Miért fontos egyáltalán biológiai szempontból a női orgazmus?

Miért fontos egyáltalán biológiai szempontból a női orgazmus?
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A férfiak orgazmusa kulcsfontosságú a szaporodás szempontjából. Oké, de a nők orgazmusának mi a funkciója? Mi kíváncsiak vagyunk, és te?

Az orgazmus az egyik legszuperebb dolog az életben, nélküle jóval szegényebbek lennénk. De miért van rá szükség a nők esetében? Milyen megfontolásból alakította úgy természet ősanyánk, hogy a nők is élvezzenek, ne csak a férfiak? Erre a kérdésre már rengeteg tudós kutató kereste a választ.

Olvasd el ezt is!

Nemrég a brit Portmouth University egy pszichológus kutatója, Diane Fleischman publikálta a témába vágó tanulmányát egy szaklapban. A tanulmányból az derül ki, hogy a gyönyör érzése mindkét nemnél jutalomérzet, egyfajta pozitív megerősítés, amely tulajdonképpen a nemi együttlétért „jár” a résztvevőknek. De attól, hogy nem minden esetben jutunk el a csúcsra, a pozitív megerősítés még hatásosabb, írja a pszichológus.

„Ha egy félkarú rablóba pénzérmét dobsz és minden alkalommal, amikor meghúzod a karját, ugyanannyi összeg esik ki belőle, az sokkal kisebb megerősítést ad neked, mint amikor szabálytalan időközönként, előre nem látható módon sok pénzt kapsz – magyarázza Fleischmann a tanulmányában. – A szexuális viselkedés sokkal variábilisabb a nőknél, mint a férfiaknál. Vagyis a megerősítés is esetenként változó: nagyobb valószínűséggel jutnak el a nők az orgazmusig olyan férfiakkal, akiknek különleges tulajdonságaik vannak. De ezekkel a férfiakkal is változó a megerősítés gyakorisága és intenzitása, következésképp gyakrabban keresik fel őket szexuális interakció céljából.”

gif

Vagyis Fleischmann szerint a gyönyör motiváló erőként hat a nőkre, hogy kapcsolatot keressenek a férfiakkal, éspedig olyanokkal, akik speciális tulajdonságokkal (bármit is jelentsen ez) rendelkeznek. Ez végül arra ösztönzi őket, hogy mindig ugyanahhoz a partnerhez térjenek vissza.

A nők orgazmusának még egy pszichológiai funkciója van: hatalomérzetet ad a szexuális partnerüknek, akinek a társaságában megtörtént a dolog.

Oké, eddig volt a pszichológiai és szociálpszichológiai magyarázat. De hol van ebből a biológia? Van-e a női orgazmusnak olyan biológiai szerepe, mint a férfi ejakulációnak, amely ugyebár elengedhetetlen a szaporodás szempontjából?

gif

„A tény, hogy a nőknek van orgazmusuk, bizonyíték arra, hogy annak van valami feladata” – válaszolja a kutató tanulmányában, egyúttal elismerve, hogy a tudomány még nem tudta kideríteni, mi is ez a feladat.

Egy amerikai evolúciókutató biológus, Michaela Pavlicev szerint „az orgazmust még mindig a szaporodást motiváló erőként” magyarázzák, a probléma csak az, hogy „sokkal könnyebben és megbízhatóbban lehet eljutni az orgazmusig maszturbáció vagy nők közti szex útján”. Pavlicev hipotézise szerint egyébként régebben volt evolúciós szerepe a női orgazmusnak, de ez már „kiveszett”.

qz.com

Napi horoszkóp március 16.: a Mérlegek vállalják a békéltető szerepét, a Vízöntők pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok állása ismét izgalmas üzeneteket rejt!

Kvíz: Melyik szereplő vagy a Váratlan utazásból?

Ínyenc kvíz a kosztümös szappanopera rajongóinak. Nincs is jobb, mint egy kis nosztalgiázás! :)

Láthatás: egy film, amely bárcsak ne szólna többről, mint a gyerekelhelyezés körüli hercehurcáról

Minden nap elmegyünk olyan családi drámák mellett, mint amit most az arcunkba tol Xavier Legrand elsőfilmes rendező.

„A csillagokat nézd, ne a lábfejedet” – 12 ütős Stephen Hawking-idézet

Kozmológiai kutatásai és humora tették a Föld egyik legismertebb tudományos figurájává.

Egy férfi kiszáll szabálytalanul parkoló terepjárójából, odamegy egy hajléktalanhoz és felrúgja a kalapját

Megpróbáltam felvállalni a konfrontációt ezzel a pernahajderrel, de nem jöttem ki túl jól belőle. Nektek mi a véleményetek? :)

8 dolog, amit egy bormániás SOSEM tesz

Ha ismersz bormániást, vagy épp te magad vagy az, akkor biztosan nem ismeretlenek a borhoz kapcsolódó bevett szokások. Ezek a szokások, bár sokak szemében háklisnak tűnhetnek, nem azok, ugyanis tényleg sokat javítanak az ital élvezeti értékén. Mikor legközelebb borozol, igyekezz te is betartani a bormániások 8 szokását.

11 tényleg hasznos tanács, ha segítség nélkül akarsz fogyni

November óta nem eszem fehérlisztből készült termékeket, elhagytam a nasikat és a cukros üdítőket. 45 napja pedig napi 1200 kalóriát (és maximum 160 gramm szénhidrátot) eszem. Esténként legalább 4 kilométert gyalogolok. Könnyű? Nem. Vannak buktatók? Igen. Ezek a tanácsok azonban nekem sokat segítettek abban, hogy minden elkövetkezendő 24 óra könnyebb legyen.

(Rém)történeti áttekintés: 5 dolog, amivel a nők sanyargatták és sanyargatják magukat a szépség érdekében

Hogy mit meg nem teszünk a szépségért? Behódolunk az aktuális trendeknek, ha jól állnak, ha nem, ha kényelmesek, ha nem. Fogyókúrázunk, edzünk, plasztikaisebészhez, körmöshöz, kozmetikushoz járunk. Tetőtől talpig gyantáztatunk, sanyargatjuk magunkat kívülről-belülről, de mindezt miért és kinek? Magunknak, a nagy Ő-nek, nőtársainknak? Bárhogy is legyen, nem ma kezdtük!

Igaz történet: hároméves koráig a gyerekem túszának éreztem magam

De aztán megszületett a második, és minden megváltozott. Egy amerikai édesanya, Lindsay meséli.

Tényleg létezik olyan, hogy depressziós kutya? Megmagyarázza a szakértő

Az elmúlt hetekben több olyan cikk is felkerült az internetre, ami a kutyák depressziójával foglalkozik. Miklósi Bernadett, etológus és kutyakiképző, a Best Dog Kutyaközpont alapítója cikkében választ ad arra a joy.hu kérdésére, tényleg depresszió felel-e a kutyád hangulatváltozásért, vagy inkább nevezhető az állapot viselkedési zavarnak.

Mit tanulhatunk a nagyszüleink párkapcsolatából, akik egy életen át kitartottak egymás mellett?

Te is szeretnél a életed szerelme mellett megöregedni? A joy.hu összeállítása.

Jönnek a hosszú hétvégék, ti hova utaztok? Íme 8 közép-európai város, amelyet a magam részéről csak ajánlani tudok

Könnyen megközelíthető városok a környékünkön. Fedezd fel mindet, gyerekkel vagy anélkül!

Azok az egyévesek, akik hasonlítanak az apjukra, jóval egészségesebbek egy új tanulmány szerint

Kisebb valószínűséggel lesznek asztmás rohamaik vagy szorulnak sürgősségi orvosi ellátásra, ha az apjuk génjeit örökölték. Elég meredeknek hangzik, ugye? Pedig van összefüggés.

Kövess minket

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft