Megszűnik a szexológus házaspárról szóló tévésorozat, és most elmondjuk, miért olyan nagy baj ez

Borítókép: Megszűnik a szexológus házaspárról szóló tévésorozat, és most elmondjuk, miért olyan nagy baj ez
A Masters of Sex című sorozatot négy évad után vette le a műsoráról a tévécsatorna.

Megszűnik a Masters of Sex, a 60-as években lezajlott szexuális forradalom egyik legnagyobb úttörő házaspárjáról szóló tévésorozat. Ráadásul a hírt a negyedik évad vége után jelentette be a Showtime tévécsatorna, vagyis a rajongóknak nem volt ideje felkészülnie arra, hogy elbúcsúzzanak tőle.

A Masters of Sex tudomásunk szerint egyetlen magyar tévécsatornán sem ment eddig, de a Netflixen meg lehet nézni az első három évadot. Főszereplői, William Masters (1915–2001) és Virginia Johnson (1925–2013) a valóságban is éltek, de a mindennapjaikat fikciós formában jeleníti meg a sorozat, vagyis egyáltalán nem kell arra gondolnunk, hogy minden egyes epizód pontosan így lejátszódott a valóságban is. Viszont a lényeg a való életben is megtörtént: ők ketten évtizedeken át kutatták az emberi szexualitást az 50-es évektől kezdve, dacolva a közvéleménnyel, amely perverznek tartotta őket. Kutatásaik során több száz embert figyeltek meg szex vagy maszturbáció közben,

és ennek alapján leírták,

– hogyan, milyen stációkból épül fel az orgazmus,

– milyen (viszonylag gyors és hatékony) terápiával lehet küzdeni az impotencia ellen,

– mi történik a nők testében pontosan, amikor izgalomba jönnek,

és még számtalan teljesen egyedülálló és úttörőnek számító felfedezést tettek.

A róluk szóló tévésorozatból olyan információk derülnek ki a szexről, amelyek sokunknak még most, a 2010-es években is felnyithatják a szemét. A két főszereplő (Michael Sheen, illetve Lizzy Caplan játssza őket) természetesen nem tudja szétválasztani a munkát a magánélettől; már kezdettől magukon, illetve egymáson is kísérleteznek abból a szigorúan tudományos megfontolásból kiindulva, hogy muszáj magukat is kipróbálniuk kísérleti alanyként.

Közben egymásba szeretnek, és ez mindkettőjüket máshogy érinti kényelmetlenül; Virginia például a sorozat első epizódjában azt állítja, hogy ő a többi nővel ellentétben tökéletesen szét tudja választani a szexet a szerelemtől. A szakmai és az érzelmi élet közti határok folyton elmosódnak, hőseink egyik hibát követik el a másik után (például mindketten elhanyagolják különböző kapcsolatukból született gyerekeiket), de egy dologban egyszer sem hibáznak: soha nem ítélnek a páciensek fölött, akármilyen fura problémával fordulnak hozzájuk.

Van egyáltalán olyan, hogy normális szex? Ha elvárjuk az emberektől, hogy egyféleképpen éljenek szexuális életet, azzal csak azt érjük el, hogy egész életükben szenvedjenek
hangoztatja a négy évad során többször is Masters doktor.

És akkor még nem beszéltünk a pazar retrós kosztümökről és látványról, egyenesen az 50-es, a 60-as, majd a 70-es évekből; meg a fantasztikus színészekről, akik közt megjelenik Beau Bridges (Azok a csodálatos Baker fiúk), Sarah Silverman humorista, Josh Charles (A férjem védelmében, Holt költők társasága), Allison Janney (Az elnök emberei), vagy Caitlin Fitzgerald a sokat szenvedett első feleség szerepében.

Galériánkban néhány emlékezetes kép a Masters of Sexből: