Ki se találnád, hol lehet a legjobban dolgozni (segítünk: nem az irodában)

Borítókép: Ki se találnád, hol lehet a legjobban dolgozni (segítünk: nem az irodában) Forrás: Europress
Egy új kutatás meglepő felfedezéssel állt elő az ideális munkakörnyezetet illetően.

A kávézókban vagyunk a legproduktívabbak a fizetett munkánkat illetően is, állítja egy új kutatás.

Egy japán egyetem tudósai önkénteseket kértek meg arra, hogy végezzenek el néhány feladatot, amelyek koncentrációt igényeltek. Az egyik csoportnak úgy kellett munkához látnia, hogy közben nehezen értelmezhető zaj hallatszott a háttérben. Mások jól érthető beszélgetést hallottak, miközben az íróasztalnál ültek. A kutatók összehasonlították a teszteket és monitorozták az önkéntesek agyi aktivitását, hogy megtudják: feldolgozzák-e a munka közben hallott információkat vagy rá se hederítenek.

Az eredmény ezután már nem meglepő: az összefüggéstelen zaj nyert. Azok az önkéntesek bizonyultak produktívabbnak, akiknek nem kellett odafigyelniük a háttérzajra. Ebből akár az is következhet, hogy az irodai környezet kifejezetten árt a teljesítménynek. Különösen a nagy, egybefüggő terek akadályozhatják az alkalmazottakat a koncentrációban, állítják a kutatók.

Ezzel szemben egy nyüzsgő kávézó nem akadályoz az elmerülésben, sőt. A szomszédos asztaloknál beszélgető emberek nem vonják annyira magukra a figyelmet, mert nem ismerjük őket. Ráadásul a legtöbb kávézóban zene szól, nem beszélve a kávédaráló és a tejhabgőzölő megnyugtatóan ismerős zajáról.

Persze kizárt, hogy mostantól egyáltalán ne járjunk be az irodánkba; de azért egy-egy kávézóban töltött ihletett órát lophatunk magunknak!

NEKTEK MI A TAPASZTALATOTOK – HOL TUDTOK LEGJOBBAN DOLGOZNI?
Munkahelyen
Otthon
Kávézóban
Könyvtárban
Ismerősnél
Sehol :/