Kolléganőnk "jobb, mint az eredeti" házi oreo keksz receptje

Kolléganőnk "jobb, mint az eredeti" házi oreo keksz receptje
Forrás: a szerző sajátja

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Ez az a keksz recept, amitől átértékeltük az aprósütemények fogalmát!

Kolléganőnk az ez alapján a recept alapján készült házi oreo kekszekkel szambázott be a minap az Éva magazin karácsonyi partijára, és szinte percek alatt elfogyott az amúgy igen tetemes mennyiség. Eltökéltük, hogy addig nem hagyjuk békén, amíg széles plénum elé nem tárja a házi oreo keksz titkát, mert teljesen függők lettünk tőle. Íme a recept, amit akár karácsonyi aprósüteményként, tea, vagy tej mellé, tízóraira, vagy uzsonnára, de többnyire bármely napszakban el tudnánk fogyasztani!

Recept
Elkészítési idő: 1,5 óra
15-20 személyre
"Jobb, mint az eredeti" házi oreo keksz
Hozzávalók
  • 450 g liszt
  • 200 g holland kakaópor
  • 2 tk sütőpor
  • 2 tk szódabikarbóna
  • Egy nagy csipet só
  • 250 g vaj
  • 2 egész tojás
  • 250 g porcukor
  • 140 g vaj (a krémhez)
  • 300 g porcukor (a krémhez)
  • 6 ek habtejszín (a krémhez)
  • 2 tk vaníliakivonat (a krémhez, ízlés szerint)

Ebből az adagból nagyjából 30-40 darab keksz jön ki, attól függően, hogy mekkora kiszúróval készíted. Szóval bátran készítsd el nagyobb társaságnak is! Ha megfelezed a mennyiségeket, akkor egy 2-4 fős családnak remek tízórai, uzsonna, vagy desszert lesz belőle. 

1. lépés
Először jobb elkészíteni a krémet, mert ahhoz, hogy jól kenhető legyen kicsit hűtőbe kell tenni. A vajat keverd habosra a porcukorral, és a vaníliakivonattal! Fokozatosan adagold hozzá a habtejszínt! Ha kész, tedd a hűtőbe addig, amíg a kekszek készülnek! (Lehet, hogy először kevésnek érzed a krémet, amikor meglátod a kekszek mennyiségét, de ne aggódj, bőven tudsz rájuk kenni belőle, és nem is vékonyan!)
2. lépés
Melegítsd elő a sütőt 160 fokra, alul-felül sütéssel!
Most készítsd el a kekszek tésztáját! (Igen, kicsit sok az a holland kakaópor, de hidd el, nem szabad kispórolni belőle, attól lesz ízes!) Szóval: a lisztet keverd össze a kakaóval, a sütőporral, szódabikarbónával és a csipet sóval!
3. lépés
Egy másik tálban a vajat keverd simára a porcukorral, és add hozzá a tojásokat! Addig keverd robotgéppel, amíg teljesen sima nem lesz!
4. lépés
Ezután add hozzá a lisztes keveréket, és ha teheted, akkor gyúrófejes (vagyis dagasztós) keverőkanállal folytasd az elegyítést! Vigyázz, mert a kakaópor mindenhova szállni fog, így előtte azért keverd össze a masszát egy kanállal, hogy ne a kakaópor legyen felül!
5. lépés
Elég ha közepes fokozaton kevered, elég hamar össze fog állni tésztává. Ha kész a massza, azért érdemes egyszer kézzel is átgyúrnod, hogy lásd, mindehol kellően elegyedett-e a lisztes keverék a többivel!
6. lépés
Készíts elő egy gyúródeszkát (ha nincs deszkád, megteszi egy szilikon lap is, vagy műanyag alátét, csak kellően tiszta legyen a felülete), enyhén lisztezd be, mert ezen fogod kinyújtani a keksz tésztáját! Sodrófával nyújtsd nagyjából 2-3 milliméteresre (ez mondjuk kb olyan vastag, mint egy mutatóujj :-))!
7. lépés
Ezután pogácsaszaggatóval, vagy süti formával szaggass ki a tésztából kb 5 cm átmérőjű kekszeket, és helyezd őket egy sütőpapírral bélelt tepsibe! Én sütinyomdát használtam a kekszek díszítésére, de az is járható út, ha például kiszaggatod őket pogácsa kiszúróval, és utána mondjuk egy szív alakú sütiformával megnyomkodod a tetejüket.
8. lépés
Nyugodtan tele teheted a tepsit, nem fognak összenőni a kekszek, ha pár mm-es távolságot hagysz köztük! Egy adagot süss pontosan 7 percig, majd vedd ki őket hűlni, amíg megy be a következő kör! Amikor 7 percnél kiveszed a sütőből, még puhának fog tűnni a tészta, de ne ijedj meg, átsült, csak akkor válik majd roppanóssá, ha kellően kihűlt!
9. lépés
Hűtsd ki a kekszeket, majd ha ez megvan, a hűtőből kivett krémmel tapaszd össze őket! Egy kekszre kb 1 nagy teáskanálnyi krém kerüljön! Egyszerűbb egyébként ha egy kenőkéssel kened a kekszeket, mert úgy könnyebb eloszlatni rajtuk a krémet. Ha már kis kupacokat tettél a kekszek egyik oldalára, és elegyengetted rajtuk a fehér réteget, a keksz másik felével azért enyén nyomkodd le, hogy mindenhova jusson belőle, és szép legyen!
Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft