Miért fontos egyáltalán biológiai szempontból a női orgazmus?

Miért fontos egyáltalán biológiai szempontból a női orgazmus?
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A férfiak orgazmusa kulcsfontosságú a szaporodás szempontjából. Oké, de a nők orgazmusának mi a funkciója? Mi kíváncsiak vagyunk, és te?

Az orgazmus az egyik legszuperebb dolog az életben, nélküle jóval szegényebbek lennénk. De miért van rá szükség a nők esetében? Milyen megfontolásból alakította úgy természet ősanyánk, hogy a nők is élvezzenek, ne csak a férfiak? Erre a kérdésre már rengeteg tudós kutató kereste a választ.

Olvasd el ezt is!

Nemrég a brit Portmouth University egy pszichológus kutatója, Diane Fleischman publikálta a témába vágó tanulmányát egy szaklapban. A tanulmányból az derül ki, hogy a gyönyör érzése mindkét nemnél jutalomérzet, egyfajta pozitív megerősítés, amely tulajdonképpen a nemi együttlétért „jár” a résztvevőknek. De attól, hogy nem minden esetben jutunk el a csúcsra, a pozitív megerősítés még hatásosabb, írja a pszichológus.

„Ha egy félkarú rablóba pénzérmét dobsz és minden alkalommal, amikor meghúzod a karját, ugyanannyi összeg esik ki belőle, az sokkal kisebb megerősítést ad neked, mint amikor szabálytalan időközönként, előre nem látható módon sok pénzt kapsz – magyarázza Fleischmann a tanulmányában. – A szexuális viselkedés sokkal variábilisabb a nőknél, mint a férfiaknál. Vagyis a megerősítés is esetenként változó: nagyobb valószínűséggel jutnak el a nők az orgazmusig olyan férfiakkal, akiknek különleges tulajdonságaik vannak. De ezekkel a férfiakkal is változó a megerősítés gyakorisága és intenzitása, következésképp gyakrabban keresik fel őket szexuális interakció céljából.”

gif

Vagyis Fleischmann szerint a gyönyör motiváló erőként hat a nőkre, hogy kapcsolatot keressenek a férfiakkal, éspedig olyanokkal, akik speciális tulajdonságokkal (bármit is jelentsen ez) rendelkeznek. Ez végül arra ösztönzi őket, hogy mindig ugyanahhoz a partnerhez térjenek vissza.

A nők orgazmusának még egy pszichológiai funkciója van: hatalomérzetet ad a szexuális partnerüknek, akinek a társaságában megtörtént a dolog.

Oké, eddig volt a pszichológiai és szociálpszichológiai magyarázat. De hol van ebből a biológia? Van-e a női orgazmusnak olyan biológiai szerepe, mint a férfi ejakulációnak, amely ugyebár elengedhetetlen a szaporodás szempontjából?

gif

„A tény, hogy a nőknek van orgazmusuk, bizonyíték arra, hogy annak van valami feladata” – válaszolja a kutató tanulmányában, egyúttal elismerve, hogy a tudomány még nem tudta kideríteni, mi is ez a feladat.

Egy amerikai evolúciókutató biológus, Michaela Pavlicev szerint „az orgazmust még mindig a szaporodást motiváló erőként” magyarázzák, a probléma csak az, hogy „sokkal könnyebben és megbízhatóbban lehet eljutni az orgazmusig maszturbáció vagy nők közti szex útján”. Pavlicev hipotézise szerint egyébként régebben volt evolúciós szerepe a női orgazmusnak, de ez már „kiveszett”.

qz.com

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

5 tuti tipp, amivel akár órákra is lefoglalhatod a gyereket

Ezeket szerencsére benn is lehet játszani és csak fél szemmel kell rájuk nézned közben.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 film, amit meg kell nézned szakítás után

Néha épp egy filmre van szükségünk ahhoz, hogy kicsit megkönnyebbüljön a lelkünk ilyenkor!

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Fogadjunk, hogy már ezerszer is láttátok mindegyiket! Ha mégsem, akkor itt az ideje megnézni őket!

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító

Kövess minket

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft