film, ami foroghatott?

Napi horoszkóp január 16.: a Kosok fontos döntés előtt állnak, a Halak jól hasznosítható tanácsot kapnak

Ma is érdemes elolvasnod a napi horoszkópodat, hisz a csillagok ismét üzentek!

46 évesen elhunyt a The Cranberries énekesnője

Dolores O’Riordan váratlan halála a legközelebbi hozzátartozóit is sokkolta.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft