Szamos, az igazi családi vállalkozás

Szamos, az igazi családi vállalkozás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Ahol a mérnökök sem gépesítenek

Nem a legszebb, Vörösmarty téri cukrászdájukban, de még csak nem is a kedvenc patináns, mini cukrászati múzeumnak berendezett, Pilisvörösvári mellékutcában lévő cukrászdájukban találkozhattam a Szamos egyik igazgatójával, hanem “A gyárban”.
Rossz helyen parkoltam le, így mire gyalog a főbejárathoz értem, a gyár ablakai alatt kellett elsétálnom, így láthattam ahogy bent sok-sok hófehérbe öltözött, hajhálós néni formázza a szilveszteri marcipánokat. Szerencsehozó malacot, kéményseprőt…

Odabent Kelényi Kolossal, az üzem és a Szamos “konszern” termelési igazgatójával találkozom, aki harmadik generációs Szamos leszármazott.

Kelényi Kolos
Kelényi Kolos

- Tradicionális cég az Önöké, elmesélné hogy kezdődött?
Még a nagypapám a 60-as években kezdett el elsőkén marcipánból díszeket készíteni, rózsákat, virágokat. Akkoriban még az ünnepi tortákon cukorból, azaz grillázsból voltak a díszek, hamar népszerű lett az újdonság. Édesapám mérnökként dolgozott a Csepelnél Műveknél, és látva a nagypapa rengeteg kézzel végzett munkáját, ő maga talált ki eszközöket, gépeket amivel egyszerűsíthetnék a munkafolyamatokat. Ezek közül többet máig használunk itt az üzemben, viszont alig bővítettük a gépesítést, mert hiszünk a kézimunka, kézműves munka egyediségében.

A hírnevet, melyet azóta is mindannyian igyekszünk még fényesebbé tenni, akkor szereztük meg, amikor 1987-ben a Párisi utcában megnyitottuk az első mintaboltunkat, ahol a marcipánok mellett már voltak bonbonok, desszertek is. Ne feledjük, ez abban az időben volt még a rendszerváltás előtt amikor ritkság volt a minőségi alapanyag, amikor nagyon kilógott a sorból a Szamos, és erre az exkluzív státuszra azóta is nagyon ügyelünk, nem gyártunk középszerű dolgokat, sem saját név alatt, sem másoknak.

A marcipánjuknak és bonbonjaiknak nincs párja, mi a titka?
Nincs titok. Attól olyan finom, hogy minim 50% mandulát vagy diót tartalmaz és sok-sok cukrot. Nem kutyulunk bele semmit ami nem oda való. Azt kevesen tudják, hogy a dió is nagyon jó alapanyaga a marcipánnak a mandula mellett. A bonbonokat több mint negyven év tapasztalatával készítjük, és pici üzem révén nagyon gyorsan tudunk reagálni az új igényekre, vevői kérésekre.
A Szamos szaloncukor fogalommá vált. Klasszikus csomagolásban a legmodernebb ízekkel találkozhatnak, minden évben kipróbálunk új ízeket, a legsikeresebbek pedig bekerülnek az állandó kínálatba. A sós karamellás például idén nagyon népszerű.

Kép

Az alapanyagok mind hazai termelőktől származnak?
Ha az összes hazai mandulát mi dolgoznánk fel, akkor sem lenne elég a kapacitásunk 10%-ra sem. A legjobb minőségű kaliforniai mandulát vásároljuk erre a célre. Viszont minden olyan alapanyagot, amit lehet, így vajat, tejszínt, meggyet… mind magyar termelőktől vásárolunk.

Már nem titok, hogy a Tesco Finest, és az Aldi Gourmet szaloncukrokat is Önök gyártják. Hogy illeszkedik ez bele a portfólióba?
Látható a trend, hogy a hiperek és diszkontok is nyitnak felfelé, és a “sajátmárkás” termékek mellett megjelennek az ultra magas minőségű, kompromisszumok nélkül készülő szortimentek. Így nekünk sem kellett engedni a minőségből, ezek is mind kézzel készült és csomagolt szaloncukrok. Külön büszkeségünk, hogy az Aldi vevőinél olyan sikert értünk el a makaronjainkkal, hogy az már a külföldi boltokban is elérhető.

A cukormentes termékeik - így a szaloncukor is – nem fruktózzal készülnek, így nem csak a cukorbetegeknek, hanem a diétázóknak, inzulin rezisztenciás vásárlók számára is fogyaszthatók. Milyen édesítővel készülnek ezek, honnan jött az ötlet, hogy ezzel a pici szegmenssel is foglakozzanak?

Sajnos nem pici szegmens. Szinte minden családban van cukorbeteg, és nem szerettük volna, hogy bejön hozzánk egy család sütizni, akkor legyen olyan családtag aki csak ül az asztalnál, és nem ehet a többiekkel… Mivel nem hatalmas gépesített gyár vagyunk, így könnyen át tudunk állni kisebb adagokra, könnyebben tudunk kisérletezni. A cukormentes sütik édesítőjét három természetes eredetű édesítőből (nyírfacukor, eritrit, és stívia) kevertem ki. A “kísérletezés” során az volt a cél, hogy tízből legalább öt kóstoló ne tudja megkülünböztetni a cukormentes terméket a hagyományostól. Ráadásul más-más termékben más arányban vannak ezek az édesítők.

Nem szereti a gépeket…
Természetesen van, amit mi is gépesítettünk a gyártási folyamat során, de a kézi munkának varázsa van. Ahogy annak is, hogy a Szamos fagylalt receptje 50 éve változatlan, máig a nagypapa receptjei alapján dolgozunk. Tudjuk, hogy másképp mutat a kézzel csomagolt szaloncukor, más a kézzel mártott bonbon. Lelke van ezeknek a finomságoknak, és ezért szeretnek minket is. Ráadásul munkát adunk nagyon sok embernek.

Manapság inkább munkaerőhiánnyal küzdenek a nagyobb cégek? A Szamos nem?
Az időszakos munkákra helybeli, főleg nyugdíjasok jönnek, ők sok-sok éve jönnek ebben az időszakban, biztos nyugdíj kiegészítés nekik. A szakmunkát, az élelmiszeripari mérnöki munkát nagyon megbecsüljük, az Egyetemről hozzánk érkező gyakornokokat egyenlő partnerként kezeljük, mindenbe bevonjuk őket, így szerencsére vannak akiket meg is nyerünk magunknak. Sokan jönnek a Csokoládé Iskolánkba, ahol a bonbon, a torta vagy épp a fagyikészítés rejtelmeibe vezetjük be őket, leshetnek el fogásokat. Mert nincsenek titkaink, csak a kompromisszum mentes minőségben hiszünk.

Kép
Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Egy IT-s mindennapjai, avagy 8 dolog, amit csak egy IT-s érthet

Legyen szó programozóról, szoftvertesztelőről vagy bármilyen, IT szakmában dolgozóról, az alábbi dolgok biztosan ismerősek lesznek számukra, hiszen többségük minden nap találkozik ezekkel a munkájuk során.

Környezettudatos ruhák halászhálóból? Lehetséges! AZ Éva magazin múzsája, Epres Panni mutatja be az új H&M Conscious Exclusive kollekciót - VIDEÓ

Epres Panni, az Éva magazin egyik örök múzsája mutatja be a légies és elegáns H&M Conscious Exclusive ruhákat, amikről szinte el sem hinnénk, ha nem tudnánk, hogy halászhálókból és más nejlonhulladékból készültek.

Te ettél valaha földet? Ha nem, ezt a szuper gyors „Száz év magány ”csokis desszertet ki kell próbálnod!

Ma 4 éve, hogy 87 éves korában elhunyt a Nobel-díjas kolumbiai író, Gabriel García Márquez, akinek többek között olyan remekműveket köszönhetünk, mint a Szerelem a kolera idején, A szerelemről és más démonokról, vagy a Száz év magány. Mivel ez egy igen jeles dátum, és amúgy is egész nap egyedül voltam itthon, egy finom desszert pedig mindig jól jön, elkészítettem egy igazi irodalmi ínyencséget: az általam csak „száz év magány”-ra keresztelt mennyei csokis-pohárdesszertet.

„Ilyenkor már nem gondolunk arra, hogy a magánéletünket játsszuk” – interjú Járó Zsuzsa és Kovács Patrícia színészekkel

Több mint két évtizede találkoztak először: egyszerre lettek az Új Színház stúdiósai, aztán egyszerre vették fel őket a Színművészeti Egyetemre (akkor még főiskolára), Máté Gábor osztályába. Azóta számtalanszor játszottak együtt, de azt mondják, hogy sokáig rendre elkerülték egymást, és a külön töltött idő is meghatározó volt. Jelenleg két közös bemutatójuk is van gyors egymásutánban. Együtt beszélgettünk a két színésznővel, Járó Zsuzsával és Kovács Patríciával.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft